Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Novena Maica Tereza de Calcutta

 
Novena Maica Tereza de Calcutta
  • 03 Sep 2016
  • 6974

Dumnezeu vorbeşte în tăcere

Înainte de a începe, caută un loc liniştit, care te va ajuta să te rogi, de preferinţă într-o biserică sau capelă în faţa Preasfântului Sacrament. Fă linişte în interiorul tău, pentru că Dumnezeu iubeşte liniştea. Întotdeauna ne aşteaptă în linişte – pentru a ne vorbi şi a ne asculta. „În liniştea inimii noastre Dumnezeu vorbeşte despre iubirea sa; cu liniştea noastră îi permitem lui Isus să ne iubească”. (Maica Tereza)

Citeşte câteva sau toate meditaţiile zilei şi lasă-le să intre în inima ta. Meditează cuvintele Maicii Tereza câteva minute şi una din meditaţiile ei să te însoţească toată ziua. Uneşte-te cu fraţii şi surorile tale de pe tot Pământul care suferă întuneric şi durere, apoi recită rugăciunea Fericitei Tereza. Poţi, de asemenea, să faci o faptă concretă de iubire faţă de cineva din familia ta, din comunitatea ta sau din apropierea ta, ca o cale de a trăi mai profund spiritul şi mesajul Maicii Tereza pe parcursul novenei.

 

Cuvânt înainte

Prima zi a novenei este dedicată cunoaşterii lui Isus, izvorul vieţii şi al misiunii Maicii Tereza.

În cea de-a doua zi suntem invitaţi să credem în iubirea necondiţionată pe care o are Isus pentru fieare dintre noi. Această credinţă în iubirea lui a îndemnat-o pe Maica Tereza să îşi părăsească familia şi patria natală şi să pornească în misiune.

În cea de-a treia zi, Isus ne invită prin Fericita Tereza să mergem pe drumul spiritual al Calvarului şi să-l ascultăm spunându-ne de pe cruce: „Mi-e sete”. Acesta a fost focul interior care a cunsumat-o pe Fericita Tereza.

Cea de-a patra zi este dedicată sfintei Fecioare, care ne va ajuta să înţelegem mai bine setea de iubire a lui Isus şi să-i răspundem aşa cum a făcut-o ea: cu o încredere plină de iubire, cu abandonare totală şi cu bucurie. Prin urmare, zilele a şasea, a şaptea şi a opta sunt consacrate acestor trei dispoziţii ale inimii: încrederea, abandonarea totală şi bucuria.

În cea de-a opta zi suntem invitaţi să intrăm în misterele prezenţei lui Isus din Euharistie şi în cei sărmani. Şi noi suntem chemaţi să-l primim pe Isus în Pâinea Vieţii, să ne transformăm în el şi să-i slujim în cei mai săraci dintre săraci. După cum însăşi Maica Tereza explica adesea, „Îl slujim făcându-le lor (celor săraci) ceea ce ne-ar plăcea să-i facem lui. Iată sfinţenia ascunsă pentru noi – prin cunoaşterea lui Isus, prin iubirea lui Isus, prin slujirea lui Isus”.

Cea de-a noua zi este consacrată chemări la sfinţenie prin cunoaşterea şi slujirea celor mai săraci dintre cei mai săraci.

 

Ziua întâi

Cunoaşterea lui Isus cel viu

„Îl cunoaşteţi cu adevărat pe Isus cel viu – nu din cărţi ci din petrecerea timpului cu el în inimile voastre?”

„Sunt convins de iubirea lui Cristos  pentru mine şi de a mea faţă de el? Această convingere este stânca pe care este construit sanctuarul. Ce trebuie să facem pentru a câştiga această convingere? Trebuie să-l cunoaştem pe Isus, să-l iubim pe Isus, să-l servim pe Isus. Cunoaşterea te va face tare precum moartea. Îl cunoaştem pe Isus prin credinţă: meditând la Cuvântul lui în Scripturi, ascultându-l vorbind prin Biserica sa şi printr-o intimă unire în rugăciune”.

