Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

"Omul care vede prin oameni"

 
"Omul care vede prin oameni"
  • 22 Iun 2013
  • 5348

Acum 13 ani, la 23 iunie 2000, fratele Mihai din Prilog (Ordinul Sfantului Vasile cel Mare) sau unchiu’ Mihai cum îi spuneau apropiaţii, îşi încheia misiunea pe acest pământ. Cu doar cateva zile înainte, scria versurile care urmează şi care sunt un fel de sinteză a vieţii sale:

O, nopţi adânci de har bogat /Cu voi am plâns şi m-am rugat, /Din taina voastră-am adunat /Tot ce-am trăit mai minunat. /O, trup slăbit, cu tine-am dus /Frumoasa luptă a lui Isus, /Prin tine al lui Cuvânt l-am spus /Şi tu vei fi slăvit nespus. /Mărit fi Tu, Isuse-al meu /De tot ce ţi-am plătit mai greu.

Mii de oameni i-au călcat pragul pentru a găsi alinare sufletească şi trupească. Preoţi şi chiar episcopi s-au apropiat pentru  ei sau pentru alţii, în căutarea unor fărâme de Lumină.

În plină perioadă comunistă, revista Flacăra îi dedica un articol cu titlul: “Omul care vede prin oameni”.

Apropiaţii vorbesc de o viaţă mistică cu totul aparte, presărată cu momente speciale de comuniune intimă cu Maica Sfântă. Izvorâte dintr-o astfel de trăire, câteva sfaturi şi rugăciuni au rămas în urma lui.

Ajunge să amintim aici aşa-numitele “24 de cuvinte”. Cuvinte despre care fratele Mihai spunea că nu ar trebui folosite niciodată, fiindcă provoacă într-un anume fel ceea ce semnifică. De unde necesitatea de a folosi expresii echivalente. Acestea sunt:

1. Sudalma 2. Blestemul 3. Dracul 4. Răul 5. De ce ai făcut ? 6. Nu a trebuit să faci! 7. Nu ai făcut bine 8. Nu ştiu 9. Nu pot 10. Nu reuşesc 11. Baiul 12. Greul 13. Necazul 14. Nu merg 15. Nu fac 16. Nu vreau 17. Nu văd 18. Nu aud 19. Nu găsesc 20. Nu înteleg 21. Am uitat 22. Am pierdut 23. Am spart 24. Am stricat.

Ca să se „şteargă” efectul pronunţării acestor cuvinte, se poate rosti următoarea rugăciune:

“O, Fecioară Maria, concepută fără de prihană strămoşească. Roagă-Te pentru noi, care alergăm la Tine şi pentru cei, care nu aleargă. Amin.”

A fost un dar al Cerului într-o epocă plină de întristare şi de suferinţă. Un semn și o mărturie a iubirii lui Dumnezeu şi a prezenţei materne a Mariei lângă noi, în fiecare clipă.

În fiecare an, parohia din Prilog celebrează o Sfântă Liturghie şi un Parastas pentru fratele Mihai, în Sărbătoarea Sfântului Petru şi Pavel, la care participă diferite grupuri de pelerini. Anul acesta liturghia va avea loc sâmbătă, 29 iunie la orele 11.00.