Marea Britanie a hotărât cu o proporţie de 52 la 48% să părăsească Uniunea Europeană.
Premierul David Cameron şi-a anunţat demisia pentru luna octombrie.
Lira a scăzut la cel mai jos nivel în ultimii 30 de ani.
Scoţia şi Irlanda de Nord au votat majoritar pentru rămânerea în UE şi doresc să rămână în aceasta. Foarte probabil aceasta va genera probleme interne pentru Regatul (încă) Unit.
Este un tsunami pentru moment dar numai pentru moment.
Este un suflu pe care britanicii sunt sigur că vor ştii să îl gestioneze bine în cele din urmă.
BREXIT nu înseamnă un vot pozitiv pentru xenofobie sau rasism aşa cum unii insinuează. Ar fi imposibil pentru o ţară care a bune relaţii cu cetăţenii fostului Imperiu Britanic, provenind din Africa, Asia şi Lumea Nouă.
Lucrez în două comunităţi englezeşti, într-o zonă în care BREXIT a ieşit cu mult peste media ţării. Nu am sesizat xenofobie sau rasism la oamenii cu care mă întâlnesc zilnic. Dimpotrivă, am văzut o dorinţă de a face lucrurile bine, cu o bună conlucrare între localnicii englezi şi oricare alte naţionalităţi angajate conştiincios şi responsabil în muncă.
BREXIT este, de fapt, un vot al englezilor pentru mai multă autodeterminare. Este un drept al britanicilor să se guverneze aşa cum îşi doresc. Iar toţi ceilalţi trebuie să respecte acest vot.
Oamenii profesionişti şi serioşi vor avea mereu de lucru şi o poziţie bună şi respectată în UK. Va exista, probabil o triere mai riguroasă pentru cei ce vor să lucreze în UK de acum înainte. Asta va face bine tuturor: atât localnicilor cât şi celor caree ar dori să vină pentru muncă. Toţi înţelegem asta.
Scenariul expulzărilor în masă este un mit pentru manevrarea emoţională a celor suficient de creduli ca să se panicheze.
Ieşirea unui stat precum Anglia din UE este un moment în care e bine să ne întrebăm dacă uniunile bazate exclusiv pe criterii economice şi financiare pot crea unitate cu adevărat. Câtă identitate comună are o Europă care refuză să îşi recunoască rădăcinile creştine? Cred că este momentul pentru fiecare stat membru UE să se întrebe care sunt valorile şi termenii pentru care se află în UE. Am slujit 12 ani în Grecia şi acum slujesc de aproape 5 ani în UK. Cunosc din interior aceste ţări. Ambele şi-au pus problema identităţii lor în UE într-un referendum naţional. Cauzele nu au fost unele inventate. Pe marginea acestui referendum avem toţi de reflectat.
Vor urma ani de negocieri pentru UK. Atât interne cât şi internaţionale. Anglia are, clar, nevoie de contribuţia europeană după cum Europa nu va putea ignora Marea Britanie. Să facem, cu prudenţă şi înţelepciune, ca noul echilibru britanic să fie favorabil ambelor părţi.
Rev. Dr. Eduard-William Fărtan
Rectorul Misiunii Române Unite la Londra