Conferința Episcopilor din Franța și episcopul din Nisa au reacționat în urma evenimentelor tragice petrecute în această noapte în Franța. CEF: "Nice a fost lovit de un atac atroce. Această barbarie este inacceptabilă, intolerabilă." Mons. Marceau, Episcop de Nisa: "Transmiteți mesajul ce dă forță inimii omului: moartea nu va avea ultimul cuvânt."
Conferința Episcopilor din Franța:
Cu multă orbire, bărbați, femei și copii au fost uciși în timp ce erau veniți pentru a sărbători ziua de 14 iulie cu întreaga țară.
Conferința Episcopilor din Franța (CEF) împărtășește pe deplin durerea rudelor și a familiilor victimelor. Îi asigură de gândurile și rugăciunile sale. Episcopul Georges Pontier, Arhiepiscop de Marsilia, președinte al CEF, îi invită pe toți catolicii din Franța să se roage în special pentru victime și familiile lor la Liturghiile de duminică 17 iulie.
Această tragedie se adaugă la lista tristă a actelor teroriste care au îndoliat țara noastră și alte țări din lume, de câteva luni. Oricare ar fi motivul, această barbarie este inacceptabilă, intolerabilă.
Țara noastră a fost lovită în timp ce se trăia un moment de unitate națională. Mai mult ca oricând, solidaritatea națională trebuie să fie mai puternică decât terorismul.
În această zi tristă, trebuie să ținem la certitudinea că unitatea este mai puternică decât diviziunea.
Conferința Episcopilor din Franța
Reacția Mons. Marceau, Episcop de Nisa
Departamentul nostru este din nou profund lovit și rănit. Violența oarbă, ura față de celălalt și barbaria au adus moartea. A fost un om care a făcut acest lucru. Victime nevinovate sunt afectate. Familiile și prietenii victimelor sunt în stare de șoc, precum toate persoanele prezente la fața locului, martorii și personalul care a lucrat toată noaptea. În fața acestor scene insuportabile, noi nu reușim să înțelegem. Nu se poate înțelege un act inuman. Nimic nu poate justifica nebunia ucigătoare, barbaria.
În fața unui comportament de neînțeles și nebunesc, întrebarea "de ce" nu poate găsi nici un răspuns. Ce este în inima omului pentru a deveni dătător de moarte? Este făcut pentru a iubi sau pentru a ucide? Aceste momente tragice nu ar trebui să creeze introversiune, discriminare și sper că nimeni nu poate rămâne indiferent în acest timp teribil pentru multe familii, pentru mulți oameni șocați.
Nu vă fie teamă să meargeți la preoți sau oameni care vă pot ajuta. Nu păstrați pentru voi ceea ce poate deveni violență sau poate ură. Acest om nu poate genera cu succes ceea ce era în inima lui. Nu trebuie să fie posibil așa ceva.
Sper că proximitatea pe care ne-o putem exprima reciproc cei care locuim la Nisa, în cartierele noastre, în comunitățile noastre creștine, în toate locurile în care ne întâlnim, la locul de muncă, în diversele asociații, să aducă un mesaj de susținere și de speranță. Solidaritatea să nu cedeze. De asemenea, lansez un mesaj de compasiune, consolare. Nu ezitați a spune durerea din inima voastră, asta e umanitatea.
Anul Milostivirii este o chemare la transformarea inimilor. Prin rugăciune, să ne îndreptăm către Cel care este maestrul Iubirii. Hristos a fost lovit în inimă în timp ce era pe cruce. Din inima sa străpunsă, din inima lui rănită mortal, din inima lui Dumnezeu, a curs apă și sângele, spune apostolul Ioan. Valurile de dragoste au curs pe fața pământului. Să nu lăsăm această comoară să se pierdă. Creștini, catolici, să transmitem în jurul nostru acest mesaj de iubire. Sunt mulți frați care au nevoie. Avem nevoie de iubire. Societatea noastră are nevoie de iubire. Aceste momente tragice să nu ne izoleze în noi înșine să nu facă din noi ceea ce acest om a vrut să facă. Transmiteți mesajul ce dă forță inimii omului: moartea nu va avea ultimul cuvânt.
Traducere: ACC