A început în aceste zile la Medjugorje misiunea Arhiepiscopului polonez Henryk Hoser, trimisul special al Papei Francisc. Nu va intra în problematica pretinselor apariții ale Fecioarei Maria, numirea sa având doar un caracter pastoral. „Papa are datoria de a proteja pietatea populară și credința mulțimilor care ajung în orașul din Bosnia și Herțegovina, de a le conserva și de a le educa. Toate aceste lucruri sunt în centrul angajamentului Arhiepiscopului Hoser”, explică Pr. Salvatore Perrella Maria, Decan al Facultății Pontificale de Teologie „Marianum” din Roma.
Profesor de teologie dogmatică și mariologie, Pr. Perrella a fost membru al Comisiei internaționale instituită de către Papa Benedict al XVI-lea, pentru a investiga autenticitatea aparițiilor de la Medjugorje. Cu toate acestea nu se exprimă în această chestiune care îi este cunoscută. „În semn de respect pentru secretul pontifical”, ține să precizeze. Clarifică însă rolul pe care îl are trimisul special al Papei: „Cei care ajung acolo - spune - nu pot să fie lăsați după bunul plac al agențiilor de turism sau a vreunei alte persoane din Biserică. Pentru Papa Francisc dimensiunea pastorală a locului este importantă”. La Medjugorje ajung anual două milioane de pelerini din întreaga lume. „Prin numirea Arhiepiscopului polonez - continuă Pr. Perrella - Papa arată că aspectul pastoral nu este secundar și dorește să „protejeze” credincioșii”.
Misiunea Arhiepiscopul Hoser la Medjugorje se va încheia în vară. „În aceste luni - reflectă Parrella - va vedea, va asculta și va nota lucrurile care se vor întâmpla. Apoi, va încredința totul în mâinile Papei.
În timp ce începea misiunea Arhiepiscopului polonez, Episcopul de Mostar-Duvno - în al cărui teritoriu se găsește Medjugorje - Mons. Ratko Peric, a publicat pe site-ul diecezan o intervenție în care susține că „aparițiile Fecioarei Maria nu sunt adevărate”. O „figură ambiguă”, „semne înșelătoare”, „profeții false”, „manipulari intenționate”, reprezintă câteva dintre expresiile „grele” folosite de episcop. În fața acestor afirmații, Pr. Gian Matteo Roggio, profesor de mariologie la Facultatea Pontificală de Teologie „Marianum” și de teologie dogmatică la Universitatea Catolică din Roma, spune: „Considerațiile Mons. Peric sunt opinii personale. Sunt autoritare, deoarece provin de la Episcopul locului. Totodată amintește că „decizia în cazul Medjugorje nu aparține Episcopului diecezan sau Conferinței episcopale naționale, ci Congregației pentru Doctrina Credinței și în cele din urmă Papei, care este garantul venerării Mariei în Biserică”.
Tocmai episcopii din fosta Iugoslavie au fost aceia care au cerut intervenția Sfântului Scaun, care l-a condus pe Papa Benedict al XVI-lea să instituie în 2012 Comisia de investigație. Comisia, formată din 17 membri (cardinali, episcopi, teologi și experți) și condusă de către Card. Camillo Ruini, și-a încheiat activitatea pe data de 14 ianuarie 2014 și, conform cuvintelor Papei Francisc, „a făcut o treabă bună”.
„Totodată - încheie Pr. Roggio - trimiterea Arhiepiscopului Hoser la Medjugorje arată modul în care Papa se încrede în experiența poporului creștin. Este ceea ce definim sensus fidelium: capacitatea poporului de a recunoaște ceea ce vine de la Dumnezeu, dar și ceea ce nu vine de Domnul”.
Traducere: Liviu Ursu