Un preot greco-catolic din Sălaj duce mai departe dorinţa lui Iuliu Maniu, trecută în testament : "pe domeniul de la Bădăcin tinerii să fie ocrotiţi şi educaţi". Părintele organizează, de trei ani, tabere gratuite pentru elevii de la sate. Tot el este singurul care se luptă să salveze casa în care a trait marele om politic. Fără niciun ajutor de la stat, a strâns peste 160.000 de lei din donaţii cu care a refăcut structura de rezistenţă a pereţilor.
Embed:
Peste 100 de elevi de toate vârstele vin zilnic la tabara de vară organizată la şcoala generală din satul Bădăcin. Cântă, dansează, se joacă şi desenează. În plus, câţiva voluntari italieni îi învaţă lucruri noi.
„Învaţă italiană, eu învăţ româneşte. Îi învăţăm cum să facă lucruri de mână.”
***
„Un loc în care învăţăm multe, facem multe jocuri. În fiecare dimineaţă vin aici cu drag şi ne aduce mâncare, ne distrăm aici. Am învăţat că trebuie să fii înţelegător cu oamenii, să îi ajuţi la nevoie.”
***
„Asta este singura activitate organizată vara în satele acestea. Am învățat cuvinte în italiană, jocuri, cântece.”
Cam aşa ar fi dorit şi Iuliu Maniu să se desfăşoare lucruile în şcoala pe care a ridicat-o la Bădăcin, pe terenul donat tot de el. Preotul Cristian Borz este cel care îi duce mai departe visul.
Cristian Borz, preot paroh Bădăcin: „Spunea el: pe domeniul de la Bădăcin să fie ocrotiţi şi educaţi tinerii. De câte ori venea acasă se ducea la şcoală şi stătea de vorbă cu învăţătorul şi îl întreba care dintre copii ar putea studia mai departe. Şi aşa din Bădăcin au ajuns avocaţi , ingineri sau medici cu ajutorul acestor burse oferite de Iuliu Maniu.”
De mai bine de un an, preotul se străduieşte şi să salveze conacul familiei Maniu. A început o campanie online şi a reuşit să strângă bani din donaţii pentru demararea lucrărilor. A consolidat 90% din structura pereţilor, dar a trebuit să sisteze lucrările din lipsa unor noi fonduri.
Cristian Borz, preot paroh Bădăcin: „Următoarea fază ar fi refacerea acoperişului. Din păcate, din partea statului, niciun fel de ajutor, deşi am apelat la toate formele ei.”
Reabilitarea completă a domeniului de la Bădăcin a fost evaluată la 350 de mii de euro. Administratorul clădirii, preotul greco-catolic, îşi doreşte ca aici să fie amenajat un muzeu, dar şi un centru cultural unde să fie organizate tabere de pregătire a tinerilor.