De Iacopo Scaramuzzi
Papa Francisc l-a primit pe Mark Zuckerberg, fondator, preşedinte şi administrator delegat al Facebook.
"Sfântul Părinte - a anunţat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke - l-a primit astăzi (29 august 2016) pe Mark Zuckerberg, fondator şi CEO al Facebook, care era însoţit de soţia Priscilla Chan. Au vorbit despre modul de a folosi tehnologiile de comunicare pentru a alina sărăcia, a încuraja o cultură a întâlnirii şi a face să ajungă un mesaj de speranţă, în special la persoanele mai năpăstuite".
Conducătorul cunoscutului social network, în vârstă de 32 de ani, aflat în Italia pentru a participa la căsătoria numărului unu de la Spotify, Daniel Ek, ieri pe lacul Como, şi astăzi la Roma pentru o întâlnire la universitatea Luiss şi în întâlnire cu premierul Matteo Renzi la Palatul Chigi, a urat bun-venit pontifului, în urmă cu cinci luni, când papa tocmai deschisese un account pe Instagram: "Bun venit în Instagram, papa Francisc!", a scris el pe Facebook. "Nu contează ce credinţă se practică, putem fi cu toţii inspiraţi de umilinţa şi de compasiunea papei Francisc. Abia aştept să-l urmăresc pe papa - şi să-l văd continuând să împărtăşească mesajul său de milostivire, egalitate şi dreptate în lume".
Jorge Mario Bergoglio nu este personal un utilizator împătimit al computerului ("Sunt un dezastru... ce ruşine!", a destăinuit el. "Soy un tronco... Que verguenza!"). Papa nu este prezent pe Facebook. Totuşi, în afară de Instagram, cele nouă account-uri Twitter în tot atâtea limbi au depăşit recent 30 de milioane de follower. Papa a folosit de mai multe ori şi platforma digitală de la Google, Hangouts, pentru a chatt-a în direct cu studenţi din toată lumea în cadrul proiectului educativ promovat de fundaţia Scholas Occurentes.
La 15 ianuarie, papa Francisc a primit în audienţă, în formă strict privată, pe Eric Schmidt, executive chairman şi fost ceo de la Google, însoţit de Jared Cohen, conducător de la Google Ideas. După câteva zile, la 22 ianuarie, Francisc l-a primit în audienţă pe Timothy (Tim) Cook, administrator delegat de la Apple. În noiembrie 2014, papa a salutat-o, după o audienţă generală, Melinda Gates, soţia inventatorului lui Microsoft Bill Gates şi animator împreună cu el al fundaţiei lor filantropice. Şi Zuckerberg este angajat în activităţi educative şi filantropice.
În recenta constituţie apostolică Vultum Dei quaerere (Căutarea feţei lui Dumnezeu) despre viaţa contemplativă feminină papa le invită pe surori, îndeosebi pe călugăriţele de claustrare, la un "discernământ prudent" în folosirea web-ului: "În societatea noastră - a scris papa Francisc -, cultura digitală influenţează în mod decisiv în formarea gândirii şi în modul de raportare cu lumea şi, îndeosebi, cu persoanele. Acest climat cultural nu lasă imune comunităţile contemplative. Desigur aceste mijloace pot să fie instrumente utile pentru formare şi comunicare, dar vă îndemn la un discernământ prudent pentru ca să fie în slujba formării la viaţa contemplativă şi a comunicărilor necesare, şi nu ocazie de disipare sau de evadare din viaţa fraternă în comunitate, nici daună pentru vocaţia voastră, nici piedică pentru viaţa voastră în întregime dedicată contemplaţiei".
Ideea pe care o are papa despre social network, mai în general, conjugă discernământul atent cu o concepţie pozitivă: "Şi e-mail, sms, reţelele sociale, chat pot să fie forme de comunicare pe deplin umane", a scris în ultimul mesaj pentru Ziua Mondială a Comunicaţiilor, la 24 ianuarie: "Nu tehnologia determină dacă este sau nu comunicarea autentică, ci inima omului şi capacitatea sa de a folosi bine mijloacele pe care le are la dispoziţie. Reţelele sociale sunt capabile să favorizeze relaţiile şi să promoveze binele societăţii, dar pot şi să conducă la o ulterioară polarizare şi diviziune între persoane şi grupuri. Mediul digital este o piaţă, un loc de întâlnire, unde se poate mângâia sau răni, să se aibă o discuţie profitabilă sau un linşaj moral. Mă rog ca Anul Jubiliar trăit în milostivire «să ne facă mai deschişi la dialog pentru a ne cunoaşte şi a ne înţelege mai bine; să elimine orice formă de închidere şi de dispreţ şi să elimine orice formă de violenţă şi de discriminare». Şi în reţea se construieşte o adevărată cetăţenie. Accesul la reţelele digitale comportă o responsabilitate faţă de celălalt, pe care nu-l vedem dar este real, are demnitatea sa care trebuie respectată. Reţeaua poate să fie bine folosită pentru a face să crească o societate sănătoasă şi deschisă la împărtăşire". În mesajul scris pentru aceeaşi ocazie în 2014, papa a scris: "Internetul poate să ofere posibilităţi mai mari de întâlnire şi de solidaritate între toţi, şi acesta este un lucru bun, este un dar al lui Dumnezeu".
(După Vatican Insider, 29 august 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu