Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

140 de ani de la nașterea lui Brâncuşi. Ce evenimente organizează ICR în marile orașe europene

 
140 de ani de la nașterea lui Brâncuşi. Ce evenimente organizează ICR în marile orașe europene
  • 19 Feb 2016
  • 3388

La 140 de ani de la nașterea sculptorului român Constantin Brâncuși, Institutul Cultural Român (ICR) a lansat un program dedicat artistului și a creat evenimente artistice care pun în valoare opera marelui sculptor, transmite Agerpres. 

În acest sens, Accademia di România din Roma organizează manifestarea cu titlul 'Omagiu lui Constantin Brâncuşi - 140 de ani de la naştere'. Evenimentul va avea loc la data de 19 februarie 2016 în Sala de conferinţe a Institutului, constând într-o conferinţă despre opera lui Constantin Brâncuşi, însoţită de materiale video din viaţa şi opera marelui sculptor pe fundal, susţinută de criticul şi istoricul de artă Grigore Popescu Arbore. La finalul conferinţei va fi proiectat filmul documentar "Brâncuşi", regizat de Cornel Mihalache în anul 1996. 

Institutul Cultural Român de la Beijing organizează manifestarea 'Cinstirea lui Brâncuşi, geniul român', la 19 februarie 2016, la sediul Institutului şi la Shanghai, la sediul Asociaţiei de Prietenie China - România, filiala Shanghai. 

Evenimentul va debuta cu proiecţia filmului Brâncuşi şi va fi urmat de dezbateri. La sediul Institutului, dezbaterea va fi deschisă de către Constantin Lupeanu, directorul Institutul Cultural Român de la Beijing, în cadrul căreia vor lua cuvântul profesori universitari şi artişti plastici, jurnalişti chinezi şi alte personalităţi culturale. La sediul Asociaţiei de Prietenie China-România din Shanghai va lua cuvântul Zhou Mingde, profesor şi traducător, reprezentantul Asociaţiei de Prietenie China-România. Se vor purta discuţii libere despre opera si personalitatea lui Brâncuşi. La finalul discuţiilor va fi proiectat filmul "Brâncuşi", regizat de Cornel Mihalache. 

Institutul Cultural Român 'Titu Maiorescu' de la Berlin marchează Ziua Brâncuşi prin manifestarea cu titlul 'Centenarul Constantin Brâncuşi partea 1/Proiecţie holografică cu mapare dedicată Coloanei Infinitului', care va avea loc la 19 februarie 2016 la Literaturwerkstatt (Kulturbrauerei Berlin). Evenimentul va debuta cu prezentarea unei proiecţii holografice cu mapare, realizată de Modulab. Aceasta va avea ca punct central de interes Coloana Infinitului a lui Brâncuşi, însoţită de diverse elemente tradiţionale româneşti. 

Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează la data de 19 februarie 2016, la sediul Institutului, primul eveniment dedicat celebrării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Seara dedicată omagierii lui Constantin Brâncuşi va cuprinde prelegerea susţinută de Krisztina Passuth, istoric de artă, coordonatoare a albumului intitulat "Brancusi es Brancusi/Brâncuşi şi Brâncuşi" apărut la editura Noran din Budapesta, în 2005, urmată de o expoziţie de carte despre Constantin Brâncuşi, din colecţia Bibliotecii Institutului Cultural Român de la Budapesta şi proiecţia unor fragmente din filmul documentar "Brâncuşi" în regia lui Cornel Mihalache. 

Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' de la Chişinău organizează trei manifestări pentru a celebra Ziua Brâncuşi. Primul eveniment, cu titlul 'Suită de evenimente prilejuite de inaugurarea anului Brâncuşi în Republica Moldova', va avea loc în perioada 19-21 februarie 2016, la Teatrul Republican 'Luceafărul' şi la Casa de cultură din Leova. Evenimentul dedicat anului Brâncuşi va cuprinde trei reprezentaţii cu spectacolul de pantomimă, poezie şi muzică Pasăre în văzduh şi expoziţia 'Constantin Brâncuşi - pasărea măiastră'. 

Cel de-al doilea eveniment, Expoziţia 'Constantin Brâncuşi - Pasărea măiastră', va avea loc la Galeria La Rond, vernisajul având loc la data de 19 februarie 2016. Expoziţia aduce în faţa publicului o serie de documente şi fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuşi, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori şi mărturii referitoare la crezul artistic şi existenţial al lui Constantin Brâncuşi considerat de critică de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX. Expoziţia va fi deschisă publicului până la data de 8 martie 2016. 

Cel de-al treilea eveniment, proiecţia filmului documentar "Brâncuşi" de Cornel Mihalache, va avea loc la 24 februarie 2016, la cinematograful Odeon din Chişinău şi se înscrie în seria de manifestări dedicate celebrării Anului Brâncuşi în Republica Moldova. 

Institutul Cultural Român 'Dimitrie Cantemir' de la Istanbul organizează, cu prilejul Zilei Brâncuşi, o conferinţă şi o proiecţie de film la sediul Institutului. În prima parte a manifestării va avea loc o conferinţă dedicată complexei personalităţi a omului şi artistului Brâncuşi, susţinută de asistentul universitar de origine română Dalila Ozbay, iar în a doua parte va fi proiectat filmul documentar "Brâncuşi", cu subtitrare în limba engleză, realizat de Cornel Mihalache. 

Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează Ziua Brâncuşi, 19 februarie 2016, la sediul Institutului, cu manifestarea constând într-o prelegere cu titlul "Viziuni ale infinitului" - realizată de echipa Institutului, urmată de proiecţia a două documentare artistice cu titlul "Constantin Brâncuşi. Coloana sau lecţia despre infinit", în regia lui Laurenţiu Damian şi "Concert pentru clarinet, domnişoara Pogany şi Brâncuşi" în regia lui Francisc Mraz. 

