La Cluj-Napoca va fi lansată ediţia în limba română a cărţii Catolicism şi comunism în România 1946-1955, o perspectivă diplomatică franceză, apărută la Editura Argonaut, la sfârşitul anului 2015. Prima ediţie a volumului, în limba franceză, cu titlul Catholicisme et communisme en Roumanie 1946-1955, une perspective diplomatique française, a apărut în iulie 2014, la Editura Fundaţiei pentru Studii Europene.
Autorul cărții este profesorul şi cercetătorul George Cipăianu, de la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, informează Episcopia de Cluj-Gherla într-un comunicat primit la redacție.
Lansarea va avea loc joi, 21 ianuarie 2016, de la ora 18.00, în Aula "Card. Dr. Iuliu Hossu" a Catedralei greco-catolice. Cartea va fi prezentată de prof. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultăţii de Istorie şi Filozofie; conf. dr. Ioan Marius Bucur, prodecan al Facultăţii de Istorie şi Filozofie; cercetător principal grd. I Dumitru Suciu, de la Institutul de Istorie “George Bariţiu” al Academiei şi PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.
Descriind-o ca fiind "o carte de reconstituire istorică", profesorul Ghitta precizează că lucrarea "nu doar rezumă, ci integrează informaţia, istorisind cele întâmplate între 1946-1955 prin perspectiva informaţiilor extrase din arhivele pariziene”.
Volumul este rezultatul cercetărilor realizate de prof. Cipăianu în Arhivele Ministerului Afacerilor Externe din Franţa, în anii în care a predat la Universităţile din Paris, însă – după cum precizează autorul – cartea "nu se doreşte o istorie cuprinzătoare a catolicismului din România sub regimul comunist, ci o contribuţie la această istorie, menită să completeze tabloul trecutului agitat, chiar tragic, al unei instituţii ce a avut un mare rol în renaşterea culturală, filosofică, politică a poporului român. Acest demers urmăreşte să analizeze perspectiva diplomatică a francezilor şi, prin intermediul lor, ecoul pe care l-au avut peste hotare persecuţiile îndurate de catolicii din România”.
Cercetarea acoperă perioada 1946 – 1955. Documentele – redate cu fidelitate în ultimul capitol al cărţii, cu acordul şi autorizaţia Arhivelor Ministerului de Externe din Franţa – reprezintă "dovezi de netăgăduit ale unor aspecte ale persecuţiei comuniste asupra Bisericii Catolice de ambele rituri", se mai precizează în comunicatul primit la redacție.