Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cum am putea să ne iubim duşmanii?

 
Cum am putea să ne iubim duşmanii?
  • 18 Iun 2013
  • 5925
Este dificil să-i iubeşti pe duşmani dar este ceea ce ne cere Isus: a spus papa Francisc la Sfânta Liturghie de marţi dimineaţă, din capela Casei Sfânta Marta din Vatican.

Pontiful a subliniat că pentru a-i ierta pe duşmani este fundamental să ne rugăm pentru ei, să ne rugăm pentru ca Domnul să le schimbe inima.

Cum am putea să ne iubim duşmanii? În omilia sa, Episcopul Romei a pus întrebări sfâşietoare, menţionând unele situaţii dramatice ale umanităţii. Cum pot fi iubiţi cei care „iau decizia de a lansa bombe şi a ucide atâtea persoane”? „Cum pot fi iubiţi cei care – din iubire pentru bani – nu permit ca medicamentele să ajungă la persoane vârstnice şi le lasă să moară?”, a continuat Pontiful, referindu-se de asemenea la cei care „caută propriul interes, propria putere şi fac atât de mult rău?”

„Pare ceva dificil iubirea duşmanului”, a observat Sfântul Părinte, dar Isus ne cere acest lucru. Liturghia din aceste zile, a continuat, ne propune tocmai această „actualizare a legii lui Isus”, de la legea de pe Muntele Sinai la legea de pe Muntele Fericirilor. Şi a subliniat că noi toţi avem duşmani, dar în fond noi înşine putem deveni duşmanii altora: „Şi noi devenim de multe ori duşmanii altora, la care nu ţinem deloc. Dar Isus ne spune că trebuie să-i iubim pe duşmani. Şi acest lucru nu este uşor! Nu, nu este deloc uşor!... Ne gândim de asemenea că Isus ne cere prea mult şi că ar trebui să lăsăm acest tip de comportament surorilor de clauzură, care sunt sfinte. Ne gândim să lăsăm iubirea duşmanului vreunui suflet sfânt, considerând că pentru viaţa obişnuită acest tip de comportament nu merge. Isus spune: Nu, trebuie să-i iubim pe duşmani pentru că altfel am fi precum publicanii şi păgânii, nu precum creştinii”.

Dar cum putem să ne iubim duşmanii? Isus ne învaţă cum să facem acest lucru, a explicat papa Francisc. În primul rând, ni-l indică pe Tatăl, care „face să răsară soarele peste cei răi ca şi peste cei buni” şi face să plouă „peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi”.

Apoi, Dumnezeu îi iubeşte pe toţi iar Isus ne îndeamnă să fim perfecţi „precum perfect este Tătăl Ceresc” şi să-l imităm pe Tatăl cu perfecţiunea iubirii”. Isus – a subliniat papa Francisc – „îi iartă pe duşmanii săi” şi „face orice pentru a-i ierta”.

În schimb, răzbunarea nu este creştină, iar la iertare şi la iubirea duşmanilor se poate ajunge numai prin rugăciune: „Când cineva se roagă pentru cine l-a făcut să sufere este ca şi cum Domnul ar vărsa balsam în inimile noastre, pregătindu-le pentru pace”.

„A ne ruga! Iată ceea ce ne sfătuieşte Isus: „Rugaţi-vă pentru duşmanii voştri! Rugaţi-vă pentru cei care vă persecută! Rugaţi-vă! Rugăciunea înseamnă a-i cere lui Dumnezeu să le schimbe inima duşmanilor, să schimbe inimile de piatră în inimi de carne care să simtă şi să iubească.

Dar să ne întrebăm la rândul nostru: Noi ne rugăm pentru duşmani? Eu mă rog pentru cei care mă dispreţuiesc? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci le spun celor care l-au dat spunându-le: Bine, continuaţi. Sunteţi pe calea cea dreaptă. Dacă răspunsul este negativ, Domnul spune: Sărăcuţul de tine, atunci şi tu te propui ca duşman al altora! Rugaţi-vă pentru ca Domnul să schimbe inimile celor care ne-au greşit. Dar dacă noi insistăm în a spune despre duşmanul nostru că a greşit foarte mult, că a făcut lucruri rele, că a sărăcit multe persoane, că a sărăcit lumea, cu astfel de argumente nu facem decât să ducem înainte spiritul răzbunării, al legii ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte”.

E adevărat că iubirea faţă de duşmani ne sărăceşte, a spus Papa explicând că această iubire „ne face săraci asemenea lui Isus” care – atunci când a venit la noi – s-a coborât, s-a făcut sărac pentru noi. Cineva ar putea spune că a–l iubi pe duşman nu este o afacere bună, de vreme ce mă face mai sărac. Sigur, dacă ne-am lua după criteriile lumii, n-ar fi o afacere bună, dar aceasta este strada pe care a parcurs-o Isus care, din bogat s-a făcut sărac pentru noi. În acea sărăcie, „în acea înjosire” – există harul care ne-a îndreptăţit pe toţi şi ne-a făcut bogaţi”. Acesta este misterul mântuirii.

„Prin iertare, prin iubirea duşmanului, noi devenim mai săraci: Iubirea ne sărăceşte, dar acea sărăcie este sămânţă a rodniciei şi iubirii faţă de ceilalţi, după cum iubirea lui Isus a devenit har salvator şi bogăţie pentru noi toţi. Noi, cei prezenţi azi la această Sfântă Liturghie, să ne gândim la duşmanii noştri, la cei care ne dispreţuiesc: ar fi frumos să oferim Liturghia pentru ei, să oferim celor care nu ne iubesc jertfa lui Isus. Dar să o oferim şi pentru noi, pentru ca Domnul să ne înveţe această înţelepciune atât de dificilă dar atât de frumoasă pentru că ne face să semănăm cu Tatăl – care face să iasă soarele peste toţi, buni şi răi – şi ne face să-i semănăm Fiului, lui Isus care, în înjosirea sa, s-a făcut sărac pentru a ne îmbogăţi pe noi prin sărăcia sa”.




Sursa:ro.radiovaticana.va