Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mutarea rămășițelor pământești ale episcopului Márton Áron

 
Mutarea rămășițelor pământești ale episcopului Márton Áron
  • 29 Sep 2016
  • 5056

Cu ocazia celei de-a 36-a aniversări a morții Slujitorului lui Dumnezeu, Episcopul Márton Áron, astăzi 29 septembrie 2016, în sărbătoarea Sfântului Arhanghel Mihail (ritul latin), rămășițele pământești ale marelui ierarh vor fi binecuvântate în catedrala din Alba Iulia. Rămășițele Episcopului, strămutate într-un sicriu de cupru care a fost sigilat oficial, vor fi binecuvântate în cadrul Sfintei Liturghii celebrată cu ocazia hramului străvechii catedrale. Sfânta Liturghie va fi prezidată de reprezentantul în România al Sfântului Părinte, nunțiul apostolic Miguel Maury Buendía.

Cu autorizația prealabilă a Sfântului Scaun, un comitet de 17 persoane a deschis pe 1 septembrie mormântul Slujitorului lui Dumnezeu, Episcopul Márton Áron, aflat în cripta catedralei din Alba Iulia. Rămășițele pământești ale marelui episcop, trecut la cele veșnice pe  29 septembrie 1980, au fost depuse pe 4 octombrie 1980 în panteonul marilor ierarhi din Transilvania.

Kovács Gergely, postulatorul cauzei, a declarat: „ În conformitate cu Autorizația de transfer, emisă pe 22 aprilie 2015, la Roma, de către  Congregația pentru Cauzele Sfinților, sicriul episcopului Áron poate fi  mutat doar sub conducerea și supravegherea arhiepiscopului. Este adevărat, că un astfel de eveniment are loc, de obicei, înainte de beatificare, dar cererea specială de autorizație adresată organelor competente ale Vaticanului de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a fost motivată de faptul că fostul mormânt al episcopului era greu accesibil. Lipsa accesibilității, scările neregulate, închiderea din motive de securitate și deschiderea numai la cerere, sau cu ocazia unor celebrări liturgice importante au constituit un impediment major pentru vizitatorii și pelerinii care doreau să se roage sau să-și exprime omagiile la mormântul Monseniorului. Autorizația eliberată de Sfântul Scaun în limba latină, conține și instrucțiuni potrivit cărora este de evitat orice solemnitate, iar evenimentul să aibă loc în cerc restrâns, ca nu cumva să creeze aparența că urmează beatificarea, și pentru a nu-i induce în eroare pe credincioși. Prin mutarea în sarcofag dorim să facilităm accesul credincioșilor la mormântul episcopului, pentru a se putea ruga, și pentru a-i cere mijlocirea. În felul acesta se va intensifica și cinstirea vie a episcopului de către poporul său.”



Sursa:http://www.romkat.ro