Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

22 octombrie - Sfântul Ioan Paul al II-lea (Novena)

 
22 octombrie - Sfântul Ioan Paul al II-lea (Novena)
  • 22 Oct 2016
  • 5005

Biografie

Ioan Paul al II-lea s-a nascut la 18 mai 1920 la Wadowice. A ramas de timpuriu orfan, dupa moartea mamei, Emilia in 1929, in timpul ocupatiei hitleriste, in 1941 l-a pierdut pe tatal sau. In timpul celui de-al doilea razboi mondial a lucrat in intreprinderea Solvay din Krakowia.

In ziua de 1 noiembrie 1946 a primit sfintirea prezbiteratului. A continuat studiile la Roma si in Cracovia. La varsta de 38 de ani a fost numit episcop auxiliar de Cracovia, cativa ani mai tarziu, Ordinarius de Cracovia.

Si-a manifestat fermitatea atunci cand a fost vorba de apararea crucii, in lupta si in continua stradanie de a primi permisiunea de a construi biserici.

In 16 octombrie 1978 a fost ales papa. Și-a ales numele de Ioan Paul al II-lea. Pontificatul sau a durat 27 de ani si a fost caracterizat de numeroase pelerinaje in lume. A pus un accent deosebit pe intalnirea cu credinciosii, dar atacul din luna mai 1981 a provocat obligativitatea indroducerii unei aparari deosebite.

Trupul sau a suferit foarte multe boli. A plecat in casa Tatalui in 2 aprilie 2005 in vigilia sarbatorii Divinei Indurari. Beatificat de papa Benedict al XVI-lea in ziua de 1 mai 2011, in sarbatoarea Divinei Milostiviri. Amintirea liturgica a fot stabilita la 22 octombrie. A fost canonizat la 27 aprilie 2014, de papa Francisc.

 

In aceasta novena vom citi cuvintele Fericitului Ioan Paul al II-lea. Sa meditam ceea ce face referinta la viata noastra, rugandu-ne dupa intentiile noastre si ale celor dragi.

 
Rugaciunea zilnica

 
Sfinte Parinte, ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca te-a dat Bisericii ca Papa Ioan Paul al II-lea, multumesc pentru lucrarea ta apostolica neobosita la toate natiunile lumii, carora cu zel le-ai predicat Vestea cea Buna a iubirii infinite a lui Dumnezeu pentru noi.

Multumesc, Sfinte Parinte, pentru ca ne-ai dat un exemplu de totala incredere in milostivirea lui Dumnezeu si in mijlocirea materna a Mariei, Maica lui Dumnezeu.

Obtine pentru mine, ca potrivit vointei lui Dumnezeu, sa pot primi harul pentru care ma rog tie.

Prin mijlocirea ta, fa sa obtin dorinta ca pe tot parcursul vietii sa raman in urmarea lui Cristos si a Mariei, si sa contribui la construirea in tara noastra a imparatiei adevarului, iubirii si pacii. Amin.

 

 

Tatal nostru... Bucura-te Marie... Slava Tatalui...

Sfinte Ioan Paul al II-lea, roaga-te pentru noi.

 

 

Ziua I

Multumire pentru sfantul Botez

 

Cand privesc in trecut, vad cum calea vietii mele, prin mediul inconjurator, prin parohie, prin familia mea, ma conduce catre un singur loc: catre baptisteriul din biserica parohiala din Wadowice (Vadovice). La acest baptisteriu am primit harul de a deveni fiu al lui Dumnezeu si credinta Mantuitorului meu, in comunitatea Bisericii. Parintii, dandu-mi numele au vrut sa ma puna sub protectia sf. Carol Boromeu.

Toate aceste zile se unesc si ma gandesc ca radacina lor se afla in acea prima zi, adica in ziua sfantului Botez; totul pleaca de la acest har, de la acest sacrament ceresc. Botezul este o a doua nastere, nastere de sus, nu mai putin adevarata si reala decat nasterea la viata pamanteasca. La botez, dupa cuvintele sf. Aposol Paul, suntem ingropati in moartea lui Cristos, ca in acest mod sa primim participarea la invierea lui. Sfantul al carui nume il primim are ca sarcina sa ne aminteasca de faptul ca suntem fii ai lui Dumnezeu.

In sacramentul Botezului se afla inceputul intregii vocatii crestine. Parohia din Wadowice care m-a nascut prin botez la viata dumnezeiasca, a pus acesteia un fundament puternic.

Sa multumim pentru Darul Sfantului Botez cerand harul unei vieti bune.

 

Tatal nostru... Bucura-te Marie... Slava Tatalui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roaga-te pentru noi.

