După sărbătorea Paștelui din ritul bizantin, care anul acesta cade la 1 mai, la Ierusalim, vor începe lucrările de restaurare a Sfântului Mormânt. Lucrările vor fi executate de o echipă 30 de profesori de la „Universitatea Tehnică Națională” din Atena. Pe lângă profesorii de la Atena, lucrările vor fi supervizate și de o echipă de experți catolici și armeni.
Acțiunea de restaurare are loc după acordul dintre catolici, ortodocșii greci și armeni, principalele confesiuni cărora le este încredințată custodia bazilicii Învierii. Pe lângă finanțările celor trei confesiuni creștine se mai adaugă și cele ale Guvernului grec, ale Fondului mondial pentru conservarea monumentelor, ale regelui iordanian Abdullah al II-lea și ale altor binefăcători privați. Portalul Custodiei franciscane din Țara Sfântă informează că lucrările de restaurare privesc capela ce adăpostește Sfântul Mormânt, care va fi demontată și reconstruită în mod identic. De fapt, vor fi înlocuite doar părțile fragile sau deteriorate, în timp ce părțile sănătoase vor fi doar curățate și reașezate la locul lor. Pe lângă acest fapt, întreaga structură care susține vestigiul va fi consolidată. Pe durata lucrărilor de renovare și consolidare, locul în care Mântuitorul a fost înmormântat timp de trei zile, va putea fi vizitat de credincioșii aflați în pelerinaj la Locurile Sfinte.
Locul din care Domnul a înviat nu mai suferise lucrări de întreținere sau reparație din anul 1947, atunci când autoritățile britanice au consolidat capela Sfântului Mormânt cu grinzi de oțel în vederea unei restaurări care nu a mai avut loc. Construită între anii 1809-1810, după ce incendiul din 1808 a distrus întregul edificiu, capela actuală, construită în stil baroc otoman, a dat semne de fragilitate la doar câteva decenii după finalizare. Pe lângă acest fapt, la degradarea edificiului au mai contribuit intemperiile naturale și mișcările seismice, mai ales cutremurul din 1934. În decursul timpului au mai avut loc mici lucrări de întreținere, dar niciodată nu s-a intervenit asupra mormântului.
De-a lungul istoriei, Sfântul Mormânt a fost astupat în anul 135, iar deasupra sa a fost construit templul împăratului Adrian. În anul 324, împăratul Constantin i-a cerut episcopului Macarie, al Ierusalimului, să găsească mormântul lui Cristos și să construiască o bazilică pe locul său. De atunci și până în prezent, datorită circumstanțelor istorice, deasupra Sfântului Mormânt au fost construite, pe rând, mai multe edificii.
(rv – I. Ursuleac)