„Căutaţi-l în Tabernacol. Aţintiţi-vă ochii spre el, care este lumina. Apropiaţi-vă inimile de Inima sa divină şi cereţi-i să vă dea harul de a-l cunoaşte”.

 

Meditaţia zilei

„Nu-l căutaţi pe Isus departe; nu este acolo. E aproape de voi. El e în voi.”

Cereţi harul unei cunoaşteri intime a lui Isus.

Recitaţi rugăciunea Fericitei Tereza.

 

Ziua  a doua

Isus te iubeşte

„Sunt convins de iubirea lui Cristos pentru mine şi de a mea pentru el? Această convingere este ca lumina soarelui care face sămânţa de viaţă şi mugurele sfinţeniei să înflorească. Această convingere este stânca pe care este construită sfinţenia.”

 

„Diavolul poate să încerce să folosească rănile vieţii şi uneori şi greşelile noastre proprii pentru a ne face să simţim că e imposibil ca Isus să te iubească cu adevărat, că îi pasă cu adevărat de tine. Acesta este un pericol pentru noi toţi. Şi e trist, pentru că este taman pe dos ceea ce vrea Isus cu adevărat, şi aşteaptă să-ţi spună ... El te iubeşte mereu, chiar şi când te simţi nevrednic.”

„Isus te iubeşte cu duioşie, eşti preţios pentru el. Întoarce-te la Isus cu o mare încredere şi lasă-te iubit de el. Trecutul aparţine milei sale, viitorul Providenţei sale, iar prezentul iubirii sale”.

Meditaţia zilei

„Nu vă fie teamă – sunteţi preţioşi pentru Isus. El vă iubeşte”.

Cereţi harul de a fi convinşi de iubirea necondiţionată a lui Isus pentru voi.

Recitaţi rugăciunea fericitei Tereza.

 

Ziua a treia

Ascultaţi-l spunându-vă „Mi-e sete”

„În agonia sa, în durerea sa, în singurătatea sa a spus foarte clar, De ce m-ai părăsit? El era teribil de singur şi părăsit când suferea pe cruce ... În acest moment atât de dificil a spus: Mi-e sete!, iar cei din jur au crezut că îi este sete la modul obişnuit şi i-au dat oţet imediat; însă nu de acesta îi era lui sete – ci de iubirea noastră, de afecţiunea noastră, de acel ataşament intim faţă de el şi de împărtăşirea pătimirii sale. Şi e ciudat că a folosit acel cuvânt. A spus Mi-e sete în loc de daţi-mi iubirea voastră ... Setea lui Cristos pe cruce nu e imaginativă. Era un cuvânt; mi-e sete, hai să-l ascultăm cum mi-l spune mie, ţie ... Este cu adevărat un dar al lui Dumnezeu.”

„Dacă ascultaţi cu inima, veţi auzi, veţi înţelege... Până când nu veţi şti înlăuntrul vostru că lui Isus îi este sete de voi, nu veţi începe să cunoaşteţi cine doreşte să fie pentru voi. Sau cine vrea el ca voi să fiţi pentru el.”

„Umblaţi pe urma paşilor lui în căutarea sufletelor. Purtaţi-l pe el şi lumina sa în casele săracilor, în special la sufletele care au mai mare nevoie. Răspândiţi iubirea inimii sale oriunde mergeţi şi săturaţi-i setea de suflete.”

Meditaţia zilei

Ia gândiţi-vă, lui Dumnezeu îi este sete ca eu şi tu să mergem să-i potolim setea.

Cereţi harul de a înţelege strigătul de sete al lui Isus.

Recitaţi rugăciunea Fericitei Tereza.

