de Philip Kosloski
„O nouă Cabrini, din Chicago” amintită pentru viața ei de rugăciune și pentru simțul umorului
Născută la Ramaygala, Lituania, în 1880, Casimira Kaupas nu a simțit chemarea la viața consacrată, până nu a ajuns în Statele Unite. A venit cu fratele ei, care era preot catolic; și ea urma să fie menajera lui. După patru ani petrecuți la Scranton, Pennsylvania, în care a întâlnit numeroase surori din ordine religioase, Kaupas s-a simțit chemată să-și dedice viața lui Hristos, în noua ei țară.
Kaupas i-a mărturisit fratelui său care-i era intenția. Atunci el i-a spus că ar fi nevoie de un ordin religios lituanian în Statele Unite, pentru a ajuta la menținerea limbii și a culturii imigranților lituanieni. Ea a simțit că Dumnezeu o chemă la această nouă inițiativă și a petrecut trei ani într-un ordin formator din Elveția, pentru a se pregăti de fondarea unui nou ordin religios în Statele Unite.
S-a întors în Pennsylvania și, cu ajutorul unui preot lituanian, Kaupas a înființat Congregația Surorilor Sf. Casimir în 1907. Kaupas și-a luat apoi numele religios de Sora Maria și și-a început lucrul alături de alte două surori.
În decursul unui an, Sora Maria a fondat prima ei școală pentru imigranții lituanieni, Holy Cross School, care avea înmatriculați peste 70 de elevi.
Episcopi și preoți de-a lungul țării, au sesizat în curând potențialul noii congregații înființate de Sora Maria și au cerut înființarea de noi școli similare. Pentru a îndeplini mai bine noile cerințe, Sora Maria a construit Casa Generală în Chicago, oraș care, în acea vreme, avea o numeroasă populație lituaniană.
În 1911, a fost înființată Academia Sf. Cazimir și multe alte școli i-au urmat, în scurt timp, la Chicago și pe întreg cuprinsul Statelor Unite.
Dacă inițial se axa mai mult pe educație, Maica Maria a descoperit în curând nevoia de a se implica, local, în industria sanitară. Împreună cu surorile ei din congregație, a început să se ocupe de Holy Cross Hospital și, apoi, a cumpărat Loretto Hospital.
Maica Maria a servit ca Superioară Generală a ordinului, timp de 27 de ani până la moartea sa, în 1940. La acea dată, surorile sale se ocupau de populația catolică în general, din Chicago și din alte părți, ne mai fiind exclusiv în slujba imigranților lituanieni.
Era cunoscută pentru pietatea și devotamentul său și a fost aclamată, imediat după moarte, ca sfântă. Un ziar din Chicago titra: „Chicago își plânge a doua Cabrini.”
Cei care o cunoșteau, erau mereu inspirați de sfințenia ei. Conform mărturiei Sorei Delphine Grigas dintr-un interviu pentru Catholic New World, „Se simțea mereu pacea în jurul ei, ceea ce te făcea să simți că ea merge mereu pe calea Domnului. S-a întâlnit cu noi, ne-a călăuzit și ne-a inspirat.”
Articolul din ziar de asemenea spunea: „Mai multe surori au spus că au văzut-o rugându-se în capelă, noaptea târziu, și că viața de rugăciune o susținea. A susținut-o într-o luptă de opt ani împotriva cancerului, care a început la sân și a metastazat în oasele sale...când a fost exhumat trupul ei, pentru cauza ei de beatificare, unul dintre medici a descoperit o gaură de mărimea unui bănuț, în craniul ei. Osul fusese mâncat de cancer.”
A purtat o suferință ascunsă și a ținut Crucea Sfântă aproape de ea, întreaga viață.
În același timp, Maica Maria avea și un simț al umorului. Cei care adună documente legate de ea, au descoperit un set de „felicitări amuzante.” Sora Margareta a spus pentru Catholic New World, „Era umană și avea simțul umorului.”
Nu mult după moartea sa, a fost demarată o cauză de canonizare; și, în următoarele decenii, s-a format o comisie care a strâns toate documentele necesare.
Conform site-ului congregației sale „în octombrie 2009, Congregația pentru Cauzele Sfinților din Roma a terminat citirea ‘Positio,’ cartea faptelor deosebite, din viața virtuoasă a Maicii Maria Kaupas și a dat un vot pozitiv unanim cu privire la ‘Positio,’ în mai 2010. Rezultatele lor au fost prezentate Sanctității Sale Benedict al XVI-lea... Pe 1 iulie 2010, Congregația pentru Cauzele Sfinților a anunțat că Maica Maria poate fi numită ‘Venerabilă.’”
În prezent, Congregația revizuiește un miracol propus prin intercepția Maicii Maria, și, dacă acesta se verifică, ea va primi în curând titlul de ‘Fericită.’
Traducere: SM