Într-o rezoluție adoptată joi, 04 februarie 2016, la Strasbourg, intitulată: Masacrul sistematic al minorităților religioase de către gruparea ISIS, Parlamentul European a recunoscut ca genocid, crime de război și crime împotriva umanității persecuțiile, atrocitățile și uciderea sistematică a creștinilor de către Statul Islamic (ISIS).
După ce „condamnă din nou cu fermitate așa-numita «ISIS/Daesh» și abuzurile flagrante comise de aceasta în materie de drepturile omului, care constituie crime împotriva umanității și crime de război conform Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI)”, Parlamentul European subliniază pe de o parte că „așa-numita «ISIS/Daesh» comite genocid împotriva creștinilor și yazidiților, precum și a altor minorități etnice și religioase care nu sunt de acord cu interpretarea pe care aceasta o dă Islamului”, iar pe de altă parte cere să fie luate măsuri pentru ca aceste crime „să fie considerate drept genocid de către Consiliul de Securitate al ONU” și, prin urmare, să se adopte „măsuri în temeiul Convenției Națiunilor Unite din 1948 privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid”.
De asemenea, Parlamentul European „îndeamnă membrii Consiliului de Securitate al ONU să sprijine sesizarea de către același Consiliu de Securitate a Curții Penale Internaționale, în scopul de a investiga încălcările comise în Irak și Siria de către așa-numita «ISIS/Daesh» împotriva creștinilor, yazidiților și a minorităților etnice și religioase”.
Este o noutate pentru Parlamentul European recunoașterea unei situații de conflict în desfășurare ca fiind genocid. Dreptul penal internațional recunoaște genocidul ca reprezentând exterminarea intenționată a unei comunități naționale, etnice, rasiale sau religioase. De aceea este important votul istoric de la Strasbourg, care arătă preocuparea tot mai mare a parlamentarilor europeni pentru suferințele minorităților persecutate în Orientul Mijlociu, victime ale exterminării deliberate, și pentru găsirea unor soluții urgente și fiabile cu privire la soarta acestora. De altfel, cu doar o săptămână înainte, pe 27 ianuarie 2016, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (47 de state membre) a adoptat și ea o rezoluție în care a recunoscut actele comise de ISIS ca genocid, îndemnând statele membre ale Consiliului să acționeze în consecință.
Nesiguranța cu care se confruntă creștinii din Orientul Mijlociu a dus la scăderea drastică a numărului lor în această zonă, fie prin exterminare, fie prin emigrare. După cifre care sunt și ele nesigure, mii de locașuri de cult au fost distruse, mai mult de o treime dintre creștinii din Syria au fugit din cauza atrocităților, procentul populației creștine din Liban a scăzut la 34%, iar în Irak a mai rămas doar o treime din aproape 1,5 milioane de creștini. De aceea, sunt imperative aducerea în fața justiției a criminalilor și condamnarea celor ce se fac vinovați de genocid.