În actuala urgență medicală provocată de virusul Zika, prioritatea trebuie să fie exterminarea insectelor purtătoare și nu a copiilor pe cale de a se naște: afirmă surse din Conferința episcopală columbiană, care consideră ”incorectă” campania în favoarea avortului lansată pentru a limita efectele negative ale temutului virus. Secretarul adjunct al episcopatului, pr. Pedro Mercado, a spus într-o declarație de presă că ”unele grupuri de interese profită de situația delicată care s-a creat din cauza virusului Zika în mai multe țări, în special în Brazilia, pentru a intensifica o campanie de sprijinire a avortului”. Purtătorul de cuvânt al episcopatului din țara latino-americană a subliniat necesitatea de a da un sprijin puternic măsurilor de prevenire. ”Prioritatea”, a spus preotul catolic, ”trebuie să fie exterminarea țânțarilor purtători de maladii, nu a copiilor nevinovați”. Declarațiile purtătorului de cuvânt al episcopatului columbian au venit după ce Națiunile Unite au cerut guvernelor din America Latină să faciliteze accesul la avort pentru femeile afectate de virusul Zika.
Impresia că unele foruri internaționale se folosesc de urgența medicală a virusului Zika pentru a modifica legislația restrictivă în privința avortului, este confirmată și de Ministerul sănătății din Columbia, care a precizat că practica avortului nu poate fi considerată o ”măsură preventivă” și cu atât mai puțin o ”recomandare plauzibilă de sănătate publică”.
După anunțul dat în Columbia cu privire la primul caz de avort al unui copil aflat în cea de-a 32-a săptămână de la concepere afectat de microcefalie, cauzată probabil de virusul Zika, ministrul Alejandro Gaviria, care deși susține legalizarea avortului, a afirmat că ”opțiunea de a recurge la avort ca măsură terapeutică preventivă nu a fost luată în considerare de guvernul columbian”. La rândul său, vice-ministrul sănătății, Fernando Ruiz, a afirmat că este vorba de o decizie personală pe care numai femeia însărcinată o poate lua și că nu toate cazurile de sarcină infectate cu virusul Zika prezintă malformații congenitale, dimpotrivă, acestea sunt o minoritate.
Surse din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au anunţat că virusul Zika ar putea afecta până la patru milioane de persoane, în special în America Latină și de Nord. Potrivit directorului general al organizației, Margaret Chan, legătura dintre virusul Zika şi microcefalie nu este încă dovedită în mod științific, ci este «puternic bănuită».
Răspândirea virusului Zika a dus la creșterea nivelului de alertă sanitară în mai multe țări de pe continentul american. Președintele Barack Obama a cerut Congresului alocarea unui fond de 1,8 miliarde de dolari pentru finanțarea luptei împotriva virusului în timp ce Franța a restricționat transfuziile de sânge pentru a evita riscul transmiterii infecției.
În prezent, mai multe centre de cercetare din Statele Unite ale Americii și Canada au anunțat că lucrează la un vaccin împotriva bolii provocate de virusul Zika și că vaccinul ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului.
(rv – A. Dancă)