Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

ZENOVIE PÂCLIȘANU - UN ACADEMICIAN, DASCĂL AL BLAJULUI

 
ZENOVIE PÂCLIȘANU - UN ACADEMICIAN, DASCĂL AL BLAJULUI
  • 29 Mai 2016
  • 4495

150 de ani ai Academiei române sărbătoriți la Blaj

Mitropolia Română Unită cu Roma cinstește 40 de academicieni care au fost elevi, dascăli și episcopi în orașul școlilor.

40 de nume de personalități ale Blajului sunt înscrise în istoria Academiei Române, de la cei care au creat această instituție, până la cei care au prezidat-o și i-au marcat activitatea științifică. Mitropolia Unită Română cu Roma a dorit să aducă un omagiu celor care au reprezentat-o în această prestigioasă instituție prin publicarea unui volum omagial, ce va fi lansat în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, în 2 iunie.

 

În perioada  23 mai - 1 iunie, vom prezenta câte un academician - dascăl al Blajului.

Astăzi, Zenovie Pâclișanu, preot și istoric, membru corespondent al Academiei.

 

UN ACADEMICIAN, DASCĂL AL BLAJULUI

ZENOVIE PÂCLIȘANU  (1866-1963), istoric

membru corespondent al Academiei Române (1899)

 

               Pe când avea numai 33 de ani, Nicolae Iorga l-a propus pe Zenovie Pâclișanu să devină membru corespondent al Academiei Române, spunând: “Dintre tinerii clerici, care din Ardeal în ultimele decenii au cercetat istoria poporului lor în acea patrie încă neliberată.., dacă alţii au adus mai mult entuziasm, mai multă căldură şi seninătate, d-l Zenovie Pâclişanu din Blaj a dovedit o deosebită putere dialectică în susţinerea energică, adesea pasionată până la nedreptate, a părerilor sale." Discursul ne dă o imagine asupra pasiunii de cercetător. Și totuși, activitatea lui nu s-a desfășurat numai în biblioteci sau în școala din Blaj. După Unire, a ocupat posturi importante în administrația Regală, întâi la Ministerul Cultelor, apoi la Ministerul de Externe (1922-1948). A contribuit la elaborarea Legii Cultelor din 1924, încheierea Concordatului cu Vaticanul (finalizat în 10 mai 1927 şi ratificat în februarie 1929). A fost decorat de către Guvernul României cu Ordinul Coroanei (1930) şi cu Ordinul Regele Ferdinand I (1932). Distincţia de prelat papal acordată de Papa Pius al XI-lea a fost o recunoaştere europeană a contribuţiilor sale la îmbunătăţirea substanţială a relaţiilor dintre Biserică şi Stat.

            Preot, profesor, istoric, diplomat, membru corespondent al Academiei Române din 1919, Zenovie Pâclişanu este totuși puțin cunoscut. Regimul comunist l-a închis pentru convingerile sale religioase, i-a frânt posibilităţile de împlinire profesională şi l-a îndepărtat din prim planul vieţii academice."

            Arestat de două ori, mai în 1949, apoi din 1957, torturat, în mai multe rânduri, Dr. Zenovie Pâclişanu va muri în închisoarea de la Ministerul Afacerilor Interne, la 31 octombrie 1957, - după cum consemnează certificatul de deces - "din cauza unei insuficienţe cardiace."

Anton Rus despre Zenovie Pâclișanu

fragmente citate din volumul

"Academia Română și Blajul",

Editura Buna Vestire, 2016, Blaj

 

 

Biroul de presă al Mitropoliei BRU
Anca Boariu Berlogea