Institutul Cultural Român de la Londra organizează, la 19 februarie 2016, la sediul Institutului, manifestarea cu titlul 'Brâncuşi - o perspectivă britanică', în cadrul căruia vor avea loc o serie de evenimente: proiecţia producţiei BBC, "Tony Cragg on Constantin Brâncuşi" în regia lui Cristopher Swayne, urmată de o dezbatere despre influenţa sculptorului român, la care vor participa pictorul, istoricul şi criticul de artă Eric Shanes, criticul de artă Sanda Miller, editorul Jonathan Vernon şi cineastul Bruno Wollheim. 

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează manifestarea cu titlul '140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi', la data de 19 februarie 2016, la sediul institutului. În cadrul evenimentului va avea loc o prelegere dedicată vieţii şi operei artistului, susţinută de prof. dr. Ileana Bucurenciu, urmată de proiecţia documentarului Brâncuşi regizat de Cornel Mihalache. 

Institutul Cultural Român de la New York organizează proiectul cu titlul 'BRANCUŞI 140', care va avea loc la data de 19 februarie 2016, la The Wild Horses of Stable Island Gallery. Celebrarea Zilei Brâncuşi la New York debutează cu vernisajul expoziţiei de fotografii ale ansamblului monumental de la Târgu-Jiu realizate de artistul Robert Dutesco, urmat de expoziţia de carte cu volume aparţinând Bibliotecii Institutului - volume dedicate operei şi personalităţii lui Constantin Brâncuşi şi proiecţia de fragmente din documentarul Brâncuşi, în regia lui Cornel Mihalache. 

Institutul Cultural Român de la Paris organizează proiecţia filmului documentar "Brâncuşi" regizat de Cornel Mihalache, la 19 februarie 2016. Acest proiect deschide seria evenimentelor organizate de Institutul Cultural Român de la Paris pentru a marca Anul Brâncuşi. 

Institutul Cultural Român de la Praga organizează Evenimentul aniversar Constantin Brâncuşi, la 19 februarie 2016, la sediul Ambasadei României în Republica Cehă. În cadrul evenimentului vor fi proiectate filme de animaţie realizate de Mariana Pachis prin tehnica Sand Art, urmate de un workshop de modelare a nisipului prin tehnica Sand Art şi de proiecţia filmului "Brâncuşi, regizat de Cornel Mihalache. 

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează manifestarea 'Mari români: Aniversare Constantin Brâncuşi', la 19 februarie 2016, la sediul Institutului. Evenimentul va consta într-o conferinţă dedicată vieţii şi întregii activităţi a sculptorului, susţinută de Mircea Iliescu, conferenţiar şi fost profesor la catedra de Istoria Artei a Universităţii din Stockholm. Conferinţa va fi urmată de proiecţia filmului documentar "Brâncuşi", în regia lui Cornel Mihalache. 

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează manifestarea cu titlul 'Sărbătorirea a 140 ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi', la 18 februarie 2016, la sediul Institutului. În cadrul evenimentului va avea loc vernisajul expoziţiei de grafică şi sculptură dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi aparţinând artistului israelian Dan Reisner, urmat de proiecţia filmului documentar "Brâncuşi", regizat de Cornel Mihalache. 

Institutul Cultural Român de la Varşovia a deschis seria manifestărilor organizate în Anul Brâncuşi cu expoziţia de fotografie în aer liber la sediul Ambasadei României la Varşovia, la 15 ianuarie 2016, cu ocazia Zilei Culturii Române, în cadrul căreia sunt prezentate numeroase dintre operele lui Constantin Brâncuşi. Expoziţia rămâne deschisă publicului până la data de 30 aprilie 2016. Totodată, pentru a marca Ziua Brâncuşi, Institutul Cultural Român de la Varşovia va organiza, la 18 februarie 2016, în Salonul Ambasadei României la Varşovia, evenimentul cu titlul 'Omagiu lui Constantin Brâncuşi - 140 de ani de la naştere', în cadrul căruia criticul şi istoricul de artă Cristian-Robert Velescu va susţine o prelegere despre opera lui Constantin Brâncuşi, însoţită de materiale video. După această prelegere, va fi proiectat filmul "Constantin Brancusi: l'ensemble sculptural de Targu Jiu - Roumanie", realizat de Doina Lemny. 

Institutul Român De Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va marca cei 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi la data de 19 februarie 2016, în Sala 'Marian Papahagi' a Institutului, evenimentul constând într-o prelegere despre opera, viaţa şi activitatea lui Constantin Brâncuşi, susţinută de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. După prelegere, va fi proiectat filmul "Brâncuşi", regizat de Cornel Mihalache. 

Institutul Cultural Român de la Viena aduce un Omagiu lui Constantin Brâncuşi prin proiecţia filmului documentar "Brâncuşi" realizat de Cornel Mihalache, la sediul institutului, la 19 februarie 2016. 

Constantin Brâncuşi, pionier al modernismului şi unul dintre cei mai influenţi sculptori ai secolului XX, s-a născut în 1876 la Hobiţa, judeţul Gorj. A început să sculpteze în lemn încă din copilărie. Sculptura lui se remarcă prin eleganţă vizuală, combinând stilul ornamental de inspiraţie folclorică şi caracterul direct de sculptură ţărănească cu stilul sofisticat şi rafinat al avangardei pariziene, ce poate fi identificat în lucrările sale de la maturitate.



Sursa:m.romanialibera.ro