Arhiepiscopul de Abuja, Cardinalul John Onaiyekan, a spus că este greșit „să spiritualizăm sărăcia”, în timpul unui discurs ținut sâmbătă la cel de-al 51-lea Congres Euharistic Internațional (CEI), care are loc în aceste zile în Cebu (Filipine).
Cardinalul nigerian a vorbit despre „Euharistia și dialogul cu cei săraci și suferinzi”.
„Sărăcia poate avea multe semnificații”, a afirmat Cardinalul.
„De fapt, în Biserică, sărăcia poate fi o virtute. Se vorbește despre sfaturile evanghelice ale castității, sărăciei și ascultării. Sărăcia poate fi un cuvânt cu înțeles pozitiv”, a spus prelatul pentru Radio Vatican.
Cu toate acestea, el crede că mai există un alt tip de sărăcie - „mizeria” - care nu poate fi acceptat.
„Este vorba de o sărăcie materială care sfârșește în mizerie, în privarea de lucrurile esențiale ale vieții. Există mulți oameni în lumea noastră care sunt afectați de această sărăcie”.
„Nu putem spiritualiza sărăcia ca și cum ar fi un lucru bun. Niciodată nu poate fi un lucru bun”, a reluat Cardinalul.
În discursul de la CEI, el a vorbit despre sensul Crucii pentru creștini.
„Dacă Isus a murit pe cruce, ceea ce până atunci fusese un simbol al unei morți rușinoase a devenit un mare simbol al slavei lui Hristos în răstignirea sa”, spunea cardinalul celor de la Congres.
El a amintit apoi de campania de teroare împotriva creștinilor și a altor minorități religioase, condusă de așa-numitul Stat Islamic în țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
„Astăzi auzim despre creștini crucificați de musulmani, ca modalitate de a le provoca maximă durere și degradare victimelor. Dar crucea rămâne simbolul victoriei Domnului Isus.”
La sfârșitul discursului său, Cardinalul Onaiyekan a avut surpriza de a primi un tort de ziua lui din partea Arhiepiscopului de Cebu, Jose S. Palma. Cardinalul a împlinit vineri 72 de ani.
Traducere: Alin Vara