Sfântul Părinte a fost duminică (19 februarie 2017) în vizită pastorală la parohia Maria Iosefina a Inimii lui Isus, din cartierul periferic roman Ponte di Nona. Vizita a început la ora locală 16, programul incluzând celebrarea Sfintei Liturghii și întâlnirea cu bolnavii, cu familiile și cu membrii Caritas din parohie. Aceiași parohie, de la periferia estică a capitalei Italiei, a fost vizitată în urmă cu 15 ani de Ioan Paul al II-lea, la scurt timp după construirea bisericii.
Pentru papa Francisc este a 13-a vizită într-o comunitate parohială din dieceza de Roma, comunitatea parohială a bisericii Maria Iosefina a Inimii lui Isus făcând parte dintr-un cartier în care sunt prezente realități precum degradarea, sărăcia și șomajul.
În omilia Sfintei Liturghii, pontiful a îndemnat stăruitor la urmarea căii sfințeniei, cerând harul de a nu rămâne încătușați în ranchiună ci, dimpotrivă, de a ne ruga pentru dușmanii noștri.
Deosebit de însuflețit a fost momentul întâlnirii cu copiii care frecventează catehismul, cu care Sfântul Părinte a dialogat, răspunzând la diferite întrebări, precum: "De ce-ai devenit Papă", "Când erai mic, ce voiai să te faci în viață? Care a fost momentul cel mai dificil din viața ta?"
De asemenea, Sfântul Părinte i-a salutat pe bolnavi, pe vârstnici și pe părinții care și-au botezat recent copiii. Totodată, a stat de vorbă cu familiile asistate de asociația parohială Caritas și cu lucrătorii sociali din cadrul acesteia.
În omilia rostită liber, pontiful a subliniat că mesajul propus de lecturile Sfintei Liturghii este unic și indică un program de viață: fiţi sfinți și desăvârşiţi precum Tatăl vostru ceresc este sfânt și desăvârşit!, Isus explicând cu simplitate această exigență:
"Fără răzbunare, fără vorbe de felul: 'o să ți-o plătesc', căci un astfel de limbaj nu este creștinesc. Fără răzbunare, fără ranchiună. Calea ce trebuie urmată este cea a iertării, a uitării jignirilor", a spus Sfântul Părinte.
Pontiful a explicat că marile războaie, marile masacre de populații, de copii, întreaga ură din lume își au originea în ura din inima omului, din inima fiecăruia dintre noi, o ură sporită, mărită.
Papa Francisc: «A ierta în inima mea. Aceasta este calea sfințeniei ce îndepărtează de războaie. Și, dacă toți oamenii din lume ar învăța acest lucru, nu ar mai exista războaie, nu ar mai fi. Războiul își are originea în inima omului, în amărăciune, în ranchiună, în dorința de răzbunare, de vendetă. Însă, aceste sentimente distrug familii, prietenii, cartiere… .»
Subliniind mărinimia lui Dumnezeu care este iertător și îndurător, Sfântul Părinte a îndemnat la urmarea căii divine a sfințeniei și a milostivirii. Totodată a îndemnat la rugăciune pentru convertirea acelora în inimile cărora sălășluiește ura, doar prin rugăciune – care este aducătoare de pace – putând fi învins răul.
Papa Francisc: «Să cerem harul de a nu rămâne blocați în ranchiună, harul de a ne ruga pentru dușmani, de a ne ruga pentru cei care ne urăsc, harul de păcii. Vă rog din inimă să faceți această experiență a rugăciunii, prin care se învinge și se merge pe calea sfințeniei și a perfecțiunii.»
RV/AM