Păcătoşi, corupţi şi sfinţi: pe acest trinom a pus accentul omilia papei Francisc la Sfânta Liturghie de luni, 3 iunie, celebrată în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Pontiful a subliniat că cei corupţi fac mult rău Bisericii, pentru că se adoră pe ei înşişi, în vreme ce sfinţii sunt lumină pentru Biserică.
La Sfânta Liturghie, la care a concelebrat cardinalul Angelo Amato, a luat parte un grup de preoţi şi colaboratori ai Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor şi câţiva Gentilomi ai Sanctităţii Sale.
Începând cu întrebarea: ce se întâmplă când vrem să devenim noi stăpânii viei Domnului, Papa Francisc a dezvoltat omilia plecând de la Evanghelia zilei, de la pilda lucrătorilor răi, oprindu-se asupra a „trei modele de creştini în Biserică: păcătoşi, corupţi şi sfinţi”.
Papa a observat că despre păcătoşi „nu este necesar să se vorbească prea mult, pentru că noi toţi suntem păcătoşi”. Ne cunoaştem „din interior” – a continuat Pontiful – „şi ştim ce înseamnă un păcătos” şi „dacă cineva nu se simte astfel să meargă să-l viziteze un medic spiritual”, pentru că „ceva nu merge”.
Însă pilda Evangheliei ne vorbeşte despre un alt fel de figură, despre cei care vor „să ia în stăpânire via Domnului şi care au pierdut legătura cu Stăpânul acesteia”, un stăpân care ne-a chemat cu iubire, care ne păzeşte şi ne dă apoi libertatea”. Aceste persoane s-au simţit puternice şi autonome faţă de Dumnezeu”. „Aceştia, încetul cu încetul, au alunecat pe calea unei autonomii în raport cu Dumnezeu, care-i face să spună: Noi nu avem nevoie de acel Stăpân, să nu vină să ne deranjeze! Aceştia sunt cei corupţi, cei care erau păcătoşi ca noi toţi, dar au făcut un pas înainte, ca şi cum s-ar fi consolidat în păcat: ei nu au nevoie de Dumnezeu. Dar este doar o iluzie, pentru că legătura cu Dumnezeu este înscrisă în codul lor genetic. Însă, cum nu pot nega această legătură, îşi fac un Dumnezeu special, se fac pe ei înşişi Dumnezeu. Aceştia sunt cei corupţi”.
Dar acesta este un pericol şi pentru noi, a spus papa Francisc. „În comunităţile creştine”, a mai spus, „cei corupţi se gândesc doar propriul lor grup, spunând despre câte unul: „acela e bun, e de-al nostru”, ajungând să fie doar în favoarea lor.
„Iuda a început prin a fi un păcătos avar şi a sfârşit apoi prin a fi corupt. Calea autonomiei faţă de Dumnezeu este o cale periculoasă, cei corupţi fiind mari amnezici care au uitat iubirea cu care Dumnezeu a făcut via, i-a făcut pe ei. Au rupt raportul cu această iubire, devenind proprii lor adoratori. Şi cât de rău fac cei corupţi comunităţilor creştine” Fie ca Domnul să ne elibereze de păcatul alunecării pe această cale a corupţiei!”
Vorbind apoi despre sfinţi, Sfântul Părinte a amintit că pe 3 iunie anul acesta se împlinesc 50 de ani de la moartea papei Ioan al XXIII-lea, „model de sfinţenie”, evidenţiind că în Evanghelia zilei sfinţii sunt „cei care trebuie să ridice chiria” pentru vie. Ei ştiu ce-i aşteaptă, dar trebuie să facă acest lucru, să-şi facă datoria”.
„Sfinţii sunt cei ascultători faţă de Domnul, cei care-l adoră pe Domnul, care nu au pierdut memoria iubirii cu care Dumnezeu a făcut via. Şi dacă cei corupţi fac mult rău Bisericii, sfinţii – în schimb – fac mult bine Bisericii.
Despre cei corupţi, apostolul Ioan spune că sunt anticristul, că sunt în mijlocul nostru dar nu sunt dintre noi. Despre sfinţi, Cuvântul lui Dumnezeu ne vorbeşte ca despre lumină, cei care vor fi în faţa tronului lui Dumnezeu în adoraţie.
Să-i cerem azi Domnului harul de a ne simţi păcătoşi, dar cu adevărat păcătoşi, nu păcătoşi în general, ci păcătoşi pentru asta, şi asta, şi asta, în mod concret. Păcătoşi da, corupţi nu!
Domnul să ne dăruiască harul de a merge pe calea sfinţeniei. Aşa să fie!”
Sursa:ro.radiovaticana.va