 

Ziua a patra

Sfânta Fecioară te va ajuta

„Cât de multă nevoie avem de Maria pentru a ne învăţa ce înseamnă să potoleşti setea de iubire a lui Dumnezeu pentru noi, pe care Isus a venit să ne-o descopere. Ea a făcut-o atât de minunat. Da, Maria i-a permis lui Dumnezeu să ia în stăpânire viaţa sa prin puritatea ei, umilinţa ei şi iubirea sa loială ... Hai să căutăm să creştem, sub îndrumarea Maicii noastre cereşti, în aceste trei importante stări sufleteşti care încântă Inima lui Dumnezeu şi-i permit să se unească cu noi, în şi prin Isus, în puterea Duhului Sfânt. Procedând astfel, ca şi Maria, Mama noastră, îl vom lăsa pe Dumnezeu să ia în stăpânire în totalitate toată fiinţa noastră şi prin noi, Dumnezeu va putea să ajungă cu setea sa de iubire la toţi cei cu care venim în contact, în special cu cei săraci”

„Dacă rămânem cu sfânta Fecioară, ea ne va dărui spiritul ei de iubire încrezătoare, abandonarea totală şi bucuria”.

Meditaţia zilei

„Cât de aproape trebuie să rămânem lângă sfânta Fecioară care a înţeles cât de profundă este iubirea divină care ne-a fost descoperită pe când stătea la picioarele crucii şi l-a auzit pe Isus strigând: Mi-e ste.”

Cereţi harul de învăţa de la Sfânta Fecioară să-i potolim setea lui Isus aşa cum a făcut-o ea.

Recitaţi rugăciuea Fericitei Tereza.

 

Ziua a cincea

Să aveţi în Isus o încredere oarbă

„Aveţi încredere în Bunul Dumnezeu, care ne iubeşte, care ne poartă de grijă, care vede totul, ştie totul, poate face totul pentru binele meu şi pentru binele sufletelor”.

„Iubiţi-l cu încredere fără a vă uita în urmă, fără teamă. Dăruiţi-vă în totalitate lui Isus. Vă va folosi pentru a îndeplini lucruri măreţe cu condiţia ca voi să aveţi încredere  mai multă în iubirea lui decât în slăbiciunea voastră. Credeţi în el, aveţi încredere în el cu o încredere absolută pentru că el este Isus.”

„Isus nu se schimbă niciodată ... Aveţi încredere în el cu iubire, cu zâmbetul pe buze, crezând întotdeauna că el este calea către Tatăl, el este lumina în această lume de întuneric”.

„Cu toată sinceritatea trebuie să ne uităm în sus şi să spunem: Pot face totul în cel care mă întăreşte? Datorită acestei declaraţii a Sfântuli Paul trebuie să aveţi o încredere sigură în ceea ce faceţi – sau mai bine zis în lucrarea lui Dumnezeu – bine, eficient, chiar perfect, cu Isus şi pentru Isus. De asemenea, să fiţi convinşi că voi cu forţele voastre nu puteţi face nimic, nu aveţi nimic decât păcat, slăbiciune şi mizerie; că toate darurile naturii şi ale harului pe care le aveţi, le aveţi de la Dumnezeu.”

„Şi Maira a arătat o încredere completă în Dumnezeu acceptând să fie folosită pentru planul său de mânturie în ciuda nimicniciei ei, căci ştia că el, care este puternic, poate face lucruri măreţe în ea şi prin intermediul ei. Ea a avut încredere. Odată ce i-a spus „da” – a terminat. Nu s-a îndoit niciodată”.

Meditaţia zilei

„Încrederea în Dumnezeu poate face totul. Tocmai de goliciunea şi slăbiciunea noastră are nevoie Dumnezeu şi nu de plenitudinea noastră”.

Cereţi harul de a avea o credinţă de nezdruncinat în puterea şi iubirea lui Dumnezeu pentru voi şi pentru toată lumea.

Recitaţi rugăciunea Fericitei Tereza.

 

Ziua a şasea

Iubirea adevărată este abandonare

„Mi-e sete” nu are sns decât prin abandonarea totală pe care i-o dau lui Isus.

„Cât de uşor este să-l cucereşti pe Dumnezeu! Ne abandonăm lui Dumnezeu şi atunci Dumnezeu ne aparţine; şi nimic nu ne aparţine mai mult decât Dumnezeu. Căci dacă ne abandonăm lui Dumnezeu, îl vom poseda aşa cum el îşi aparţine; adică vom trăi viaţa sa. Recompensa cu care răsplăteşte Dumnezeu abandonarea noastră este el însuşi. Devenim vrednici de a-l poseda pe el când ne abandonăm lui în mod supranatural. Adevărata iubire este abandonare. Cu cât iubim mai mult cu atât ne abandonăm mai mult”.

