Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

12 octombrie 1924: s-a născut fratele Mihai din Prilog

 
12 octombrie 1924: s-a născut fratele Mihai din Prilog
  • 12 Oct 2016
  • 4396
Rămas paralizat în adolescenţă, Mihai Neamţu din Prilog, şi-a dedicat întreaga existenţă ajutorării semenilor săi.

Unul dintre cei mai celebri vindecători din judeţul Satu Mare a rămas călugărul Mihai Neamţu din Prilog. El era vestit în toată ţara pentru minunile sale făcute cu ceaiurile preparate din plante şi multă rugăciune. Unul dintre pacienţii lui celebri ar fi fost chiar Nicolae Ceauşescu, pe care l-ar fi vindecat de prostată.

Călugărul Mihai Neamţu s-a născut la 12 octombrie 1924 în satul Prilog, judeţul Satu-Mare. Şi-a dedicat întreaga viaţă credinţei creştine şi a suferit prigoana comunistă, fiind izgonit de la Mănăstirea Bixadului. Din 1970, a început să meargă din sat în sat să vindece oamenii cu ajutorul tratamentelor cu ceaiuri şi îndemnându-i la rugăciune.

Cu timpul, vestea i s-a dus în toată ţara, şi au început să vină zilnic sute de oameni bolnavi la Prilog. Toţi cei care l-au căutat au fost primiţi. Dar călugarul vindecător refuza bani pentru binele pe care-l făcea celor suferinzi. Programul de primire a celor bolnavi era de la ora 9 dimineaţa până târziu în noapte, astfel încât Unchiul Mihai, cum i se zicea, avea doar două pauze de masa pe zi. Chiar extenuat, continua să primeasca bolnav după bolnav.

Minuni cu plante şi rugăciuni

Orice boala poate fi vindecată, era credinţa călugărului Mihai. El nu recomanda să se renunţe la terapia medicamentoasă aducatoare şi ea de efecte benefice. Spunea doar că medicamentele trebuie ajutate cu ceaiuri naturiste.

În plus, îndemna la rugăciune şi în modestia lui credea cu toată convingerea că orice om are în el o particică de Dumnezeu, de aceea fiecare bolnav se poate vindeca. „Nu fiţi trişti, căci bucuria Domnului este Puterea voastră“, spunea el.

Îi cunoştea bine pe toti care îi călcau pragul. Le răspundea la întrebări legate de boala, de tratamente, la întrebari legate de viaţa de zi cu zi. Cine urmează terapia indicată de Unchiul Mihai trebuie să ţină cont de câteva sfaturi generale. Ceaiurile se pot îndulci doar cu sirop natural de afine, lămâie, brad, zmeură, mure. Lichidele nu trebuie băute reci sau fierbinţi, la fel şi mâncarea. Periodic, bolnavul trebuie să facă analize şi controale medicale. Împărtăşania, luată conştient, conduce spre sănătate sufletească şi trupească.

Femeia vindecată de cancer

Rugăciunile şi ceaiurile miraculoase ale Călugărului din Prilog au reuşit să pună pe picioare oameni care erau deja cu un picior în groapă. Rămâne mărturie în acest sens şi cele relatate de Maria Ţăran, din Călineşti Oaş, poveste pe care o regăsim în cartea regretatului Iosif Ţiproc, “Mihai din Prilog.”

Maria Ţăran:” Eu l-am ştiut pe Mihai din Prilog. Vindeca multă lume care mergea la el. Veneu şi din alte părţi la el. Fata mea care e născută în 1963, a fost vindecată de către el. Prunca ei avea doar o lună, când ea s-a îmbolnăvit de plămâni. Făcuse baie şi a răcit după care a făcut aprindere de plămâni dar nu s-a grijit. Apoi boala s-a agravat şi ea s-a internat la Cluj la spital. A stat acolo vreo şase luni şi au zis că are cancer la plămâni, Slăbise mult când s-a dus la Mihai, la Prilog. I-a dat ceaiuri şi i-a spus să nu bea apă timp de şase luni, doar ceaiuri şi desigur multă rugăciune. Fata mea s-a refăcut miraculous şi când s-a întors la Cluj la control medicilor de acolo nu le venea să creadă că fata mea nu mai are nimic la plămâni. A făcut în decursul anilor controale la sanatoriul din Bixad, dar  nimic nu i s-a mai găsit. După revoluţie a mai umblat prin lume, prin străinătăţi, unde a făcut şi acolo o serie de controale însă toate arătau că fata mea este perfect sănătoasă. Un adevărat miracol s-a produs cu ea şi toate datorate ceaiurilor dar mai ales a rugăciunilor venite din inimă” s-a confesat femeia.

