Astăzi, 16 octombrie 2016, la ora 10.15, papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie în Piața San Pietro și ceremonia de canonizare a șapte noi sfinți. Ritul sacru poate fi urmărit în direct începând cu ora 11.00 (ora României), făcând click pe video-ul de mai jos:
Printre noii sfinți se află doi martiri. Primul dintre ei, fratele Salomon Leclercq, francez, din congregația Frații Școlilor Creștine, martir în timpul Revoluției franceze, a fost ucis din fidelitate față de Cristos în 1792 după ce a refuzat să depună jurământul față de falsa Constituție civilă a clerului. Celălalt martir este Iosif Sanchez del Rio, un băiat de doar 14 ani, ucis în 1928 în Mexic pe timpul revoluției anticatolice. A rezistat torționarilor care voiau să-l constrângă să-și tăgăduiască credința. Pe trupul său a fost găsit un bilețel pe care l-a scris pentru mama: ”Îți promit că în paradis voi pregăti un loc bun pentru voi toți. Iosif al tău moare în apărarea credinței catolice și din iubire față de Cristos Rege și de Fecioara Maria de la Guadalupe”.
Un nou sfânt, de care papa Francisc se simte deosebit de atașat sufletește, este preotul argentinian Iosif Gabriel al Rozariului Brochero, doctor în filozofie, dar care și-a petrecut toată viața în slujirea credincioșilor mai săraci risipiți în cătunele din munți, străbătând distanțe enorme cu ajutorul unui catâr, nelipsit din iconografia dedicată acestui păstor de suflete.
Va fi proclamat sfânt și episcopul spaniol al diecezei de Palencia mons. Emanuel Gonzalez Garcia, fondator al Uniunii Euharistice Reparatoare și congregației Surorile Misionare Euharistice de Nazareth, cunoscut drept ”episcopul tabernacolelor”. A murit în 1940.
Alți doi preoți, din Italia, vor fi proclamați Sfinți de papa Francisc: Ludovic Pavoni, care în timpul revoluției industriale s-a dedicat tinerilor marginalizați, și Alfons Maria Fusco, fondator al congregații pentru educația copiilor, dar deosebit de îndrăgit și de țăranii din sudul Peninsulei.
În fine, printre noii sfinți se află și călugărița franceză Elisabeta a Preasfintei Treimi, carmelită, care a murit în 1906 la 26 de ani după profunde experiențe mistice și mari suferințe, pe care le-a oferit pentru mântuirea sufletelor și a celor descurajați.
(rv - A. Dancă)