 

Ziua a II-a

Seminarul de acasa

 

Pregatirea mea seminariala la preotie a fost intr-un fel pregatita. Intr-un anumit sens au contribuit la aceasta parintii mei in casa parinteasca, mai ales tatal meu. Puteam sa observ zilnic viata lui care era una severa. A fost militar de profesie, iar cand a ramas vaduv viata lui a devenit si mai mult o viata de rugaciune continua. Uneori s-a intamplat sa ma trezesc noaptea si atunci il gaseam pe tatal meu in genunchi, asa cum il vedeam in genunchi in biserica parohiala. Niciodata n-am vorbit impreuna de vocatia preoteasca, dar acest exemplu al tatalui meu a fost pentru mine un prim seminar, de acasa.

Ma intorc cu gandul si inima si catre colegii si colegele mele, atat din anii scolii primare cat si – poate mai mult – la anii din colegii, caci acestia au durat mai mult.

Am o datorie personala de recunostinta fata de scoala polona, fata de profesori, pe care ii tin minte pana astazi si ma rog pentru ei in fiecare zi. Ceea ce am primit in anii de scoala aduce rod pana astazi in viata mea.

 

Sa ne rugam pentru o buna educatia acasa, in scoala si in societatea noastra.

 

Tatal nostru... Bucura-te Marie... Slava Tatalui...

Sfinte Ioan Paul al II-lea, roaga-te pentru noi.

 

Ziua a III-a

Demnitatea muncii umane

 

Fabrica de soda ”Solvay” a devenit pentru mine, la un moment dat, un adevarat seminar, desi secret. Am lucrat intr-o cariera de piatra din septembrie 1940, iar un an mai taziu m-am mutat la uzina de tratare a apei.

Ma intalneam zi de zi cu oameni ce muncesc din greu, am cunoscut mediul lor, familiile lor, preocuparile lor, valoarea si demnitatea lor umana. Personal am primit de la ei multa simpatie. stiau ca sunt student si stiau ca daca imprejurarile o vor permite, ma voi intoarce la studii. Dar niciodata nu am cunoscut din acest motiv vreo reavointa. M-am imprietenit cu multi muncitori. Am avut de asemenea ocazia de a vedea cat de mult isi manifesta interesul fata de religie si cata intelepciune (de viata) este in ei.

De fiecare data cand ma intalnesc cu muncitori, nu ma pot abtine de la marturisire, cat de mare a fost harul de care am avut parte de a lucra timp de aproape patru ani in cariera de piatra si in fabrica.

De atunci, misterul omului a intrat in domeniul meu de reflectie si m-am simtit in mod irezistibil obligat de a apara demnitatea fiecarei fiinte umane.

 

Sa ne rugam pentru darul unei munci decente, in special pentru someri.

 

Tatal nostru... Bucura-te Marie... Slava Tatalui...

Sfinte Ioan Paul al II-lea, roaga-te pentru noi.

 

Ziua a IV-a

Puterea se desavarseste in slabiciune

 

Oare Cristos nu a vorbit de samanta care cade in pamant cu scopul
 de a da roade?
Oare nu a spus: ”Caci cine vrea sa-si salveze viata, o va pierde; cine insa isi pierde viata pentru mine, acela o va afla”? (Mt 16,25)

Dumnezeu mi-a permis sa am parte de suferinta in timpul ultimelor luni dupa atac; mi-a permis sa traiesc experienta de avea viata in pericol. Mi-a permis, de asemenea, sa inteleg clar si in profunzime ca este un har special pentru mine insumi ca om, si de asemenea - avand in vedere slujirea pe care o exercit ca episcop al Romei si urmasul sf. Petru - har pentru Biserica. Cristos mi-a dat acest har, ca am putut, prin suferinta, prin viata si sanatatea care mi-au fost puse in pericol sa dau marturie adevarului lui Cristos si iubirii lui. Chiar aceasta consider a fi un har special - si pentru aceasta multumesc in mod deosebit Duhului Sfant.

Si eu sunt aici pelerin. Si eu simt profund slabiciunea mea - si de aceea cu incredere repet cuvintele sfantului Paul: ”Puterea mea se arata in slabiciune”. Si de aceea, cu o mare recunostinta catre Duhul Sfant ma gandesc la aceasta slabi–ciune, pe care Dumnezeu mi-a permis sa o traiesc.

 

Sa ne rugam pentru cei suferinzi, ca sa nu-si piarda credinta si increderea in ajutorul lui Dumnezeu.

 

Tatal nostru... Bucura-te Marie... Slava Tatalui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roaga-te pentru noi.

