Municipiul Blaj a găzduit vineri, 13 ianuarie, manifestarea culturală ,,Porni Luceafărul…”, dedicată împlinirii a 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, şi implicit, Zilei Culturii Române, marcată în fiecare an pe 15 ianuarie, ziua naşterii poetului naţional. Elevi ai Societății de lectură ,,Radu Brateș”, ai Cercului ASTRA de la Colegiul Naţional „I.M. Clain” Blaj, precum şi ai Şcolilor Gimnaziale „Petru Pavel Aron”, „Simion Bărnuţiu” și „Ioan Micu Moldovan” din Blaj, au susţinut recitaluri de poezie şi muzică din creaţia eminesciană, la bustul poetului din Piaţa 1848 şi la statuia acestuia (foto) de pe strada Stejarului.
În fiecare an, Blajul, cunoscut sub denumirea eminesciană ,,Mica Romă”, cinstește memoria ,,poetului nepereche” Mihai Eminescu, prin organizarea manifestării cultural-artististice ,,Porni Luceafărul…”, desfășurată sub auspiciile ASTREI. Datorită inițiativei doamnei prof. Silvia Pop, preşedinta Asociaţiunii ASTRA, Despărţământul ,,Timotei Cipariu” Blaj, în data de 13 ianuarie a.c, a avut loc această manifestare omagială, având ca parteneri Primăria Municipiului Blaj și Colegiul Național ,,I. M. Clain”.
Manifestarea a debutat la ora 12.00 cu o depunere de coroane şi jerbe de flori la Bustul poetului Mihai Eminescu din Piața 1848. A urmat un moment poetic susţinut de elevi ai Şcolilor Gimnaziale: „Petru Pavel Aron”, „Simion Bărnuţiu” și „Ioan Micu Moldovan” din Blaj.
La ora 13.00, în fața Statuii lui Mihai Eminescu a avut loc un Te Deum, oficiat de prărintele Nicolae de la Roșia de Secaș. Momentele lirice, susţinute de membri ai Societății de lectură ,,Radu Brateș” şi de elevi ai Cercului ASTRA de la Colegiul Naţional „I.M. Clain” Blaj, au fost coordonate de doamnele prof. Claudia Oancea-Raica şi prof. Carmen Simu. Eleva Jessi Ciorcovean a recitat cu emoție poezia ,,Dor de Eminescu”, aparținând poetului Adrian Păunescu, Daria Simu a interpretat un fragment din „Luceafărul”, iar eleva Iszabella Pataky poezia „La steaua”. Elevele din clasa a XI-a, Veronica Isailă, Ioana Barna, Cristiana Jeler și Bianca Avram, au reușit să capteze atenția și să sensibilizeze publicul prin interpretarea melodică a creațiilor eminesciene ,,Peste vârfuri” și ,,Lacul”.
La final, doamna prof. Silvia Pop a realizat o caldă evocare a geniului eminescian, amintind legătura tainică și profundă a poetului național cu spiritualitatea Blajului. Adresăm calde mulțumiri și felicitări organizatorilor acestei manifestări, colaboratorilor și partenerilor, dar și tuturor celor prezenți: d-na viceprimar, prof. Livia Mureșan, director Ioan Tomoiagă, director adj. Ioan Lațiu, prof. Ana Hinescu, vicepreședinte Astra, prof. Ion Pop, tuturor preoților, cadrelor didactice și elevilor care s-au implicat în realizarea acestei activități de suflet, prin care dorul de Eminescu a devenit o nevoie spirituală a fiecăruia dintre noi.
Prof. dr. Claudia Oancea-Raica,
purtător de cuvânt al Colegiului Național ,,I. M. Clain”