Omul care l-a vindecat pe Ceauşescu

Casa din Prilog a lui Mihai Neamţu era tot timpul plină de oameni sosiţi din toate colţurile ţării pentru a se vindeca miraculous, acolo unde medicina modernă nu le mai dădea nici o şansă. La începutul  anilor ’80 s-a scris despre el în revista Flacăra. Adrian Păunescu şi sătmăreanul Dorin Sălăjean (n.r redactor şef Flacăra) au fost cei care au scris atunci că Mihai este un om care vede prin oameni. Sora lui, Ana Neamţu, spunea despre călugărul Mihai că acesta avea în el şapte simţuri spre deosebire de oamenii obişnuiţi care aveau doar cinci. A început să vindece încă din tinereţe şi a simţit că are acest har punându-se în slujba oamenilor.

Mihai din Prilog a avut foarte mulţi pacienţi dar niciodată nu a fost curios să afle numărul lor exact. Cu toate că a avut mii de pacienţi, cel mai important personaj care i-a trecut pragul a fost totuşi Nicolae Ceauşescu, fostul conducător al României, aşa cum spun oamenii.

Poate că aceasta este doar o legendă însă sunt mulţi oameni care afirmă cu mâna pe inimă ca aşa au stat lucrurile. Chiar dacă nimeni nu are dovezi despre asemenea întâlnire, nu este persoană care să poată nega acest lucru cu argumente. Iani Chiş din Vama, cel care i-a fost vecin la Prilog, spune că pe Ceauşescu, Mihai l-a vindecat de prostată. El spune şi varianta cu mesteacănul de înălţimea lui Ceauşescu pe care acesta ar fi trebuit să îl găsească şi apoi să-l taie din pădure, iar apoi din coaja lui să prepare ceaiul vindecător. Tot de mesteacăn aminteşte şi Anuca, sora lui Mihai, care ar fi fost la Ceauşescu împreună cu fratele ei.

Faptul că în regimul comunist al anilor ’80, când preoţii greco catolici erau prigoniţi,  Mihai s-a bucurat de o protecţie aproape neverosimilă, ne facem să credem că varianta vindecării lui Ceauşescu pare foarte credibilă mai ales că vorbim de un regim cunoscut tocmai pentru răutatea lui faţă de oameni. Cine să fi avut curajul să dea atâta libertate unui vindecător naturist ca Mihai? În mod sigur că ordinele au venit de sus, pentru că cei de la nivel judeţean nu ar fi avut curajul să-şi asume riscuri. Aşa că directivele veneau de la Comitetul Central, iar acolo butoanele se mânuiau de un singur om: Nicolae Ceauşescu.

  Tămăduieşte şi după moarte

Călugărul greco catolic, Mihai Neamţu din Prilog continuă să vindece şi după moarte (a trecut la cele veşnice pe 23 iunie 2000 şi este înmormântat la câţiva paşi de biserică). Stau mărturie şi cele trei cazuri, două femei şi un bărbat, care au venit la mormântul lui şi s-au vindecat. Cele două femei sufereau de ani de zile de dureri groaznice de cap. S-au rugat la mormântul fostului călugăr şi cu corpul lor au atins piatra mormântului. Ele s-au vindecat pe loc.

Un alt caz a fost a fost al unui bărbat din Satu Mare. Acesta căzuse cu bicicleta şi nu îşi mai putea ridica mâna din cauza durerii. A atins şi el cu umărul bolnav piatra funerară şi s-a vindecat pe loc. Cel care ne-a dat dat aceste informaţii a fost preotul Ieronim, stareţul mănăstirii din Prilog, ridicată în curtea fostului călugăr.

„Fiţi buni şi faceţi bine!“

Pe lângă reţetele de sănătate, Unchiul Mihai a transmis şi învăţăturile lui pline de înţelepciune, care ne vor face viaţa mai bună. „Fiţi veseli!“, „Înainte de orice, fii moral!“, „Nu te enerva!“, aceastea sînt principiile de bază ale filosofiei lui.

„Certăreţii au faţa urîtă, brăzdată de riduri, iar cei buni, care sînt gata să ierte oricînd şi orice greşeală, au faţa liniştită, plăcută şi luminoasă. Dacă de la noi pleacă o faptă bună, locul nu rămîne gol, ci se va înmulţi binele de 10 ori în acel loc. Încercaţi să urmăriţi şi voi cînd faceţi un lucru bun: vă simţiţi mai bine şi aşa se va simţi şi cel căruia îi faceţi binele. Învaţă şi pe alţii care aud sau văd fapta, să o facă şi ei. Dacă sînteţi toata ziua binedispus, puteţi observa cum creşte puterea în voi. Cînd ne certăm cu cineva, sîntem nervoşi, nu mai putem mînca, nu ne putem odihni, împrăştiem agitaţie în jurul nostru şi, dacă se repetă des, ne îmbolnăvim“, aceasta era credinţa călugărului înţelept.

Cît priveşte rugăciunea ca metodă de tămăduire, el spunea: „Vindecarea depinde de harul dat de la Dumnezeu persoanei respective şi de credinţa cu care este spusă rugăciunea“.

 



Sursa:m.adevarul.ro