 

Ziua a V-a

Cea mai importanta este familia

 

Familia este prima, si, din multe puncte de vedere, cea mai importanta. Este o cale pentru toti, ramanand de fiecare data o cale speciala, unica si fara egal, asa cum unic este fiecare om.

Familia este acea cale, de care el nu poate sa se desparta. La urma urmei, in mod normal, fiecare dintre noi in familie vine pe lume, astfel incat se poate spune ca familiei datoreaza faptul ca este om. Si daca acestei veniri pe lume si intrarii in lume omului ii lipseste familia, acest lucru constituie o ruptura si o lipsa extrem de nelinistitoare si dureroasa, care apoi il impovareaza de-a lungul intregii sale vieti. Stim ca familia este prima si fundamentala comunitate umana. Este un mediu al vietii si un mediu al iubirii. Viata intregilor societati, natiuni, state, a Bisericii depinde de faptul daca familia se afla in mijlocul lor ca un adevarat mediu de viata si de iubire. Familia contemporana - asa cum a facut-o dintotdeauna - este in cautarea unei „iubiri frumoase”. Civilizatia iubirii inseamna bucurie - bucurie, printre altele din motiv ca „un om a venit pe lume”. Deci bucurie si din faptul ca sotii au devenit parinti.

 

Sa ne rugam pentru haruri pentru cei casatoriti, pentru familii si pentru copiii nostri.

 

Tatal nostru... Bucura-te Marie... Slava Tatalui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roaga-te pentru noi.

 

Ziua a VI-a

Viata dupa Evanghelie

 

Moralitatea crestina este plina de cerinte. Desigur, are cerinte, pe care uneori omul trebuie sa le numeasca sincer ca unele care ”depasesc” nivelul lui. Ce sa spunem despre o astfel de teza: ”Iubiti-i pe dusmanii vostri, faceti bine celor care va urasc” (Lc 6, 27). Sau: ”Daca cineva te loveste peste obrazul drept, intoarce-i-l si pe celalalt” (Mt 5, 39).

Omul trebuie sa-si spuna sincer in fata unor astfel de cerinte: ”Ele depasesc posibilitatile mele” - dar, raspunzand astfel nu inseamna ca ele ma impiedica. Evanghelia aduce cu siguranta cerinte. Se stie ca Cristos niciodata nu i-a dat sperante desarte in aceasta privinta. Sa tinem minte de faptul ca Cristos nu le-a spus niciodata apostolilor sai, ca vor avea o viata usoara. Putem chiar sa spunem ca, intr-un sens, chiar ii descuraja... Cristos vorbea despre lucruri foarte dure, simple si clare.

Daca acelasi Cristos spune: ”Nu va fie teama!”, atunci arata, ca aceste cerinte nu sunt peste posibilitatile omului.

Credinta in puterea Spiritului Sfant poate contribui la victoria persoanei umane.

 

Sa ne rugam pentru o viata evanghelica pentru noi si pentru a sti cum sa depasim greutatile zilnice.

 

Tatal nostru... Bucura-te Marie... Slava Tatalui...

Sfinte Ioan Paul al II-lea, roaga-te pentru noi.

 

Ziua a VII-a

Dreptatea si iertarea

 

Pilonii de pace adevarata sunt dreptatea si acel tip special de iubire care este iertarea. Iertarea este opusul de a fi suparat, al dorintei razbunarii, dar nu al dreptatii. O pace adevarata este, de fapt ”lucrarea dreptatii”. (Is 32, 17).

Primirea si daruirea de iertare permite sa dea o noua calitate relatiilor dintre oameni, intrerupe spirala de ura si razbunare, sparge lanturile raului care leaga inimile adversarilor. Pentru tarile care tind spre reconciliere si pentru toti care doresc o convietiuire pasnica a oamenilor si a popoarelor, nu exista o alta cale decat iertarea - primita si daruita.

Ce bogatie de invataturi izbavitoare gasim in cuvintele lui Cristos: „Iubiti-i pe dusmanii vostri si rugati-va pentru cei care va persecuta, ca sa fiti fiii Tatalui vostru cel din ceruri, care face sa rasara soarele sau peste cei rai si peste cei buni si sa ploua peste cei drepti si peste cei nedrepti” (Mt. 5,44-45).

Dragostea fata de cei care ne-au nedreptatit dezarmeaza dusmanul si poate transforma chiar si campul de lupta intr-un loc al colaborarii solidare.

 

Sa ne rugam pentru harul de a ierta greselile, dar si de a vedea pacatele proprii.

 

Tatal nostru... Bucura-te Marie... Slava Tatalui...

