”Domnul se revelează nu într-un mod ieșit din comun sau senzațional, ci în normalitatea vieții noastre de zi cu zi; conștiința acestor începuturi să trezească în noi dorința de a duce cuvântul, iubirea și blândețea lui Isus în orice context, chiar și în cel mai anevoios și potrivnic”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, recitată duminică, 22 ianuarie 2017, de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic împreună cu mii de romani și pelerini prezenți în Piața San Pietro. La saluturile finale, pontiful a menționat Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, a făcut un apel la solidaritate cu populațiile din centrul Italiei, care au de suferit din cauza unor noi cutremure, și a subliniat Anul Nou după calendarul lunar în multe țări din Asia.
Vorbind despre pagina Evangheliei (Mt 4, 12-23) proclamată în această duminică, a treia din timpul liturgic de peste an în calendarul roman sau latin, papa Francisc a subliniat faptul că Isus pleacă de la Nazaret, sat amplasat într-un ținut muntos, și se stabilește la Cafarnaum, unde cei mai mulți locuitori erau păgâni, un centru important de pe malul lacului Genezaret dar și o răscruce între Marea Mediterană și ținutul Mesopotamiei. ”Această alegere”, a spus pontiful, ”indică faptul că destinatarii predicării sale nu sunt doar conaționalii săi, ci toți cei care ajung în cosmopolita «Galilee a neamurilor» (cf. Is 8,23). Văzut din capitala Ierusalim, acest ținut este periferic din punct de vedere geografic și necurat dintr-o perspectivă religioasă, datorită amestecului cu cei care nu făceau parte din Israel. Din Galileea nu se așteptau, desigur, mari lucruri în ce privește istoria mântuirii. În schimb, tocmai de acolo se răspândește acea lumină asupra căreia am meditat în duminicile trecute: lumina lui Cristos”.
Cât privește mesajul lui Isus, a reluat Sfântul Părinte, acesta se aseamănă cu cel al Sfântului Ioan Botezătorul, vestind „împărăția cerurilor” (v. 17), dar prezintă și deosebiri importante.
Papa Francisc: ”Această împărăție nu comportă instaurarea unei noi puteri politice, ci împlinirea alianței dintre Dumnezeu și poporul său, care va inaugura un anotimp de pace și dreptate. Pentru a încheia acest pact de alianță cu Dumnezeu, fiecare este chemat să se convertească, transformându-și modul de a gândi și de a trăi. Este important acest lucru: a se converti nu înseamnă doar schimbarea modului de a trăi, dar și a modului de a gândi. Este o transformare a gândirii. Nu este vorba de a-și schimba hainele, ci obișnuințele!”.
Deosebirea dintre Isus și Ioan Botezătorul se referă la stilul și metoda predicării. Isus alege să fie un ”profet itinerant”. ”El nu stă pe loc și nu așteaptă ca oamenii să vină la el, dar merge în întâmpinarea lor. Primele sale ieșiri misionare au loc de-a lungul lacului Galileei, în contact cu mulțimea, în special cu pescarii. Acolo Isus nu doar că vestește venirea împărăției lui Dumnezeu, dar caută însoțitori pe care să-i asocieze la misiunea sa de mântuire”. În aceste locuri Isus întâlnește două perechi de frați: pe Simon și Andrei, și pe Iacob și Ioan.
Papa Francisc: ”Chemarea ajunge la ei în deplina activitate de fiecare zi: Domnul ni se revelează nu într-un mod extraordinar sau senzațional, ci în normalitatea vieții noastre de zi cu zi”.
Dacă noi, creștinii de astăzi, avem bucuria de a proclama și mărturisi credința noastră, o datorăm faptului că am primit ”acea primă vestire” de la acei oameni smeriți și curajoși care au răspuns cu generozitate la chemarea lui Isus. Prima comunitate a discipolilor lui Isus s-a născut pe malul unui lac, într-un ținut neașteptat.
Papa Francisc: ”Conștiința acestor origini să trezească în noi dorința de a duce cuvântul, iubirea și blândețea lui Isus în orice context, chiar și în cel mai anevoios și potrivnic. Toate spațiile trăirilor umane reprezintă un teren în care să aruncăm sămânța Evangheliei ca să aducă roade de mântuire. Fecioara Maria să ne ajute cu mijlocirea ei de mamă să răspundem cu bucurie la chemarea lui Isus și să ne punem în slujirea Împărăției lui Dumnezeu”.
După rugăciunea ”Angelus”, Sfântul Părinte a făcut referință la octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, a îndemnat la solidaritate cu populațiile din centrul Italiei și a transmis urările sale celor care, în special în țările asiatice, sărbătoresc Anul Nou după calendarul lunar.
Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, suntem în Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor. În acest an aceasta are ca temă o expresie luată de la Sfântul Paul care ne arată calea de urmat: «Iubirea lui Cristos ne constrânge la împăcare» (cf. 2 Cor 5,14). Miercurea viitoare vom încheia Săptămâna de rugăciune cu celebrarea Vesperelor în bazilica Sfântul Paul din Afara Zidurilor, la care vor lua parte frații și surorile din celelalte Biserici și Comunități creștine prezente la Roma. Vă îndemn să stăruiți în rugăciune ca să se împlinească dorința lui Isus «ca toți să fie una» (In 17,21)”.
Totodată, pontiful a amintit că zilele trecute, noi cutremure și căderi abundente de zăpadă au pus încă o dată la grea încercare populațiile din centrul Italiei, mai ales din regiunile Abruzzo, Marche și Lazio. ”Sunt aproape cu rugăciunea și afecțiunea mea față de familiile care au avut victime în rândul celor dragi. Îi încurajez pe cei angajați cu mare generozitate în opera de ajutorare și asistență, precum și Bisericile locale, care se străduiesc să ușureze suferințele și greutățile”.
În fine, înainte de a saluta grupurile de romani și pelerini, în special pe cei din Panama, Spania și Italia, papa Francisc a menționat apropiata sărbătoare a Anului Nou după calendarul lunar:
Papa Francisc: ”În Extremul Orient și în diferite părți ale lumii, milioane de bărbați și femei se pregătesc să sărbătorească Anul Nou lunar în 28 ianuarie. Transmit salutul meu cordial familiilor lor, împreună cu urarea ca acestea să devină tot mai mult o școală în care se învață respectul față de celălalt, comunicarea și grija reciprocă și dezinteresată. Fie ca bucuria iubirii să se răspândească în familii și, din acestea, în întreaga societate!”.
(rv – A. Dancă)