Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: ”Dacă ar fi mai mulți săraci în spirit, am avea mai puține dezbinări și polemici”

 
Papa Francisc: ”Dacă ar fi mai mulți săraci în spirit, am avea mai puține dezbinări și polemici”
  • 29 Ian 2017
  • 4785

”Dacă în comunitățile noastre ar fi mai mulți săraci în spirit, ar fi mai puține dezbinări, contraste și polemici. Smerenia, ca și caritatea, este o virtute esențială pentru conviețuirea din comunitățile creștine”: a spus papa Francisc comentând astăzi, la rugăciunea ”Angelus”, în Piața Sfântul Petru, evanghelia duminicii din liturgia romană despre fericirile Evangheliei (Mt 5, 1-12). Mii de romani și pelerini au venit duminică la tradiționala rugăciune ”Îngerul Domnului”, pe o vreme însorită, dar mai degrabă rece, care a înseninat cerul Romei în ultima duminică a lunii ianuarie. La saluturile finale, pontiful a salutat copiii din Acțiunea Catolică a diecezei de Roma care au participat la inițiativa de solidaritate ”Caravana păcii” și a menționat Ziua mondială a bolnavilor de lepră.

Vorbind mai întâi despre evanghelia duminicii, a patra din timpul liturgic de peste an, papa Francisc a spus că fericirile Evangheliei inaugurează Predica lui Isus de pe munte, ”magna charta” a Noului Testament. ”Isus manifestă voința lui Dumnezeu de a-i conduce pe oameni la fericire”: ”începe cu termenul «fericiți», continuă cu indicarea «condiției» pentru a fi ca atare și încheie făcând o «promisiune»”.

Sfântul Părinte a ales să evidențieze prima din fericirile proclamate de Isus: ”Fericiți cei săraci în spirit, pentru că a lor este împărăția lui Dumnezeu” (v. 3.). Sărac în spirit, a remarcat mai departe papa Francisc, ”este cel care și-a însușit simțămintele și atitudinea acelor săraci care în condiția lor nu se răzvrătesc, dar știu să fie smeriți, docili, disponibili la harul lui Dumnezeu”.

Papa Francisc: «Fericirea celor săraci în spirit are o dublă dimensiune: față de bunuri și față de Dumnezeu. Referitor la bunurile materiale, aceasta este sobrietatea: nu neapărat renunțarea, dar capacitatea de a gusta esențialul, de a împărtăși; capacitatea de a reînnoi zi de zi uimirea pentru bunătatea lucrurilor, fără a se lăsa împovărați de opacitatea consumului nepotolit. Referitor la Dumnezeu, este preamărirea și recunoașterea faptului că lumea este o binecuvântare și că la originea ei se află iubirea creatoare a Tatălui. Dar înseamnă și deschidere față de El, docilitate față de stăpânirea sa, care a vrut lumea pentru toți oamenii în condiția lor de puținătate și limitare».

În acest sens, a subliniat papa Francisc, ”cel sărac în spirit este creștinul care nu-și pune încrederea în sine, în avuțiile sale materiale, nu se încăpățânează în opiniile proprii, dar ascultă cu respect și se încrede de bunăvoie în deciziile luate de alții”.

Papa Francisc: «Dacă în comunitățile noastre ar fi mai mulți săraci în spirit, ar fi mai puține dezbinări, contraste și polemici. Smerenia, ca și caritatea, este o virtute esențială pentru conviețuirea din comunitățile creștine. Cei săraci, în această perspectivă evanghelică, apar drept cei care țin trează ținta Împărăției cerurilor, făcând să se vadă că aceasta este anticipată în mod germinal în comunitatea fraternă, care posesiei îi preferă împărtășirea».

Fecioara Maria, a încheiat papa Francisc, să ne ajute să ne abandonăm lui Dumnezeu, cel bogat în milostivire, ca să fim copleșiți de darurile cerești, în special de belșugul iertării sale.

După rugăciunea ”Angelus”, Sfântul Părinte a salutat grupurile prezente în Piața San Pietro și a făcut două sublinieri importante:

Papa Francisc: «Dragi frați și surori, astăzi se marchează Ziua mondială a bolnavilor de lepră. Această boală, deși este în regres, este încă printre cele mai înfricoșătoare și lovește în cei mai săraci și marginalizați. Este important să luptăm împotriva acestui morb, dar și împotriva discriminărilor pe care le generează. Îi încurajez pe cei angajați în ajutorarea și reintegrarea socială a persoanelor lovite de lepră, pe care le asigurăm de rugăciunea noastră».

Papa Francisc: «Mă adresez acum vouă, copiilor din Acțiunea Catolică, din parohiile și școlile catolice din Roma. Și în acest an, însoțiți de cardinalul vicar, ați venit aici la finalul ”Caravanei păcii”, cu genericul ”Înconjurați de pace”. Vă mulțumesc pentru prezența voastră și pentru efortul vostru generos la construcția unei societăți de pace. Să ascultăm mesajul pe care, aici, lângă mine, îl vor citi prieteni voștri (doi copii au citit mesajul manifestării – n.r.). Iar acum vor fi lansate baloanele, simbolul păcii!».

De adăugat că participanții la ”Caravana păcii” s-au angajat să susțină anul acesta două proiecte de solidaritate: ”Casa lui Cristian”, un centru de primire al asociației Caritas Roma pentru mamele italience și străine cu copii mici care au ajuns pe stradă și au nevoie de ajutor, și ”Covorul lui Iqbal”, un proiect socio-educativ al Acțiunii Catolice Italiene în favoarea asociației cu același nume, activă într-un cartier sărac din orașul Napoli.

Primiți la încheiere și binecuvântarea apostolică, invocată de papa Francisc la finalul rugăciunii ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prim mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

(rv - A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va