„Adesea vedem cabluri mai mici sau mai mari, noi şi vechi, ieftine sau scumpe, aliniate. Numai când trece prin ele curentul, abia atunci va fi lumina. Cablul eşti tu şi eu. Curentul este Dumnezeu. Avem puterea de a lăsa curentul să treacă prin noi, să ne folosească şi să producă lumina Cuvântului, Isus, sau să refuzăm să fim folosiţi şi permitem întunericului să se împrăştie. Sfânta Fecioară a fost cel mai minunat cablu. Ea i-a permis lui Dumnezeu să o umple în totalitate, căci prin abandonarea sa – „Fie mie după Cuvântul tău” – a devenit plină de har, şi, în mod firesc, în momentul în care a fost umplută de acest curent, harul lui Dumnezeu, a mers în grabă la casa Elisabetei pentru a conecta cablul, Ioan, la curent, Isus”.

Meditaţia zilei

„Permiteţi-i lui Dumnezeu să vă folosească fără să vă consulte”.

Cereţi harul de a abandona întreaga voastră viaţă lui Dumnezeu.

Recitaţi rugăciunea Fericitei Tereza.

 

Ziua a şaptea

Dumnezeu îl iubeşte pe cel ce dăruieşte cu bucurie

„Petru a aduce bucurie în fiecare suflet Bunul Dumnezeu ni s-a dăruit ... Bucuria nu este doar o simplă chestiune de termperament. În slujba Domnului şi a sufletelor, este întotdeauna greu – cu atât mai mult trebuie să încercăm – să obţinem să o facem să crească în inimile noastre. Bucuria este o plasă a iubirii cu care se pot prinde multe suflete. Domnul îl iubşete pe cel ce dăruieşte cu bucurie. Dăruieşte cu mult mai mult, cel ce oferă cu bucurie. Dacă aveţi greutăţi la serviciu şi le acceptaţi cu bucurie, cu un zâmbet larg, căci în acest lucru şi orice alt lucru, ceilalţi vor vedea faptele voastre bune şi îl preamăresc pe Tatăl. Cea mai bună cale de a vă arăta recunoştinţa faţă de Dumnezeu şi oameni este să acceptaţi totul cu bucurie. O inimă veselă este rezultatul normal al unei inimi ce arde de iubire.”

„Fără bucurie nu există iubire, iar iubirea fără bucurie nu este iubire adevărată. Şi astfel, trebuie să aducem acea iubire şi acea bucurie în lumea de astăzi.”

„Bucuria a fost şi puterea Sfintei Fecioare. Sfânta Fecioară a fost prima misionară a carităţii. Ea a fost prima care l-a primit pe Isus la modul fizic şi l-a purtat către ceilalţi; şi ea s-a dus în grabă. Numai bucuria putea să-i dea puterea şi iuţeala de a merge şi a face munca unei servitoare.”

Meditaţia zilei

„Bucuria este semnul unirii cu Dumnezeu, al prezenţei lui Dumnezeu. Bucuria este iubire, rezultatul firesc al unei inimi arzând de iubire”.

Cereţi harul de a găsi bucuria şi a împărtăşi această bucurie cu oricine vă întâlniţi.

Recitaţi rugăciunea Fericitei Tereza.

 

