Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

LIVE: Papa Francisc efectuează duminică o vizită la Sinagoga din Roma

 
LIVE: Papa Francisc efectuează duminică o vizită la Sinagoga din Roma
  • 17 Ian 2016
  • 3979

Papa Francisc efectuează o vizită la sinagoga comunității ebraice din Roma. Este cea de-a treia vizită efectuată de un Succesor al Sfântului Petru la Templul Major din Roma, după Ioan Paul al II-lea, în 1986, și Benedict al XVI-lea, în 2010. Vizita papei Francisc începe la ora 16.00. La link-ul de mai jos puteți urmări în direct vizita papei la sinagogă:

Într-un interviu acordat postului nostru de radio, rabinul șef al Comunității ebraice din Roma, Riccardo Di Segni, a spus că vizita papei Francisc reprezintă un semn de prietenie și respect.
• «Invitația a fost făcută imediat după alegerea sa, cu tot calmul necesar pentru a programa evenimentele, dar era important ca și acest Papă să treacă porțile sinagogii pe urmele predecesorilor săi. O invitație necesară, dar făcută cu simpatie».

Vizita Pontifului, a continuat rabinul Di Segni, începe cu un omagiu adus în memoria celor deportați și a atentatului de la sinagogă. Urmează o lungă procesiune de intrare în care papa Francisc va da mâna cu cât mai multe persoane. Vor urma, desigur, discursurile oficiale. Printre cei prezenți se află și reprezentanți ai ebraismului mondial, care au venit la Roma în mod special pentru această întâlnire. Nu vor lipsi, desigur, rabini italieni, israelieni și președintele rabinilor europeni.

Dar ce diferențe sunt între vizita papei Francisc și cele efectuate de predecesorii săi?
• «Nu e cazul să vă explic eu vouă. Fiecare dintre acești papi are personalitatea sa și se situează într-un moment istoric diferit. De aceea, prima vizită, cea a lui Ioan Paul al II-lea, a fost un eveniment epocal, revoluționar; a doua vizită a vrut să exprime dorința de continuitate prin stilul caracteristic al lui Benedict al XVI-lea de a se relaționa cu ebraismul. Această vizită, cea de-a treia, reprezintă într-un anumit fel stilul acestui papă, cu istoria lui și cu caracterul său».

Ce mesaj credeți că va transmite vizita Papei în acest moment istoric?
• «Cred că trebuie să lansăm un mesaj fundamental, și anume, că diferențele religioase sunt o bogăție pentru societate, aduc pacea, aduc progresul și prin urmare, un mesaj cu o semnificație total opusă cu ceea ce se întâmplă datorită semnalelor alarmante care ajung din alte spații religioase».

Cum considerați contribuția pe care papa Francisc, în cei trei ani de pontificat, a avut-o la dialogul dintre evrei și catolici?
• «Și-a arătat în repetate rânduri interesul pentru dialog, întâlnire și relații amicale. A primit numeroase delegații, a vizitat statul Israel, a făcut importante afirmații spunând, de exemplu, că chiar și refuzul statului Israel reprezintă o formă de antisemitism. În general, Papa a confirmat și a întărit un climat de respect».

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va