Sfinte Ioan Paul al II-lea, roaga-te pentru noi.

 

Ziua a VIII-a

Ne apropiem de moarte

 

Moartea este cu adevarat un mare mister. Este un eveniment pe care trebuie sa-l meditam cu iubire si respect. De la nastere ne apropiem de moarte, dar, fiind mai in varsta suntem din an in an tot mai constienti de apropierea ei - doar daca nu respingem cu tarie de la noi insine astfel de ganduri si sentimente. Creatorul a facut astfel incat batranetea, intr-un mod natural, ne invata sa ne obisnuim cu moartea.

Marea scoala a vietii si a mortii ne conduce, de asemenea, si la mormantul unei alte persoane, ne porunceste sa stam in fata multor paturi a celor care mor, inainte de a fi chiar noi insine cei, in jurul carora - sa dea Domnul - s-ar aduna altii pentru a se ruga.

Stau deci, in spiritul credintei, alaturi de mormintele parintilor mei, a fratilor, rudelor, prietenilor, cunostintelor, concetatenilor. Cobor, cum am facut de multi ani, in Catedrala Wawel la subsolul care ascunde osemintele regilor si conducatorilor natiunii.

Imbratisez in spirit toate cimitirile plaiurilor mele natale, campurile de lupta, terenurile mortii, care ascund cenusa celor cazuti... Si pe toti cei raposati. Implor pentru ei odihna vesnica...

 

Sa ne rugam pentru harul de a ne pregati bine la trecerea la Casa Tatalui. Sa ne rugam si pentru raposatii nostri.

 

Tatal nostru... Bucura-te Marie... Slava Tatalui...

Sfinte Ioan Paul al II-lea, roaga-te pentru noi.

 

Ziua a IX-a

Maria in viata noastra

 

Primatul Poloniei August Hlond, inainte de moarte, in anul 1948, a spus aceste cuvinte semnificative: „Victoria, daca vine, va veni prin Maria”. De-a lungul catorva decenii a slujirii mele pastorale in Polonia am fost martor in ce mod aceste cuvinte deveneau relitate.

Intrand in istoria Bisericii univerale, odata cu alegerea mea ca papa am adus cu mine aceasta convingere, ca si in dimensiunea universala, victoria, daca va veni, va veni prin Maria. Trebuie sa adaug ca aceasta referire personala si launtrica la Mama lui Cristos, curgea din tineretea mea in larga albie a devotiunii mariane, care in Polonia are o istorie speciala. Acest lucru explica suficient pietatea mariana a prezentului Papa si, mai presus de toate, atitudinea de incredintare totala Mariei - Totus Tuus.

Maria este cu noi. Sanctuarele ei, imprastiate pe tot globul pamantesc, dovedesc prezenta reala a Mariei care incearca sa previna orice rau care ameninta nu numai fiecarui om in parte si familiilor, dar tuturor popoarelor.

Nenumarate generatii au fost in pelerinaj la marile si micile sanctuare - gaseau acolo har si alinare, lumina credintei si puterea convertirii, adapost de greutati si in crize spirituale.

 

Sa daruim Neprihanitei toate necazurile noastre zilnice si importante

 

Sub ocrotirea ta...

Tatal nostru... Bucura-te Marie... Slava Tatalui...

Sfinte Ioan Paul al II-lea, roaga-te pentru noi.

 

 

Rugaciunile papei Ioan Paul al II-lea

Maica lui Dumnezeu, roaga-te pentru noi

 

Maica lui Dumnezeu, Maica lui Cristos, Maica Bisericii, priveste la noi cu bunatate. Maica credincioasa, roaga-te pentru noi. Invata-ne cum tu ai crezut. Fa ca credinta noastra in Dumnezeu sa fie intotdeauna curata, luminoasa, curajoasa, puternica, generoasa.

Maica vrednica de iubire, roaga-te pentru noi! Invata-ne cum sa-l iubim pe Dumnezeu si pe fratii nostri. Fa ca iubirea fata de aproapele nostru sa fie mereu rabdatoare, plina de bunatate si respect.

Pricina bucuriei nostre, roaga-te pentru noi! Invata-ne sa beneficiem in credinta de bucuria crestina, care se naste si infloreste din durere, din sacrificiu, din unirea cu Fiul Tau rastignit. Fa ca bucuria noastra sa fie autentica si frumoasa, ca sa o putem imparti tuturor. Amin

 

Rugaciune pentru vindecare de boala

 

Dumnezeule, care esti Creatorul omului si Domnul vietii si al mortii, fii laudat! Daca este voia Ta, Doamne sa ma insanatosesc, elibereaza-ma de aceasta boala.

