Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc se întâlnește pentru prima dată cu Patriarhul Moscovei

 
Papa Francisc se întâlnește pentru prima dată cu Patriarhul Moscovei
  • 08 Feb 2016
  • 3823

Foto: http://www.evz.ro

De Andrea Tornielli

Următoarea călătorie a Papei Francisc în Mexic se colorează de ecumenism. Tocmai a fost anunţat că Pontiful îl va întâlni la 12 februarie în Cuba pe Patriarhul de Moscova şi al tuturor Rusiilor Chiril. O îmbrăţişare care n-a existat niciodată înainte între un Episcop al Romei şi un Episcop al Moscovei. Asta a comunicat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi, citind nota vaticană: "Sfântul Scaun şi Patriarhia de Moscova au bucuria de a anunţa că, prin harul lui Dumnezeu, Sanctitatea Sa Papa Francisc şi Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril de Moscova şi al întregii Rusii, se vor întâlni la 12 februarie anul curent. Întâlnirea lor va avea loc în Cuba, unde Papa va face escală înainte de călătoria sa în Mexic şi unde Patriarhul va fi în vizită oficială. Ea va cuprinde un colocviu personal la aeroportul internaţional José Martí din Havana şi se va încheia cu semnarea unei declaraţii comune. Această întâlnire a Primaţilor Bisericii catolice şi al Bisericii ortodoxe ruse, pregătit de lung timp, va fi prima în istorie şi va marca o etapă importantă în relaţiile dintre cele două Biserici. Sfântul Scaun şi Patriarhia de Moscova doresc ca să fie şi un semn de speranţă pentru toţi oamenii de bunăvoinţă. Îi invită pe toţi creştinii să se roage cu fervoare pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze această întâlnire, ca să poată produce roade bune".

Colocviul va dura "două ore", a anticipat Lombardi. La cei doi, în momentul schimbului de daruri se va adăuga preşedintele cubanez Raul Castro. În prima întâlnire din istorie dintre un Papă şi un Patriarh de Moscova, Francisc şi Chiril în afară de a semna o declaraţie comună îşi vor schimba şi discursuri.

Raul Castro îl va primi pe Papa pe pista aeroportului Martin din Havana şi după circa trei ore îl va însoţi din nou la avionul cu care apoi Francisc va ajunge în Ciudad de Mexico "la ora prevăzută", a asigurat purtătorul de cuvânt vatican, care a subliniat după aceea: "Papa Francisc şi Chiril se întâlnesc după doi ani de pregătire a întâlnirii. Şi Cuba este un loc «neutru», să spunem aşa, dar semnificativ pentru cele două părţi, este o răscruce în lumea de astăzi şi în dezvoltările sale şi este un loc foarte cunoscut de Biserica Ortodoxă Rusă dar şi de Sfântul Scaun, după vizitele a trei Papi din 1998 până astăzi".

Lombardi a explicat şi că "patriarhul ecumenic Bartolomeu I, informat de următoarea întâlnire dintre Papa şi patriarhul de Moscova Chiril, a manifestat satisfacţia şi bucuria sa pentru această îmbrăţişare dintre capul Bisericii catolice şi cel al comunităţii ortodoxe cea mai numeroasă din lume".

Între timp, în conferinţa de presă la Departamentul pentru relaţii externe al Patriarhiei de Moscova, mitropolitul Hilarion a amintit că întâlnirea dintre Patriarhul de Moscova şi Papa "se pregătea de aproape 20 de ani", dar a accelerat desfăşurarea acestui eveniment istoric "genocidul creştinilor", în desfăşurare prin acţiunea terorismului. În faţa a ceea ce se întâmplă şi "preocupă" ambele Biserici, cei doi lideri spirituali "nu puteau să nu se întâlnească". Hilarion a afirmat şi că prima întâlnire istorică dintre Patriarhul ortodox rus şi Papa se va ţine la Cuba şi nu în Europa, deoarece insula caraibeană este în acelaşi timp "un teritoriu neutru" şi unde "creştinismul se dezvoltă", în timp ce Europa este continentul unde s-au consumat "conflictele" dintre cele două Biserici, ale căror relaţii sunt încă marcate de probleme nerezolvate, ca aceea a greco-catolicilor din Ucraina. În trecut - a adăugat el - între diferitele "ţări terţe" nominalizate pentru posibila întâlnire dintre liderii spirituali ai celor două Biserici surori fusese nominalizată Austria cu Viena.

