Peste 50 de mii de familii au fost prezente ieri, 15 februarie 2016, pe stadionul din Túxtla Gutierez, în Chiapas, la întâlnirea cu papa Francisc. Discursul Sfântului Părinte, care a fost precedat de patru mărturii, a reafirmat actualitatea și frumusețea familiei, unde se învinge izolarea și se dă curaj de a reîncepe mereu. Singurătatea este molia care secătuiește sufletul, iar legile care să protejeze familia sunt foarte necesare.
Familiile, prezente în număr atât de mare, au umplut stadionul, oferind realitatea lor tot mai dificilă și așteptând încurajările Papei. A fost, de fapt, un dialog între familii și Suveranul Pontif, care s-a realizat prin cuvinte și gesturi de sensibilitate. Prima mărturie a fost a unui băiețel pe nume Manuel, care se afla în scaun cu rotile din cauza unei distrofii musculare. Acesta a vorbit despre durerea sa care, însă, a condus la descoperirea de noi posibilități, ajungând ca el să le vorbească despre Evanghelie altor copii singuri și dezorientați. Următoarea mărturie a fost a unui cuplu care sărbătorește 50 de ani căsătorie. În cuvântul lor, soții au spus că fidelitatea este posibilă. A urmat apoi un cuplu căsătorit doar civil, din cauza unui divorț. Acești soți, întâlnind Biserica, s-au dedicat celor săraci, oferindu-le hrană și asistență. Cea de-a patra mărturie a fost a unei mame singure, tentată de multe ori să facă avort din cauza singurătății, dar care a reușit să aleagă viața.
După aceste mărturii, Papa Francisc, în discursul său, a subliniat tema curajului de a ne dărui unul altuia ceea ce Dumnezeu ne oferă:
„Toți cei care suntem aici am experimentat că, în multe momente și în diverse forme, Dumnezeu Tatăl ne-a dat curaj în viața noastră. Putem să ne întrebăm de ce? Pentru că nu poate face altfel. Este capabil să ne dea curaj. De ce? Pentru că numele său este iubire, numele său este dăruire gratuită, dedicare, milostivire”.
Vorbind despre situația acelei mame singure, Sfântul Părinte a spus că „modul de a combate situațiile precare și singurătatea, care ne fac vulnerabili în fața multor aparente soluții, ne este dat în diverse momente și feluri. Unul este prin intermediul legilor care protejează și garantează minimul necesar pentru ca fiecare familie și fiecare persoană să poată crește prin intermediul studiului și al unui loc de muncă demn. Altul este de a ne pune în serviciul celorlalți. Legile și implicarea personală sunt o bună împerechere pentru a înfrânge spirala precarietății. Astăzi trăim pe diverse fronturi și vedem cum familia este slăbită și pusă în discuție. Vedem cum se crede că familia este un model deja depășit și incapabil să-și găsească un loc în societatea noastră care, sub pretextul modernității, favorizează tot mai mult un sistem bazat pe modelul izolării”.
Vorbind despre viața în familie, Pontiful a spus că a trăi în familie nu este mereu ușor, iar traiul împreună poate provoca câteodată și cicatrici. Totuși, a continuat Papa:
„Prefer o familie rănită, care în fiecare zi încearcă să trăiască iubirea, decât o societate bolnavă din cauza închiderii, comodității și fricii de a iubi. Prefer o familie care de fiecare dată încearcă să o ia de la capăt decât o societate narcisistă și obsedată de lux și comoditate. Prefer o familie cu fața obosită de sacrificii decât chipurile machiate care nu știu de sensibilitate și compasiune”.
În încheiere, familiilor mexicane le-a fost reamintit faptul că au un ajutor în plus, pe Sfânta Fecioară de la Guadalupe, iar „aceasta”, a spus Papa Francisc, „ne dă siguranța că, prin mijlocirea sa, acest vis numit familie nu va fi învins de nesiguranță și singurătate. Ea este mereu pregătită să apere familiile noastre”.
(rv – I. Ursuleac)