Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

În Armenia, ca slujitor al Evangheliei și pelerin al păcii

 
În Armenia, ca slujitor al Evangheliei și pelerin al păcii
  • 23 Iun 2016
  • 3756

În ajunul celei de-a 14-a călătorii apostolice, cu destinația Armenia, papa Francisc a transmis un video-mesaj în care salută cu afecțiune "prima țară creștină", după cum afirmă moto-ul călătoriei.

Trimisul nostru în Armenia, Giancarlo La Vella, ne vorbește despre acest mesaj video, cu trimitere la profunda credința creștină și la însuflețita nevoie de pace:
Papa Francisc: "Vin ca pelerin în acest An Jubiliar, pentru a mă nutri din antica înțelepciune a poporului vostru și a bea din izvorul credinței voastre, stâncoasă precum faimoasele cruci sculptate în piatră."

Vin ca frate – continuă Sfântul Părinte – însuflețit de dorința de a vă vedea chipurile, de a mă ruga cu voi și de a ne bucura împreună de darul prieteniei. De asemenea, pontiful se referă la rănile unui popor tenace dar greu încercat în cursul istoriei sale, o istorie care suscită admirație și durere:
Papa Francisc: "Admirație pentru că ați găsit în crucea lui Isus și în inteligența voastră forța de a vă ridica întotdeauna, chiar și în mijlocul suferințelor pe care le-ați pătimit, ce-au fost printre cele mai crunte năpaste din câte sunt amintite de omenire; durere pentru tragediile trăite pe viu de cei care v-au precedat."

Însă, poporul armean este puternic și deține mijloacele trebuincioase pentru a reacționa la durere și la atacurile celui rău, subliniază pontiful în mesajul de salut adresat poporului armean în ajunul călătoriei apostolice, a 14-a la număr, cu desfășurare între 24 și 26 iunie. Precum Noe după potop, în fața tragicelor dificultăți, nu trebuie pierdută vreodată speranța și dorința de a renaște.
Papa Francisc: "Ca slujitor al Evangheliei și mesager al păcii, doresc să vin în mijlocul vostru pentru a sprijini orice efort pe calea păcii și pentru a păși împreună pe drumul reconcilierii, ce generează speranța."

Video-mesajul se încheie în spirit ecumenic, pontiful exprimându-și nerăbdarea în dorința de a-l îmbrățișa din nou pe patriarhul Bisericii Apostolice Armene, pe care-l numește "fratele meu Karekin", pentru a da, împreună cu el, un nou avânt parcursului spre unitatea deplină. La încheierea mesajului, pontiful a rostit salutul tradițional armenesc: "Tsdesutiun".

RV/AM

Programul călătoriei apostolice a papei Francisc în Armenia (24-26 iunie 2016)
”Vizita în prima țară creștină” este moto-ul călătoriei apostolice pe care papa Francisc o efectuează în Armenia de la 24 la 26 iunie a.c. Este cea de-a XIV-a călătorie apostolică internațională a pontificatului. Mai întâi, o precizare. Facem referință în contextul acestei călătorii la două biserici armene: una numită ”Biserica armeană apostolică”, ce nu este în comuniune cu Biserica catolică, și una numită ”Biserica armeană catolică”, al cărei rit este asemănător celei dintâi dar este în comuniune deplină cu Sfântul Părinte Papa.

Pontiful sosește vineri, 24 iunie, la Erevan, la ora locală 13. După ceremonia oficială de bun venit de la aeroportul internațional, papa Francisc efectuează o vizită de rugăciune la catedrala armeană apostolică din Etchmiadzin, unde ține primul discurs al călătoriei. La ora locală 18.00, Suveranul Pontif merge la Palatul Președinției pentru o vizită de curtoazie la președintele țării, Serzh Sargsyan, după care va adresa un discurs autorităților, societății civile și Corpului Diplomatic. Programul primei zile în Armenia se încheie cu întâlnirea personală a Sfântului Părinte cu patriarhul Karekin al II-lea, catolicosul Bisericii armene apostolice. În mod sugestiv, papa Francisc este găzduit nu la nunțiatura apostolică de la Erevan ci la Palatul Apostolic al Bisericii armene apostolice din Etchmiadzin.

