Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Secretul micului sat unde există un număr record de vocații

 
Secretul micului sat unde există un număr record de vocații
  • 15 Mai 2016
  • 4190

În San Trovaso, un mic sat italian, au fost hirotoniți zece preoți în ultimii 20 de ani. În prezent seminarul are 13 seminariști, urmând că în perioadă imediat următoare 8 dintre aceștia să devină preoți. La un mic calcul ne putem da seama că rata vocațiilor depășește media din Africa și Asia, continente unde alegerea vieții consacrate în rândul catolicilor este o opțiune normală.

Această cifră neagă mitul conform căruia în Occident este imposibil, datorită secularizării, ca numărul vocațiilor să crească. Nu de puține ori din această cauză, Biserica s-a găsit în anumite zone în situația de a se confrunta cu o criză a vocațiilor.

Astăzi, preotul paroh din San Trovaso, Daniele Bortoletto este foarte greu de găsit și asta pentru că nu există zi să nu spovedească sau să viziteze persoanele bolnave și pe cei mai în vârstă. Roadele acestui fenomen, așa cum mărturisește preotul paroh, își au originea într-un proces inițiat în urmă cu aproximativ 40 de ani de preoții care au administrat această parohie, proces care obligatoriu trebuie continuat și în permanență îmbunătățit.

La începutul anilor '70, în mijlocul revoluției din Italia, preotul paroh, Pietro Lorenzon, a cerut ajutor rectorului seminarului, Amelio Crotii, care l-a ajutat să formeze mai multe grupuri neocatecumenale. 

"De-a lungul anilor, numărul familiilor neocatecumenale a crescut astfel că acum există un număr de 12 grupuri compuse din aproximativ 40 de persoane. Duminica dimineața, se face a doua Liturghie de la ora 10, că să fie prezente toate familiile cu copiii lor. Facem în așa fel încât toți să fie cât mai implicați, copiii citesc laudele, iar cei adulți dau răspunsurile la Sfântă Liturghie, astfel toți își aducă aportul la această lucrare. Așa cum spune sfântul Ioan Paul al II-lea:Nimeni nu trebuie să se teamă, deschideți porțile lui Cristos. Dintre seminariștii care s-au format din această deosebită lucrare putem enumera muzicieni, sportivi sau chiar absolvenți ai administrației afacerilor și a lucrărilor publice”.

Biserica își deschide porțile la 6 pentru rugăciunea de dimineață, iar pe durata întreagii zile, cu ajutorul enoriașilor, se ocupă de diferite activități parohiale. Există opt grupuri de rugăciune care recită rozariu și alte rugăciuni pentru vocații. 

Numărul vocațiilor creștine din această parohie nu se referă doar la viața consacrată ci și la numărul căsătoriilor. Raportat la numărul populației din această parohie, numărul căsătoriilor este de aproape 3 ori mai mare decât media din Occident. Acest proces mai este întâlnit și în localitatea Flower, Michingan, unde numărul vocațiilor a ajuns la 22, asta la o populație de 1224 de locuitori. Oare cum s-a ajuns la acest lucru? Simplu,pentru că și aici există un grup de rugăciune care se roagă în permanență și împreună cu întreagă comunitate își aduce atât cât poate aportul pentru susținerea vocatilor.

În acest consens, trebuie să conștientizam cât de importantă este rugăciunea și disponibilitatea fiecăruia dintre noi în viață parohială, iar situațiile de mai sus sunt cel mai bun exemplu de reușită.

 

Traducere și adaptare: Orian Remus Anghel

 



Sursa:http://www.lanuovabq.it