Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Laicismul caută eliminarea referințelor religioase chiar și din spitale

 
Laicismul caută eliminarea referințelor religioase chiar și din spitale
  • 25 Sep 2016
  • 3293

”În zilele noastre, uneori, cultura laicismului urmărește să scoată chiar și din spitale orice referință religioasă, începând cu prezența însăși a călugărițelor”: a spus papa Francisc, primind sâmbătă, 24 septembrie, în Sala Clementină din Palatul Apostolic, aproximativ 130 de călugărițe din congregația ”Surorile Spitalicești ale Milostivirii”. ”Voi sunteți un semn concret al modului în care se manifestă milostivirea lui Dumnezeu Tatăl”, a spus Pontiful în cuvântul său, recomandând călugărițelor să nu se resemneze în fața greutăților cu care se confruntă într-o cultură a laicismului.

Cuvântul Domnului poate schimba viața celui care devine discipolul său, a observat Sfântul Părinte în discursul adresat călugărițelor, după cum o dovedește viața Slujitoarei lui Dumnezeu Teresa Orsini Doria Pamphili Landi, din aristocrația Romei. Renunțând la toate, ea a fondat congregația Surorile Spitalicești ale Milostivirii, lăsându-se călăuzită de cuvintele lui Isus care spune: ”Am fost bolnav și voi m-ați vizitat” (Mt 25, 36). ”În fața neputinței bolii nu pot exista deosebiri de stare socială, rasă, limbă și cultură: toți devenim neputincioși” a recunoscut papa Francisc, ”și trebuie să ne încredințăm altora”.

Biserica simte ca pe o angajare și o răspundere proprie chemarea de a fi aproape de cei care suferă, iar voi, a spus Pontiful adresându-se călugărițelor, ”v-ați dedicat viața mai presus de toate fraților și surorilor internați în spitale. Pentru a face acest lucru nu este nevoie de discursuri lungi, ci de o mângâiere, o sărutare, de o prezență tăcută alături de cel bolnav, de un zâmbet”. În ciuda dificultăților, a fost recomandarea papei Francisc, ”nu renunțați niciodată la această slujire atât de prețioasă”:
Papa Francisc: ”Uneori, în zilele noastre, cultura laicismului urmărește să scoată chiar și din spitale orice referință religioasă, începând cu prezența însăși a călugărițelor. Când se întâmplă, însă, aceasta este însoțită nu rareori de  dureroase carențe în ce privește omenia, lipsuri cu adevărat nepotrivite în locurile de suferință”.

”Nu obosiți să fiți prietene, surori și mame ale celor bolnavi”, a spus Pontiful la încheiere, din convingerea că ”în orice persoană care zace pe un pat de spital este prezent Isus” și că, de fapt, ”El este cel care cere ajutorul fiecăreia dintre voi”.

La încheierea audienței, după dorința exprimată înainte de maica superioară a congregației, papa Francisc și toate călugărițele au recitat împreună rugăciunea de consacrare a congregației către Sfânta Fecioară Maria, Maica milostivirii.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va