Zilele acestea la Alba Iulia s-a desfășurat a 111-a adunare generală a Asociațiunii Astra. Întâlnirea marchează câteva evenimente importante din istoria românilor: 150 de ani de la prima Adunare Generală Astra desfășurată la Alba Iulia în anul 1866, 150 de ani de la participarea lui Mihai Eminescu la această primă adunare și, în sfârșit, 150 de ani de la înființarea Academiei Române.
Au participar membrii biroului Asociațiunii Astra împreună cu delegați din despărțămintele din România și de peste hotare: Republica Moldova, Serbia și Ucraina. Printre invitații de onoare a fost academicianul Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, care în discursul său a subliniat că “Academia Română a avut întotdeauna un rol constructiv, coerent și stabilizator” în dezvoltarea culturii românești. Au fost prezenți deasemenea reprezentanți ai autorităților publice primar Mircea Hava, președintele Consiliului Județean Alba Ion Dumitrel și rectorul Universității 1 Decembrie din Albe Iulia Breaz Daniel.
În deschiderea Adunării Generale Astra, mesajul Arhiepiscopului Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică, Cardinalul Lucian Mureșan, citit de către P. Radu Roșu, sublinia: “pentru creștini și pentru cei care prin rugăciune, prin educație și prin cultură îl caută pe Dumnezeu, adevărul se cunoaște prin îmbinarea darului credinței cu rațiunea. Fiindcă dacă este adevărat faptul că rațiunea umană caută adevărul, trebuie recunoscut faptul că adevărul suprem nu poate fi găsit exclusiv prin rațiune.....Motiv pentru care, rolul organismelor de cultură este fundamental: cultivă spiritul, inteligența, sensibilitatea, cunoașterea, dar cultivă și dorul nostru tainic de Dumnezeu. În căutările sale, persoana umană nu simte doar o sete de Adevăr ci și o nevoie înnăscută de o Persoană căreia să i se poată încredința...Isus, Lumina lumii, este, în același timp, Adevărul pe care ființa umană îl caută dintotdeauna și Persoana căreia poate să i se încredințeze în căutările existenței sale....În această lumină, ceea ce Astra mărturisește de-a lungul istoriei celor 111 Adunări Generale, este tocmai promovarea spiritului nobil al poporului român, dăruirea sa, pasiunea pentu adevăr și deschiderea către adevărurile celorlalți. Iată de ce Biserica noastră Română Unită a aderat încă de la început la idealurile Astrei, câștigându-și de-a lungul celor trei secole de istorie, alături de Biserica soră Ortodoxă, un loc de cinste în conștientizarea ființei naționale a poporului nostru: două Biserici românești, făuritoare ale spiritului și ale dorului național. Cu adevărat Biserica Blajului cu Școlile sale a știut și știe să rodească pentru neamul românesc făclii de lumină și de cunoaștere în toate momentele cruciale din devenirea noastră istorică și culturală. Și tocmai în această devenire avea să se cristalizeze vocația și misiunea Bisericii Unite în planul lui Dumnezeu, urmând cu sfințenie pilda înaintașilor noștri, aceea de a arunca sămânța în pământul românesc.”
În programul Adunării Generale Astra a fost prevăzută și o sesiune de comunicări împărțită în trei secțiuni: 1. Asociațiunea Astra și Mihai Eminescu, 2. Perspective și strategii în activitatea Asociațiunii Astra 3. Contribuțiile Astrei și Academiei Române la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, la care au participat distinși academicieni, profesori universitari și profesori.
Redacția e-communio