Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sfinţirea Crucii de la Valea Cerului

 
Sfinţirea Crucii de la Valea Cerului
  • 28 Aug 2016
  • 5369

Voinţa comunităţii
Cu zece ani în urmă a încolţit ideea, acum patru ani s-a copt, de o lună a început să fie pusă în practică, iar sâmbăta aceasta rezultatul a putut fi văzut de toţi. Aproximativ 500 de localnici din Valea Cerului, cei mai mulţi slovaci, dar şi vecinii lor români, precum şi rude venite din străinătate tocmai în acest scop, au participat la un eveniment rar în viaţa unei comunităţi: sfinţirea unei uriaşe cruci ridicate pe Dealul Popuri, în marginea comunei Suplacu de Barcău.

„Acum zece ani, un bătrân mi-a spus ce frumoasă ar fi o cruce pe culmea aceasta, de unde se văd toate aşezările noastre, o cruce care să fie văzută din comunităţile noastre”, a explicat BIHOREANULUI deputatul Adrian Merka, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, care a organizat proiectul de la idee la materializare.


Calea Crucii
Pe dealul din capătul satului Borumlaca a fost realizat, de fapt, un întreg ansamblu, de la jumătatea lui fiind amenajată o alee din piatră prinsă în beton, străjuită de 14 mici coloane ce simbolizează cele tot atâtea opriri ale Mântuitorului pe Golgota şi decorate cu icoane în piatră.
Centrul ansamblului este dominat de o cruce înaltă de 13 metri, asamblată din bare metalice, decorată şi ea cu simbolul Sfintei Cruci a lui Cristos, iar în spatele acesteia şerpuieşte o altă alee până la o micuţă capelă închinată Sfântului Anton de Padova, unde pelerinii ce vor veni pe aici se vor putea ruga şi medita.

Sfinţirea Crucii a fost oficiată de un sobor de preoţi slovaci romano-catolici din zonă, condus de episcopul auxiliar al Bratislavei, Jozedf de Halko, ce slujeşte slovacii din Diaspora, alături de episcopul romano-catolic al Oradiei, Bocskei Laszlo, şi de episcopul greco-catolic, Virgil Bercea, care ulterior au oficiat şi Sfânta Liturghie, cu rugăciuni în limbile slovacă şi română.


Întâlnire cu Dumnezeu
La capătul Liturghiei, Prea Sfinţitul Bocskei a adresat în ambele limbi un mesaj tuturor credincioşilor veniţi în pelerinaj, dar şi pentru toţi cei pe care aceştia i-au purtat în gândurile şi în rugăciunile lor. Crucea, a spus înaltul prelat, este un semn şi o mărturie a credinţei, care trăieşte în om şi îl împlineşte peste aspiraţiile şi bucuriile lui lumeşti.

„De ce am făcut noi acest lucru? Omului, prin natura sa, îi place să construiască, să lase ceva în urma lui, centre comerciale, acvaparcuri, cluburi, ca să se simtă bine, să se înnoiască, şi toate acestea au un scop în interpretarea lumească”, a făcut PS Bocskei introducerea, pentru ca apoi să vorbească despre semnificaţia spirituală a noii construcţii, a doua de acest fel din Bihor, după cea de la Carastelec.

„Aceasta este o construcţie deosebită, pentru că apelează interiorul omului, sufletul său, aspiraţia omului care priveşte în sus. O Cale a Crucii nu este un loc de distracţie, ci un loc de reculegere şi de întâlnire, un loc unde omul se întâlneşte cu Dumnezeu”, a spus episcopul, invocând apoi întâlnirile cu Dumnezeu ale unor personaje biblice, toate petrecute în locuri înalte, începând cu Moise pe Munte, unde a şi primit Poruncile, continuând cu Abraham, care tot pe un munte a adus jertfă lui Dumnezeu şi încheind cu Isus pe Muntele Tabor. O Întâlnire cu Dumnezeu, a spus PS Bocskei, „presupune să ne ridicăm puţin, să ne depărtăm de cele lumeşti şi să privim în sus”.

Episcopul romano-catolic a citit în finalul cuvântării sale şi o scrisoare în care a amintit despre eforturile celor care au ctitorit construcţia şi a lăsat poruncă să se oficieze aici în fiecare an, pe 14 septembrie, o Sfântă Liturghie cu ocazia Înălţării Sfintei Cruci. O premisă că noua Golgotă va deveni încă un loc de pelerinaj pentru creştinii bihoreni, catolici şi ortodocşi deopotrivă, dar şi un loc în care să vină inclusiv turiştii mai puţin credincioşi, pentru a se bucura şi ei de minunata Creaţie.


Sursa:http://www.ebihoreanul.ro; http://www.egco.ro
Adrian Criş