Ziua a opta

Isus s-a făcut pe sine Pâinea vieţii şi Cel flămând

El ne-a dovedit iubrea sa dându-se pe sine, fiinţa sa. El care era bogat s-a făcut sărac pentru tine şi pentru mine. S-a dăruit în întregime. A murit pe lemnul crucii. Însă înainte de a muri s-a transformat în Pâinea Vieţii pentru a potoli foamea noastră de iubire, de el. El a spus: Dacă nu mâncaţi Trupul meu şi nu beţi Sângele meu nu veţi putea avea viaţa veşnică. Şi măreţia iubirii sale constă în faptul că s-a făcut sărac şi a spus: „Am fost flămând şi m-aţi hrănit, iar dacă nu m-aţi hrănit nu puteţi avea viaţa veşnică. Acesta este darul lui Cristos. Şi în ziua de azi Dumnezeu continuă să iubească lumea. El continuă să ne trimiăt pe tine şi pe mine pentru a arăta că el continuă să iubească lumea, că are milă de lume. Noi trebuie să fim iubirea sa, mila sa faţă de lumea de azi. Însă pentru a iubi trebuie să avem credinţă, întrucât credinţa în acţiune este iubire, iar iubirea în acţiune este slujire. Iată de ce Isus s-a făcut Pâinea Vieţii, pentru ca noi să putem să-l vedem sub înfăţişarea tristă a celui sărac”.

„Viaţa noastră trebuie să fie împletită cu Euharistia. De la Isus din Euharistie învăţăm cât de însetat este Dumnezeu să ne iubească şi cât de mult doreşte să-l iubească sufletele noastre. De la Isus din Euharistie primim lumina şi putera de a-i potoli setea.

Meditaţia zilei

„Să credeţi că el, Isus, se află sub chipul Pâinii şi că el, Isus, este prezent în cei flămânzi, dezbrăcaţi, bolnavi, singuri, neiubiţi, neajutoraţi şi fără speranţă”.

Cereţi harul să-l vedeţi pe Isus în Pâinea Vieţii şi să-l slujiţi în cei care sunt sub trista înfăţişare a celor săraci.

Recitaţi rugăciunea Fericitei Tereza.

 

Ziua a noua

Sfinţenia este Isus care trăieşte şi acţionează prin mine

„Actele noastre de iubire nu sunt altceva decât revărsarea iubirii din inima noastră faţă de Dumnezeu. Prin urmare, cel care este cel mai strâns legat de el îşi va iubi cel mai mult aproapele”.

„Activitatea noastră este cu adevărat apostolică în măsura în care îi permitem să lucreze în noi şi prin noi – cu puterea sa, cu dorinţa sa, cu iubirea sa. Trebuie să devenim sfinţi nu pentru că vrem să ne simţim sfinţi, dar pentru ca Cristos să poată să trăiască viaţa sa în plenitudine înlăuntrul nostru.”

„Să ne petrecem timpul cu el şi pentru el. Să-l lăsăm să vadă prin ochii noştri, să vorbească cu limba voastră, să lucreze cu mâinile voastre, să meargă cu picioarele voastre, să gândească cu capul vostru şi să iubească cu inima voastră. Oare aceasta nu este o uniune perfectă, o continuă rugăciune de iubire? Dumnezeu este Tatăl nostru iubitor. Fie ca iubirea voastră să strălucească înaintea oamenilor pentru ca văzând faptele voastre bune (spălatul, măturatul, gătitul, iubirea faţă de soţ şi copii) să-l glorifice pe Tatăl”.

„Fiţi sfinţi. Sfinţenia este cea mai simplă cale de a potoli setea lui Isus, a lui de voi şi a voastră de el”.

Meditaţia zilei

„Iubirea faţă de ceilalţi este cea mai sigură cale către marea sfinţenie”.

Cereţi harul de a deveni sfinţi.

Recitaţi rugăciunea Fericitei Tereza.

 

Rugăciune către Fericita Tereza de Calcutta

Fericită Tereza de Calcutta, Isus te-a cheamt să „fii luminsa sa” iubindu-l şi slujindu-l din toată inima în cei mai săraci dintre săraci, şi astfel să-i potoleşti setea de iubire şi de suflete.

Dă-mi harul ca să pot să fiu şi eu ca tine, un purtător al luminii sale, al iubirii şi al păcii către ceilalţi, iradiind delicata sa milostivire către fraţii şi surorile mele, care trăiesc în întuneric şi durere.

Dragă Maica Tereza, tu ai promis că îţi vei continua din Ceruri misiunea de a arăta iubirea specială a lui Dumnezeu pentru cei în nevoi. Cu încredere îţi încredinţez această cerere (spune cererea ta). Amin.