Fie ca Spiritul Sfant, pe care l-am primit in Sacramentul Botezului si Sfantului Mir sa ma ajute in primirea Vointei Tale sfinte. Fie ca El sa ma conduca, sa-mi dea curaj sa pot primi si duce crucea Ta.

Te preamaresc, Doamne, pentru toate harurile primite si pentru cele pe care tot timpul mi le daruiesti. Vreau sa indeplinesc pana la sfarsit sarcinile, pe care mi le-ai dat.

Prin meritele Fiului Tau, care a suferit pe cruce, Te implor, da-mi sanatatea trupului si a sufletului. Amin.

 

Litania in cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea

 

Doamne miluieste-ne,
 

Cristoase, miluieste-ne,

Doamne, miluieste-ne.

 

Cristoase, auzi-ne,

Cristoase, asculta-ne.

 

Tata din cer, Dumnezeule, miluieste-ne pe noi

Fiule, Rascumparatorul lumii, Dumnezeule,

Sfantule Spirit, Dumnezeule,

Sfanta Treime, un singur Dumnezeu,

Sfanta Marie, roaga-te pentru noi.

Sfinte Ioan Paul, roaga-te pentru noi

Cufundat in Tatal,

Bogat in milostivire,

Unit cu Cristos, Rascumparatorul Omului,

Plin de Sfantul Spirit, Domnul si de viata Datatorul,

Daruit in totalitate Mariei,

Prietenul sfintilor si al fericitilor,

Urmasul lui Petru si Slujitor al slujitorilor lui Dumnezeu,

Aparator al Bisericii,

Invatator al adevarurilor de credinta,

Parinte al Conciliului si executor al hotararilor luate,

Pilon al unirii crestinilor si a familiei omenesti,

Adorator infocat al Euharistiei,

Pelerin neobosit pe acest pamant,

Misionar al tuturor popoarelor,

Martor al credintei, sperantei si iubirii,

Partas statornic la suferintele lui Cristos,

Apostol al unirii si al pacii,

Promotor al civilizatiei iubirii,

Propovaduitor al noii evanghelizari,

Maestru care indeamna la inaintarea in larg,

Invatator care arata sfintenia ca o masura a vietii crestinesti,

Papa al Divinei Indurari,

Preot al celor care se unesc in Biserica pentru oferirea darurilor,

Pastor care conduce turma in ceruri,

Frate si Invatator al preotilor,

Parinte al persoanelor consacrate,

Patron al familiei crestine,

Sprijin al sotilor,

Aparator al copiilor nenascuti,

Ingrijitor al copiilor, orfanilor si al parasitilor,

Prieten si Educator al tinerilor,

Bun Samaritean al suferinzilor,

Sprijin al batranilor si singuraticilor,

Propovaduitor al adevarului despre demnitatea oamenilor,

Barbat al rugaciunii, cufundat in Domnul,

Iubitor al Liturghiilor care aduc Jertfa pe altarele lumii,

Intruchipare a harniciei,

Indragostit de Crucea lui Cristos,

Ajutor exemplar al vocatiilor,

Rabdator in suferinte,

Model al vietii si al mortii in Domnul,

Tu, care iti amintesti de cei pacatosi,

Tu, care arati drumul celor gresitori,

Tu, care ierti pe cei care au incercat sa te raneasca,

Tu, care ti-ai iubit dusmanii si urmaritorii,

Avocat si aparator al celor persecutati,

Sustinator al somerilor,

Ingrijitor al celor fara adapost,

Vizitator al celor inchisi,

Sprijin al celor slabi,

Tu, care i-ai invatat pe toti solidaritatea,

Mielul lui Dumnezeu care iei asupra Ta pacatele lumii, iarta-ne, Doamne

Mielul lui Dumnezeu care iei asupra Ta pacatele lumii, asculta-ne, Doamne

Mielul lui Dumnezeu care iei asupra Ta pacatele lumii, miluieste-ne pe noi.

 

Roaga-te pentru noi, Sfinte Ioan Paul al II-lea

Ca prin viata si cuvintele noastre sa vestim lumii pe Cristos, Rascumparatorul omului!



Sa ne rugam Dumnezeule Milostiv, primeste multumirea noastra pentru darul apostolic, viata si misiunea fericitului Ioan Paul al II-lea, iar prin mijlocirea lui ajuta-ne sa crestem in iubire fata de tine si sa vestim cu curaj iubirea lui Cristos tuturor oamenilor. Prin Cristos Domnul nostru. Amin



Sursa:www.novena.ro

Știri din aceeași categorie