În cea de-a doua zi a călătoriei, Sfântul Părinte merge în cursul dimineții la Memorialul ”Marelui Rău” de la Tzitzernakaberd (”Colina rândunelelor”), ridicat în cinstea victimelor tragediei din 1915 din fostul Imperiu Otoman. Nu este prevăzut un discurs oficial, papa Francisc urmând să facă o rugăciune în italiană. Succesiv, Pontiful merge la aeroport de unde va pleca cu avionul la Gyumri, al doilea oraș al țării, situat în regiunea cu cei mai mulți credincioși catolici din Armenia. Papa celebrează Sfânta Liturghie la ora locală 11.00 în Piața Vartanans din Gyumri, în prezența episcopilor catolici și a patriarhului Karekin al II-lea. După Sfânta Liturghie, Pontiful vizitează mănăstirea călugărițelor congregației ”Doamna Noastră a Armeniei” și rămâne la prânz în orfelinatul îngrijit de călugărițe. La 16.30, vizita la catedrala armeană apostolică din Gyumri, urmată de vizita la catedrala armeană catolică din același oraș, după care Pontiful se întoarce la Erevan, unde în jurul orei 19.00 are o întâlnire ecumenică de rugăciune pentru pace în Piața Republicii, cu cel de-al patrulea discurs oficial al călătoriei.

Duminică, 26 iunie, în ultima zi a ”Vizitei în prima țară creștină”, papa Francisc celebrează Sfânta Liturghie într-o capelă amenajată pentru această ocazie în Palatul Apostolic din Etchmiadzin. Succesiv, Sfântul Părinte are o întâlnire cu episcopii catolici armeni. La ora 10.00, Pontiful asistă la Sfânta Liturghie celebrată de patriarhul Karekin al II-lea în Piața Sfântul Tiridate din Etchmiadzin, în cadrul căreia papa Francisc va adresa cel de-al cincilea și ultim discurs oficial al călătoriei. Celebrarea euharistică este urmată de un prânz ecumenic oferit de patriarhul armean apostolic, printre invitați aflându-se episcopii armeni apostolici, armeni catolici și suita Papei. Duminică la ora 17.00 papa Francisc vizitează mănăstirea Khor Virap, unul din locurile cele mai sacre pentru creștinismul armean, cu rugăciunea Papei în italiană. În fine, la ora locală 18.30, plecarea de la Erevan spre Roma, unde sosirea este prevăzută pentru ora 20.40.

De adăugat faptul că Biserica armeană catolică este condusă de patriarhul Gregoire Pierre al XX-lea Ghabroyan, cu jurisdicție asupra armenilor catolici din Răsărit și diaspora. Numără patru arhidieceze - Beirut, Alep, Istanbul și Bagdad – și opt dieceze în diferite țări. În România armenii catolici fac parte din Ordinariatul de Gherla, aflat în jurisdicția arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, mons. György Miklós Jakubinyi.

În relațiile religioase dintre Scaunul Apostolic al Romei și Biserica din Armenia, un loc special îl ocupă inițiativa papei Francisc de a-l proclama ”învățător al Bisericii universale” pe Sfântul Grigore din Narek (951-1003), teolog, poet și scriitor armean. Ceremonia a avut loc pe 12 aprilie 2015 la Sfânta Liturghie celebrată în aceeași zi în bazilica Sfântul Petru cu ocazia centenarului ”Marelui Rău” (Metz Yeghern).

Vizita papei Francisc în Armenia de la 24 la 26 iunie urmează vizitei efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea în 2001, cu ocazia jubileului de 1700 de ani de prezență a creștinismului în Armenia (25-27 septembrie).

(rv - A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va