Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Preotul nu este un birocrat, ci trebuie să fie aproapele fiecărui om

 
Preotul nu este un birocrat, ci trebuie să fie aproapele fiecărui om
  • 18 Mai 2016
  • 3990

„Preotul nu este un birocrat, el știe că Iubirea este totul și se face aproapele fiecărui om”, a spus papa Francisc, ieri, 16 mai 2016, la deschiderea celei de a 69-a adunări generale a Conferinței episcopale italiene. Lucrările conferinței se desfășoară în aula Sinodului din Vatican și se vor încheia joi. Tema aleasă pentru această plenară este „Reînnoirea clerului”.

Imaginea folosită de Suveranul Pontif pentru a schița figura preotului este rugul aprins a lui Moise. Secretul slujitorului altarului stă chiar în acel rug aprins, care ne însemnează existența prin foc, conformând-o celei a lui Isus. Papa Francisc nu a dorit să facă o reflecție sistematică asupra preotului, ci plecând de la lucruri concrete, a invitat lumea să se apropie de unul „dintre mulții parohi dedicați din comunitățile noastre” și să îl asculte. „Ce anume dă gust vieții? Pentru cine și pentru ce își oferă serviciul? Care este motivul pentru care se dedică?”, au fost întrebările la care Sfântul Părinte i-a invitat pe episcopii italieni să mediteze. Papa a reamintit importanța Duhului Sfânt pentru a duce o „viață bună”.

Vorbind despre viața și misiunea preotului, Pontiful a spus:

„Precum Moise, el este unul care s-a apropiat de foc și a lăsat ca flăcările să îi ardă ambițiile sale de carieră și putere. A făcut un rug din tentația de a se interpreta ca un «devot», care se refugiază într-un intimism religios ce are foarte puțin din punct de vedere spiritual”.

Episcopul Romei spune că este foarte important pentru un preot să simtă că face parte dintr-o „comunitate concretă cu care împărtășește aceeași cale”. Apartenența comună eliberează de autoreferință, care izolează. Papa Francisc spune că păstorul este confirmat de „credința simplă a poporului sfânt al lui Dumnezeu”, amintind de gestul său de după alegerea ca succesor al lui Petru, când a cerut poporului să se roage pentru noul episcop. Referitor la acest lucru, Pontiful spune:

„Această apartenență este sarea vieții preotului. Face în așa fel încât trăsătura sa distinctivă să fie împărtășirea trăită cu laicii în raporturi care știu să valorizeze participarea fiecăruia. În aceste timpuri sărace în prietenie socială, prima noastră sarcină este aceea de a construi comunități. Atitudinea față de relație este, așadar, un criteriu decisiv de discernământ vocațional”.

„În reflecția voastră asupra reînnoirii clerului este inclus și capitolul care privește gestiunea structurilor și a bunurilor. Într-o viziune evanghelică, evitați să vă îngreunați într-o pastorală de conservare, care obstrucționează deschiderea la noutățile Duhului Sfânt. Păstrați doar ceea ce vă poate ajuta în experiența de credință și caritate a poporului lui Dumnezeu”, a spus papa Francisc în încheierea discursului adresat Conferinței episcopilor italieni.

(rv – I. Ursuleac)



Sursa:ro.radiovaticana.va