Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Un nou doctor în istorie

 
Un nou doctor în istorie
  • 07 Sep 2016
  • 3852

Părintele Ioan-Irineu Fărcaş, rectorul Misiunii Greco-Catolice din München, a prezentat marţi, 06 septembrie 2016, în cadrul Facultăţii de istorie şi filozofie, Şcoala doctorală „Istorie. Civilizaţie. Cultură” din Cluj, teza de doctorat cu titlul „Monseniorul Octavian Bârlea sau o altă faţă a Bisericii Române Unite 1946-1978”. Lucrarea a fost coordonată de către domnul profesor universitar doctor Radosav Doru.

Lucrarea de doctorat a părintelui Ioan-Irineu Fărcaş, despre personalitatea Monseniorului Octavian Bârlea - „un simbol al exilului întreg”, „unul dintre cei mai dinamici şi prolifici reprezentanţi, sub raport istoriografic, ai Bisericii Unite din exil”, teolog şi istoric român, întemeietorul Societăţii Academice Române din Roma şi a Academiei Române-Americane de Arte şi Ştiinţe, rector al Misiunii Greco-Catolice din München, este structurată în şase capitole.

În primul capitol sunt fixate câteva repere biografice şi itinerarii de formare parcurse de Monseniorul Bârlea. Capitolul al II-lea intitulat „De la carte la fapte” redă activitatea din Germania şi Austria dintre ani 1945-1952. Capitolul al III-lea vorbeşte despre perioada dintre anii 1952-1968, o perioadă destul de dificilă pentru Biserică cât şi pentru Monsenior. Capitolul al IV-lea vorbeşte despre înfiinţarea celui mai important for cultural al exilului românesc, Societatea Academică Română din Roma în anul 1957. În capitolul al V-lea este relatată perioada din 1968 care va aduce o schimbare în viaţa Monseniorului Octavian Bârlea, fiind chemat la Roma ca şi Director al Secţiei Române de la Radio Vatican. Ultimul capitol este dedicat activităţii sale în calitate de Vizitator Apostolic pentru românii uniţi din S.U.A (1973-1977).

Părintele Ioan-Irineu Fărcaş a primit din partea comisiei de examinare calificativul foarte bine. La prezentarea lucrării a participat şi Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

 



Sursa:www.egco.ro