Sfântul Părinte a transmis un mesaj participanților la cea de-a XXXI-a Conferință Internațională organizată de Consiliului Pontifical pentru Operatorii Sanitari, dedicată în acest an bolilor rare și neglijate. Cu desfășurare în Vatican, între 10 și 12 noiembrie, Conferința Internațională a reunit 320 de cercetători și lucrători sanitari din peste 50 de țări ale lumii.
Adresat secretarului departamentului vatican destinat lucrătorilor din domeniul sanitar, mons. Jean-Marie Musivi Mupendawatu, Mesajul pontifului pune accentul pe "imensa provocare dar nu imposibilă" reprezentată de bolile definite "rare", de care suferă însă circa 400 de milioane de persoane din întreaga lume. "Dată fiind complexitatea materiei" – se spune în Mesaj – "apare ca fiind necesară o abordare multidisciplinară și comună; un efort care solicită toate realitățile umane interesate, instituționale sau neinstituționale, printre acestea aflându-se și Biserica Catolică care află dintotdeauna motivație și impuls în Domnul Isus Cristos, Răstignit și Înviat, care-l reprezintă atât pe bolnav (Christus patiens – Cristos care suferă) cât și pe medic (Christus medicus– Cristos medic, Bunul Samaritean)".
Făcând referire la eforturile în favoarea activităților din domeniul sănătății, desfășurate sub semnul milostivirii, pontiful a scos în evidență implicarea Bisericii, asigurând că "va continua această dificilă și exigentă cale de apropiere și de însoțire a persoanei care suferă".
În Mesaj, se pune în evidență decisiva legătură dintre boală și mediu, amintind că multe boli rare au cauze genetice, dar factorii de mediu au un impact important, ducând la multiplicarea daunelor. "De aceea" – scrie pontiful - "doresc să pun din nou accentul pe absoluta importanță a respectului și a păzirii Creației, a casei noastre comune".
De asemenea, pontiful a pus în lumină tema dreptății, subliniind că fenomenul sanitar solicită o clară instanță a dreptății, în sensul de a da fiecăruia ceea ce necesită, cu alte cuvinte acces egal la îngrijiri eficiente pentru nevoi de sănătate similare, indiferent de factorii contextuali socio-economici, geografici și culturali.
RV/AM