Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunicarea este în strânsă legătură cu transmiterea valorilor

 
Comunicarea este în strânsă legătură cu transmiterea valorilor
  • 21 Noi 2016
  • 4964

Comunicarea este întotdeauna în strânsă legătură cu transmiterea valorilor. Chiar și atunci când doi oameni poartă o simplă conversație, în mod inconștient, în discursurile acestora se transmit întotdeauna valori ce scot la iveală convigerile lor. Pluralismul, chiar al valorilor, prin care se distinge societatea noastră europeană, reprezintă o provocare și o oportunitate de comunicare a Bisericii. Adevărata comunicare a Bisericii se realizează prin capacitatea de a crea relații, începând de la ascultarea celuilalt, prin mărturia despre convingerilor noastre, mai degrabă decât printr-o proclamare a principiilor, și prin credința noastră în Adevăr, care este Cristos.

La Glasgow, episcopi și experți în comunicare ai Bisericii din Europa, s-au adunat pentru a discuta despre provocările și oportunitățile ce pot fi asociate cu o comunicare "bogată" în valori. Într-o perioadă marcată de un individualism puternic, în care persoana, dorințele și emoțiile sale, devin măsura tuturor deciziilor și a comunicării, mărturia personală și coerența cu propriile convingeri, pare a fi cea mai importantă și mai eficientă manieră de a spune cine suntem și ce credem. În comunicarea eclezială, mărturia este, de fapt, prima valoare cu care Biserica poate și trebuie să comunice.

Prin aportul a doi experți, filozoful Mikolaj Slawkowski-Rode (Universitatea din Varșovia) și a Dr. Mary Neal (Universitatea Strathclyde-Glasgow), participanții au analizat rolul valorilor în societatea actuală, formarea lor, importanța acestora și modul în care sunt folosiți de mass-media. Episcopii și experții în comunicare au analizat câteva exemple despre modul în care sunt folosite valorile în lumea politică, a marketing-ului și cea a industriei cinematografice.

Conștienți de faptul că în comunicarea este nevoie mereu de actualizare, întâlnirea a avut și o parte de instruire privind comunicarea valorilor, susținută de prof. Bruno Mastroiani de la Universitatea Pontificală Sfânta Cruce din Roma și de o prezentare a protocolului pentru utilizarea social-media în diecezele și parohiile din Scoția, susținută de Annie McGuiree, expert în social media din cadrul BBC. Reuniunea a fost îmbogățită cu o vizită la studiourile de televiziune ale BBC din Glasgow și la Galeria de Artă Kelvingrove care găzduiește faimosul "Cristos al Sfântului Ioan al Crucii" de Salvatore Dali.

Reuniunea a fost precedată de întâlnirea anuală a ofițerilor de presă și a purtătorilor de cuvânt ai Conferințelor Episcopale din Europa, în cursul căreia s-au discuta o serie de probleme actuale: comunicarea în jurul realității migrației; următoarea Întâlnire Mondială a Familiilor de la Dublin (2018); Ziua Mondială a Tineretului din Cracovia (iulie 2016); comemorarea a 500-a aniversare a Reformei și a 100-a aniversare a aparițiilor de la Fatima. Ulterior, Prefectul Secretariatului pentru comunicare a Sfântului Scaun, Msgr. Dario Edoardo Viganò, a descris planul de reformă a comunicării a Sfântului Scaun și a mijloacelor prin care se realizează. Împreună cu purtătorul de cuvânt, au fost identificate anumite domenii de colaborare pentru a dezvolta comunicarea internă între Biserica din Europa și Sfântul Scaun.

Reuniunea purtătorilor de cuvânt s-a încheiat cu un moment de reflecție asupra Europei, din punctul de vedere al instituțiilor și al magisteriului papal, moment animat de către secretarii generali ai COMECE și CCEE.

Lucrările, conduse de vicepreședintele CCEE, Mons. Stanislav Gadecki, și de președintele Comisiei pentru Comunicații Sociale CCEE, Mons. José Ignacio Munilla Aguirre, au avut loc în Glasgow, la invitația Arhiepiscopului locului, S.E. Msgr. Philip Tartaglia, președinte al Conferinței episcopale din Scoția.

Din partea României au participat Preasfinția Sa Claudiu Pop, președinte al Comisiei pentru Comunicații Sociale din cadrul Conferinței Epicopilor din România și Pr. Francisc Ungureanu, secretar al CER.

Următoarea reuniune a purtătorilor de cuvânt va avea loc la Sofia, Bulgaria, din 7 în 10 iunie 2017.

Traducere: ACC



Sursa:www.ccee.eu