Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Aniversarea a 170 de ani de la prima apariției a Maicii Sfinte la Salette

 
Aniversarea a 170 de ani de la prima apariției a Maicii Sfinte la Salette
  • 19 Sep 2016
  • 4279

La Salette poate fi considerat al doilea loc de pelerinaj al Franţei, după Lourdes. Situat într-un loc pitoresc, pe vârf de munte, sanctuarul se află în sud-vestul Franţei, pe drumul dintre Grenoble şi Gap. Mergând dinspre Grenoble, în localitatea Corps se virează la dreapta şi, pe un drum de munte, cu multe serpentine, se urcă 14 km până la locul apariţiilor.

Totul a început la 19 septembrie 1846, pe vârfurile Alpilor, deasupra satului La Salette-Fallavaux. Era pe la ora 15.00, când doi copii păstoraşi, care păzeau vacile, Maximin Giraud (11 ani) şi Mélanie Calvat (14 ani), au întâlnit o "Doamnă frumoasă" plângând, toată îmbrăcată în lumină, care îi acoperea pe toţi trei şi izvora dintr-un mare crucifix pe care Doamna îl avea la piept. Pe cruce era atârnat un cleşte şi un ciocan. La gât purta un lanţ destul de greu şi era înconjurată de o mulţime de trandafiri. Ea le-a încredinţat un mesaj de convertire pentru toate popoarele.

Vestea apariţiilor s-a răspândit repede. Tatăl lui Maximin, care era un necredincios, s-a convertit la 8 noiembrie în acelaşi an. La 31 mai 1847, când s-a instalat crucea de pe munte, au participat 5.000 de pelerini. La 19 septembrie 1847, primul aniversar al apariţiei, au fost prezenţi peste 50 000 de credincioşi. La 19 septembrie 1851, după o cercetare şi anchetă riguroasă, episcopul de Grenoble, Philibert de Bruillard, a recunoscut autenticitatea apariţiilor. Într-un document oficial, păstrat la Roma, episcopul afirma: "Apariţia prezintă în sine toate caracteristicile adevărului. Aşadar, toţi creştinii sunt încredinţaţi că pot să accepte fără dubiu şi cu certitudine prezenţa aici a Maicii Domnului... Recunoscători bunătăţii lui Dumnezeu şi Fecioarei Maria, autorizăm evlavia către Maica Domnului de la La Salette...". Mai târziu, în anul 1855, noul episcop de Grenoble, după o nouă anchetă, confirmă declaraţia predecesorului său şi spune: "Misiunea păstoraşilor s-a încheiat, aceea a Bisericii începe".

Una dintre ideile dominante ale mesajului este păstrarea duminicii: "V-au fost date şase zile pentru a lucra, a şaptea fiindu-mi rezervată..., dar voi nu recunoaşteţi acest lucru...". O altă idee persistentă în mesaj este importanţa rugăciunii şi a Liturghiei duminicale: "Trebuie să vă rugaţi mai bine, seara şi dimineaţa.... În timpul verii merg la Liturghie doar câteva femei în vârstă, iar ceilalţi lucrează în fiecare duminică..., iar iarna, când nu ştiu ce să facă acasă, merg la Liturghie doar pentru a face glume despre religie...".

Un mare susţinător al apariţiilor de la La Salette, dar şi al mesajului de aici, a fost sfântul Ioan Maria Vianney.

Sanctuarul este situat în apropierea locului apariţiilor, la 1.800 m altitudine, într-un peisaj montan unic, greu de descris în cuvinte. Construcţia bazilicii a început în anul 1852 şi s-a terminat în anul 1865. A fost declarată basilica minor, în anul 1879. Este o biserică destul de simplă, cu două turnuri deasupra intrării. Interesant este mozaicul de deasupra altarului, în care este reprezentat Isus pantocrator.

În anul 1996, când se sărbătoreau 150 de ani de la apariţii, fericitul papă Ioan Paul al II-lea, în scrisoarea trimisă episcopului de Grenoble, afirma: "În acest pământ binecuvântat, în urmă cu 150 de ani Maria şi-a prezentat mesajul său. Acelaşi mesaj este valabil şi azi pentru atâţia pelerine care urcă spre acest sanctuar... Îi încurajez pe toţi să prezinte Fecioarei Maria durerile şi speranţele lumii de azi... Pelerinii care vin aici să fie martori ai reconcilierii pentru toate persoanele, familiile şi popoarele".

Pr. Iosif Dorcu



Sursa:ercis.ro