Patriarhul Moscovei, Kiril, a confirmat în cursul colocviului de miercuri, 18 decembrie, cu card. Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, „marile speranţe” puse în noul Papă, privitoare la o „comuniune de puncte de vedere” între Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Catolică. RealAudioMP3
Cardinalul Koch şi-a încheiat miercuri vizita în Rusia, unde s-a aflat începând cu 14 decembrie şi unde s-a întâlnit nu doar cu comunitatea locală dar şi cu reprezentanţi ai ministerului rus de Externe.
„Mare parte din ceea ce Papa Francisc propune azi Bisericii, lumii şi societăţii este în linie cu viziunea noastră”, a spus Patriarhul Kiril, primindu-l pe card Koch la reşedinţa sa din mănăstirea Danilovsky.
Potrivit Patriarhului Kiril, în actualul moment istoric este foarte important dialogul dintre cele două Biserici surori care au puncte de vedere comune în privinţa mai multor chestiuni: de la pacea în Orientul Mijlociu şi apărarea creştinilor persecutaţi, până la păstrarea valorilor tradiţionale, precum familia şi viaţa. „Avem tot mai mult ocazia de a întâlni prelaţi catolici, inclusiv membri ai Colegiului Cardinalilor”, a adăugat patriarhul rus care a apreciat posibilitatea de a comunica „în mod direct”.
Vorbim despre o perioadă de intense contacte între Patriarhat şi Sfântul Scaun. În noiembrie, alţi trei reprezentanţi vaticani au sosit la Moscova: cardinalul Paul Poupard, cardinalul Angelo Scola şi mons. Vincenzo Paglia.
La rândul său, cardinalul Koch a descris actualul raport între cele două Biserici ca fiind „minunat”. Vorbind despre acţiunea comună dintre ortodocşi şi catolici în tutelarea conceptului de căsătorie, cardinalul a evidenţiat că „instituţia familiei se află în prezent într-o criză foarte profundă” şi a făcut apel la o luptă comună, mai ales împotriva avortului.
În cadrul vizitei sale la Moscova, card. Koch s-a întâlnit şi cu vice-ministrul de Externe, Alexei Meshkov, cu care a vorbit despre „cooperare” între Federaţia Rusă şi Sfântul Scaun, lansată în luna septembrie prin scrisoarea Papei către preşedintele Vladimir Putin pentru a evita temuta intervenţie militară Nato în Siria.
Sursa:ro.radiovaticana.va