La 30 noiembrie 2014, în zborul de întoarcere de la Istanbul, unde a fost prezent la invitaţia Patriarhului ecumenic Bartolomeu la celebrările solemne pentru sărbătoarea sfântului Andrei, Francisc a răspuns la întrebarea corespondentului de la Roma al agenţiei Tass, Alexey Bukalov, despre posibilitatea unei întâlniri cu Chiril: "Eu i-am comunicat - a spus Papa Bergoglio - şi este de acord şi el, există voinţa de a ne întâlni. I-am spus: eu vin unde vrei tu. Tu mă chemi şi eu vin. Şi el are aceeaşi voinţă". "Amândoi vrem să ne întâlnim - a continuat el - şi vrem să mergem înainte".

Ecumenismul este o prioritate pentru Francisc, care de mai multe ori a vorbit despre importanţa "ecumenismului sângelui", care vede creştini de diferite confesiuni care sunt persecutaţi: "Martirii noştri ne strigă: «Suntem una! Deja avem o unitate, în spirit precum şi în sânge»", a spus Pontiful.

Francisc a spus şi că el consideră depăşită calea "uniatismului": "Bisericile catolice orientale au dreptul să existe, este adevărat. Însă uniatismul este un cuvânt dintr-o altă epocă. Astăzi nu se poate vorbi aşa. Trebuie găsit un alt drum". Una dintre temele mereu "calde" în relaţiile dintre catolici şi ortodocşi ruşi este de fapt cea a uniatismului din Ucraina, ţară în care, în afară de catolicii de rit oriental care au reintrat în comuniune deplină cu Roma, şi de Biserica ortodoxă dependentă de Moscova, există alte două Biserici ortodoxe naţionale autocefale.

În urmă cu câteva zile, într-un interviu pe "Inside the Vatican", cardinalul Kurt Koch, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, după ce a comentat importanţa prezenţei lui Francisc la Lund, în Suedia, pentru comemorarea împreună cu luteranii în luna octombrie a cinci suta aniversare a Reformei, cu privire la o întâlnire cu Patriarhul rus a spus: "Acum semaforul nu mai este roşu, ci galben". Lăsând să se înţeleagă că ceva se mişca.

Chiril programase o călătorie în Cuba în aceleaşi zile în care Francisc va fi în Mexic (12-17 februarie). Cel care l-a invitat personal a fost preşedintele Raúl Castro, în timpul unei vizite la Moscova din mai anul trecut. Anunţul de astăzi lasă să se înţeleagă că proiectul s-a format lent, în absolută confidenţialitate, şi că posibilitatea întâlnirii istorice a fost mereu prezentă în culisele pregătirii călătoriei mexicane.

De mulţi ani se vorbeşte despre posibilitatea ca Papa de la Roma şi Patriarhul de Moscova să se întâlnească. O călătorie la Moscova era printre visele nerealizate de Ioan Paul al II-lea. În pofida deschiderilor ecumenice ale Papei Wojtyła, care în enciclica Ut unum sint s-a declarat disponibil să discute formele de exercitare a primatului lui Petru, multe porţi au rămas închise. Nu trebuie să se uite că pentru ortodocşii ruşi era percepută ca o piedică originea poloneză a Pontifului: între ruşi şi polonezi relaţiile n-au fost niciodată foarte bune de-a lungul istoriei, iar Episcopul de Roma originar din Wadowice era pictat ca un "conchistador" catolic. Raporturile au devenit şi mai tensionate ca urmare şi a deciziei lui Ioan Paul al II-lea de a întemeia adevărate dieceze catolice în Rusia.

Cu alegerea teologului Benedict al XVI-lea, ipoteza a devenit mai probabilă, dar nu s-a realizat. Între timp, pe catedra moscovită, după moartea lui Alexei al II-lea, intra Chiril. Patriarhul rus are jurisdicţie asupra a două treimi din cei două sute de milioane de ortodocşi în lume. Îmbrăţişarea cu Francisc la Havana este un nou pas important spre dezgheţare, destinată să aibă consecinţe care ţin nu numai de raporturile dintre catolicism şi ortodoxie, ci şi pentru pacea în lume.

(După Vatican Insider, 5 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro

Știri din aceeași categorie