Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Reculegere spirituală la Ariccia

 
FOTO: Reculegere spirituală la Ariccia
  • 27 Mar 2017
  • 4116

Continuând inițiativa începută în anul 2016, Asociația “Inocențiu Micu – Klein” a credincioșilor greco-catolici români din Italia, a organizat a treia reculegere spirituală de la înființare. Ieșirea din cotidian favorizează apropierea de Dumnezeu și pregătirea spirituală din timpul Postului Mare.

Locația aleasă a fost Ariccia, Casa Divin Maestro, un centru de reculegeri spirituale al Familiei Pauline situat pe malul lacului Albano. Casa Divin Maestro a fost gazda exercițiilor spirituale pentru Papa Francisc și Curia Romană la începutul lunii martie a anului în curs.

În după amiaza zilei de 25 martie, în sărbătoarea Buneivestiri, a avut loc plecarea spre Ariccia. În timpul călătoriei, credincioșii prezenți, împreună cu părintele predicator Alin Ciprian Cîndea și cu părintele Valentin Marcu, președintele Asociației, s-au unit în rugăciunea Sfântului Rozar.

După primirea călduroasă la Casa Divin Maestro, a fost celebrată Rânduiala Sfântului Parastas (sau a Panihidei). A urmat apoi prima meditație a părintelui predicator, o introducere în care a fost exprimată importanța Postului Mare. Mila exprimată în liturgia Bisericii prin expresii concrete (Doamne miluiește, Doamne îndură-te spre noi) trebuie să caracterizeze postul trăit ca o căutare continuă a lui Dumnezeu. A călca pe urmele Domnului, a urma răbdarea, milostivirea și iubirea Sa sunt caracteristicile postului care ne apropie de Dumnezeu, diametral opuse “postirii pentru a ține post”. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea Dupăcinarului Mare, preoții rămânând apoi la dispoziția credincioșilor pentru colocvii și spovezi.

În dimineața zilei de duminică, 26 martie, s-a celebrat Sfânta Liturghie după rânduiala Sfântului Vasile cel Mare, în cadrul căreia credincioșii s-au implicat activ, unindu-se în cânt și rugăciune. După micul dejun, a urmat a doua meditație în care a fost prezentată figura Sfântului Pavel, apostol și prieten al comunităților Bisericii primare. Urmărind parcursul lui Pavel, pornind de la Saul, asupritor al creștinilor transformat pe drumul Damascului în cel mai aprig propovăduitor misionar, părintele Alin a prezentat importanța prieteniei spirituale. Sfântul Pavel pune rugăciunea deasupra tuturor lucrurilor: “Te îndemn mai ales să te rogi” (1Tim 2, 1). Aceast îndemn depășește granițele umanității. Prietenia cu Isus trebuie aplicată prin credință și prin fapte în viața de zi cu zi, conducându-ne spre dragostea gratuită pe care fiecare dintre noi o primește și este chemat să o ofere la rândul său. În acest context, creștinul trebuie să fie conștient că nu se identifică cu păcatul pe care îl comite. Dimpotrivă, rămâne mereu un fiu al Domnului, chemat la sfințenie, căruia i se întind brațele milostivirii în Taina Sfintei Spovezi.

Meditarea cuvintelor de învățătură în aer liber, în mijlocul naturii, admirând creația lui Dumnezeu s-a împletit armonios cu posibilitatea colocviilor și a spovezilor, cei doi preoți prezenți stând la dispoziția credincioșilor pe toată durata reculegerilor spirituale.

Cea de-a treia meditație a avut ca temă centrală libertatea umană. Oamenii au fost creați liberi, iar prin jertfa Mântuitorului au fost ridicați la demnitatea de prieteni, casnici ai lui Dumnezeu și moștenitori ai Împărăției Cerurilor. Așadar, nimeni nu poate să despartă omul de dragostea lui Cristos. În această perspectivă suferințele sunt depășite prin întărirea și puterea oferită de Dumnezeu, așa cum reise și din a doua Scrisoare către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 11. Fructificarea talanților credinței devine responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Aceștia pot fi fructificați cu succes în Biserica Română Unită cu Roma, Greco – Catolică, chiar dacă de multe ori tentația de a găsi motive pentru un posibil insucces este mare. Exemplul personalităților evocate de părintele predicator (dintre care amintim: Cardinalul Iuliu Hossu, Andrei Mureșanu, ș.a.) demonstrează că dificultățile sau numărul de persoane care fac parte din Biserică nu sunt argumente pentru a ne considera falimentari. Să nu uităm că și apostolii au fost doar 12! Dumnezeu nu ne cheamă pentru ceea ce suntem, ci ne cheamă pentru ceea ce vrea să facă din noi. Teama unui posibil insucces nu își are locul în logica acestei chemări.

După prânz a avut loc ultima meditație, în cadrul căreia sub forma unui dialog a fost evidențiată importanța apropierii de Dumnezeu prin reculegeri spirituale, rugăciune și post. Sufletul face omul să fie cu adevărat om, iar grija față de suflet umanizează în adevăratul sens al cuvântului.

Calea Crucii a conclus reculegerile spirituale, pregătind sufletește credincioșii de perioada care se apropie.

"Acum însă şi voi pe toate să le lepădaţi: mânia, întărâtarea, răutatea, blasfemia, cuvântul neruşinat din gura voastră. Nu vă minţiţi unul pe altul, de vreme ce v-aţi dezbrăcat de omul cel vechi laolaltă cu faptele lui, şi v-aţi îmbrăcat cu cel nou, care spre cunoaştere se reînnoieşte după chipul Celui ce l-a zidit." (Scrisoarea Sfântului Apostol Pavel către Coloseni, cap. 3, vv. 8-10)

Ioan - Ștefan Dumitraș

 



Sursa:assimklein.it