La 9 iunie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului și-a publicat decizia în cazul Chapin & Charpentier împotriva Franței.
În 2004, francezii Stéphane Chapin și Bertrand Charpentier au obținut oficializarea relației lor la registrul stării civile din Bègles, o localitate din regiunea Bordeaux. Procuratura regională a obținut anularea actului la Tribunalul din Bordeaux, pe baza faptului că Franța nu are o lege a „căsătoriei” pentru persoane de același sex.
Cei doi francezi au făcut recurs la toate instanțele din țara lor. După respingerea recursului, au ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Bazându-se pe Art. 12 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, combinat cu Art. 14, care interzice discriminarea, ei au pretins că limitarea căsătoriei la cuplurile formate din persoane de sex opus reprezenta o încălcare discriminatorie a dreptului la căsătorie și a dreptului la respectarea vieții private și de familie.
În decizia recent publicată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că nu există o violare a drepturilor omului conform Convenției Europene a Drepturilor Omului în acest caz.
Antoine Renard, Președintele Federației Europene a Familiilor Catolice (FAFCE) a comentat astfel decizia: „Este o veste bună, deoarece arată că, în chestiunea familiei și a căsătoriei, trebuie respectată competența statelor care au ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului. (…) Încurajăm toate instituțiile naționale și internaționale să ia în considerare această decizie: căsătoria, adică uniunea dintre un bărbat și o femeie în vederea întemeierii unei familii, este o instituție unică și trebuie protejată”.
Decizia vine într-un moment istoric, în care mai multe națiuni europene au cedat puternicelor presiuni ideologice și au denaturat instituția căsătoriei, deschizând-o pentru cuplurile formate din persoane de același sex.
Situația a determinat alte țări să-și reafirme opțiunea pentru păstrarea definiției din dicționar a căsătoriei, ca realitate care implică un bărbat și o femeie. Mai multe țări au organizat referendumuri pentru a consfinți în legile lor fundamentale această definiție care până de curând a fost considerată de la sine înțeleasă. Cel mai recent a fost cel de la finele anului trecut din Slovenia, când 64% dintre alegători au votat contra legii care permitea „căsătoria” între persoane de același sex și adopția de copii pentru aceste „familii”. Acesta a fost al doilea referendum. După primul, de asemenea câștigat, care a avut loc în 2012, Parlamentul votase din nou aceeași lege și ridicase obstacole suplimentare în calea convocării și validării de referendumuri. Dar insistența politicienilor a mobilizat cetățenii și a dus la scăderea procentului de susținere pentru „căsătoriile” între persoane de același sex. Al doilea referendum sloven a dărâmat un mit al activiștilor pro-homosexualitate, acela că „drepturile” câștigate nu pot fi luate înapoi.
Coaliția pentru familie, o alianță de organizații românești, a depus de curând la Parlamentul României o inițiativă de convocare a unui referendum care să consfințească în Constituție definiția căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, armonizând-o astfel cu Codul Civil. Inițiativa, care a strând trei milioane de semnături de susținere din toată țara, a fost întâmpinată de Remus Cernea, deputat independent și cunoscut activist român pro-homosexualitate, cu obiecția că s-ar constitui într-un atentat discrimnatoriu la „drepturile” persoanelor de același sex.
În prezent, o coaliție internațională de ONG-uri pro-familie strânge semnături pentru inițiativa cetățenească europeană Mum, Dad & Kids, care va cere autorităților UE să protejeze familia naturală la nivelul UE și să reconfirme păstra independența statelor membre în materie de legislație familială.