Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

4 obiceiuri cotidiene pentru a păstra vie credința

 
4 obiceiuri cotidiene pentru a păstra vie credința
  • 14 Mar 2016
  • 3868

Trebuie să stăm toată ziua în biserică?

 

             Gilbert Keith Chesterton scria: „Dacă am putea argumenta că scopul real al vieții umane este jocul, atunci pămantul ar fi doar câmpul de muncă, iar cerul ar fi câmpul de joc.”

             Viață nu este ușoară. Ea este uneori dură, indiferent de locul în care te afli. Provocările cu care ne confruntăm ne pot îndepărta de la credință. În acest context, ce putem face pentru a ne păstra mereu vie credința atât timp cât deocamandată ne aflăm în câmpul de muncă?

             Participarea la Sfântă Liturghie cu singuranță ar fi un început bun, dar doar asta e ceea ce trebuie să facem? Sfântul Toma de Aquino ne spune că nu.

             „ Pentru a ajunge în cer, avem nevoie de o continuă rugăciune. După botez, chiar dacă suntem puri, concupiscența ne poate ataca chiar din interior pentru a ne face să fim pătați asemenea atacurilor care vin din exterior, din partea necuratului.”

             Obiceiurile noastre zilnice reprezintă cheia pentru a debloca secretul rugăciunii continue și pentru a aprofunda relația noastră cu Dumnezeu, astfel încât atunci când vom ajunge la porțile cerului, să avem parte de o reuniune cu toți prietenii vechi și nu una care să pară a fi doar o adunare a celor cunoscuți.

 Care sunt cheile rugăciunii continue?

            1. Oferta zilei.

            John McCloskey descrie oferta zilei că fiind îngenunchierea și rostirea unor cuvinte simple, din inimă pentru oferirea zilei măririi lui Dumnezeu. „Fiecare poate alege cuvintele folosite. Eu am o rugăciune simplă și foarte scurtă, dar care o rostesc în fiecare dimineață, neîntrerupt.”

            Începând ziua cu o rugăciune, îi dedicăm Domnului întreagă zi, iar Acesta ne dă puterea de a lupta cu toate greutățile cu care ne vom confrunta pe parcursul acesteia.

             2. 15 minute de lectură spirituală.

            Aceast lucru poate fi descris că fiind „câteva minute de lectură sistematică a Noului Testament pentru a identifica cuvintele și acțiuniile Mântuitorului”. Sfântul Josemaría spunea: „Nu neglijați lectura spirituală pentru că a făcut mulți oameni sfinți„. O modalitate de a face acest lucru este citirea zilnică a unui pasaj din Biblie sau poate o carte care ne poate ajuta să creștem relația noastră cu Dumnezeu.

            3. 15 minute de rugăciune silențioasă.

             Rugăciunea mentală este foarte simplă. Constă în unirea sufletească totală cu Dumnezeu, dedicând timpul vorbirii și ascultării. Pentru Dumnezeu contează mult ceea ce ne deranjează. Grija acestuia se aseamănă mult modului în care un părinte este interesat de ziua copilului sau atunci când acesta este plecat la școală. Dumnezeu vrea să știe tot despre viața noastră.

            Motivul pentru care El vrea să știe dorințele cele mai profunde se datorează faptului că acest lucru ajută la apropierea noastră de Tatăl Ceresc. Ca în orice relație, dezvăluirea sentimenelor unei alte persoane face ca între acestea să se nască o legătură invizibilă, care poate dura toată viața.

             4. Un examen de conștiință.

            Mccloskey ne explică de ce este important să ne facem un examen de conștiință seara, înainte de a merge la somn.

             „Tu stai jos, invoci Spiritul Sfânt să te lumineze apoi timp de câteva minute, privești înapoi la ceea ce ai făcut în decursul zilei. Te întrebi dacă te-ai comportat precum copilul său, fie acasă, la locul de muncă sau chiar la întâlniriile cu prietenii. Este foarte important mai apoi să aprofunezi aspectul care trebuie îmbunătățit pentru a duce o viață care să tindă spre sfințenie. Nu în ultimul rând, trebuie să mulțumim pentru lucrurile bune care s-au întâmplat dar și să cerem iertare pentru situațiile în care am eșuat în mod voluntar”.

            Este foarte important să conștientizăm greșelile și să îi cerem iertare și putere pentru a le putea depăși. Uneori un medicament poate fi greu de înghițit, dar poate conține remediul pentru a ne vindeca. Chiar dacă  ne este greu să conștientizam ceea ce am greșit, este foarte important să nu ne plecăm pe o ureche și să trecem ușor, scuzându-ne că totul s-a petrecut independent de noi.

             Toate cele 4 obiceiuri descrise mai sus sunt foarte puternice pentru a ne face să trecem prin încercările acestui câmp al muncii și pentru a păstra vie conversația continuă cu Dumnezeu.

 „Apropindu-ne de Dumnezeu, El se apropie de noi” (Iacov 4,8).

 

 

Traducere: Orian Remus Anghel



Sursa:it.aleteia.org