Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

"Dumnezeu este solidar cu noi şi istoria noastră"

 
"Dumnezeu este solidar cu noi şi istoria noastră"
  • 05 Ian 2014
  • 3785
Anunţul privind „pelerinajul de rugăciune” pe care-l va efectua de la 24 la 26 mai în Ţara Sfântă, şi cuvântul de învăţătură despre semnificaţia Întrupării Fiului lui Dumnezeu, au fost în centrul alocuţiunii pe care Papa Francisc a prezentat-o credincioşilor duminică la rugăciunea „Angelus” în Piaţa Sf. Petru. 

Ploaia a pus la grea încercare pelerinii care au vrut să se roage rugăciunea „Angelus” împreună cu Sfântul Părinte Papa Francisc. După norii grei din cursul dimineţii, care au lăsat pe colinele Cetăţii Eterne precipitaţii abundente însoţite de vijelie, cu aproape o oră înainte de „Angelus” cerul s-a înseninat şi chiar a ieşit soarele, răsplătind într-un fel curajul şi răbdarea zecilor de mii de credincioşi care au venit în Piaţa Sf. Petru. 

Să ascultăm şi noi cuvântul Sfântului Părinte:
● „Dragi fraţi şi surori, liturgia acestei duminici ne propune, în Prologul Evangheliei după Sf. Ioan, semnificaţia mai adâncă a Naşterii lui Isus. El este Cuvântul lui Dumnezeu care s-a făcut om şi a pus «cortul», locuinţa sa între noi. Scrie evanghelistul: «Cuvântul s-a făcut trup şi a locuit între noi» (Ioan 1,14). În aceste cuvinte, care nu contenesc să ne minuneze, este cuprins tot creştinismul! Dumnezeu s-a făcut muritor, slab asemenea nouă, a împărtăşit firea noastră omenească, în afară de păcat, dar a luat asupra lui păcatele noastre ca şi cum ar fi fost ale lui. A intrat în istoria noastră, a devenit pe deplin Dumnezeu-cu-noi! Naşterea lui Isus, aşadar, ne arată că Dumnezeu a vrut să se unească fiecărui om şi femei, fiecăruia dintre noi, pentru a ne comunica viaţa sa şi bucuria sa. 

În acest fel Dumnezeu este «Dumnezeu cu noi». Dumnezeu ne iubeşte, Dumnezeu merge cu noi. Acesta este mesajul de Crăciun: Cuvântul s-a făcut trup. Naşterea Domnului ne revelează astfel iubirea imensă a lui Dumnezeu faţă de omenire. De aici provine şi entuziasmul, speranţa noastră, a creştinilor, care în sărăcia noastră ştim că suntem iubiţi, am fost vizitaţi, însoţiţi de Dumnezeu; şi privim la lume şi la istorie ca la locul în care umblăm împreună cu El şi între noi, spre ceruri noi şi un pământ nou. Prin naşterea lui Isus s-a născut o făgăduinţă nouă, s-a născut o lume nouă, dar chiar o lume care poate fi mereu reînnoită. Dumnezeu este mereu prezent în a suscita oameni noi, în a purifica lumea de păcatul care o învecheşte şi o strică. Oricât ar fi marcată de greutăţi şi slăbiciuni istoria umană şi cea personală a fiecăruia dintre noi, credinţa în Întruparea (lui Cristos) ne spune că Dumnezeu este solidar cu omul şi istoria lui. O astfel de proximitate a lui Dumnezeu faţă de om, faţă de fiecare om, de fiecare dintre noi, este un dar care nu apune niciodată! El este cu noi! El este «Dumnezeu cu noi»! Şi această apropiere nu apune niciodată! Iată vestea cea bună a Nativităţii: lumina dumnezeiască, cea care a inundat inimile Fecioarei Maria şi a Sf. Iosif, şi a condus paşii păstorilor şi ai magilor, străluceşte şi astăzi pentru noi. 

În misterul Întrupării Fiului lui Dumnezeu se află şi un aspect legat de libertatea umană, de libertatea fiecăruia dintre noi. În realitate, Cuvântul lui Dumnezeu îşi instalează cortul său între noi, cei păcătoşi şi nevoiaşi de milostivire. Şi noi toţi ar trebui să ne grăbim să primim harul pe care El îl oferă nouă. În schimb, continuă Evanghelia după Sf. Ioan, «ai săi nu l-au primit» (1,11). Şi noi de atâtea ori îl respingem, preferăm să rămânem în închiderea greşelilor noastre şi în neliniştea păcatelor noastre. Dar Isus nu renunţă şi nu încetează să se ofere pe sine şi harul său care ne mântuieşte! Isus este răbdător, Isus ştie să aştepte, ne aşteaptă întotdeauna. Acesta este un mesaj de speranţă, un mesaj de mântuire, vechi şi mereu nou. Şi noi suntem chemaţi să dăm mărturie cu bucurie pentru acest mesaj al Evangheliei vieţii, pentru Evanghelia luminii, a speranţei şi a iubirii. Pentru că mesajul lui Isus acesta este: viaţa, lumina, speranţa, iubirea. 

Maria, Maica lui Dumnezeu şi buna noastră Mamă, să ne sprijine mereu ca să rămânem credincioşi chemării creştine şi să putem realiza aspiraţiile de dreptate şi pace pe care le ducem în noi la începutul acestui nou an”. 

După rugăciunea „Angelus”, când de acum razele soarelui prinseseră mai mult curaj, Sfântul Părinte a adresat câteva saluturi grupurilor de credincioşi prezenţi duminică în Piaţa Sf. Petru şi a anunţat public "pelerinajul de rugăciune" pe care-l va efectua în luna mai în Ţara Sfântă:
„În atmosfera de bucurie, tipică acestui timp de Crăciun, doresc să anunţ că de la 24 la 26 mai a.c., cu bunăvoinţa lui Dumnezeu, voi săvârşi un pelerinaj în Ţara Sfântă. Scopul principal este comemorarea întâlnirii istorice dintre Papa Paul al VI-lea şi Patriarhul Atenagora, care a avut loc exact pe 5 ianuarie, ca astăzi, acum 50 de ani. Etapele călătoriei sunt la Amman, Betleem şi Ierusalim. Trei zile. La Sfântul Mormânt vom celebra o Întâlnire Ecumenică cu toţi reprezentanţii Bisericilor creştine din Ierusalim, împreună cu Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului. Încă de pe acum vă îndemn să vă rugaţi pentru acest pelerinaj, care va fi un pelerinaj de rugăciune”. 

Pontiful a mulţumit apoi pentru urările care i-au fost adresate în diferite forme cu ocazia Sfintelor Sărbători ale Naşterii Domnului. „Săptămânile trecute”, a spus Papa Francisc, „am primit din întreaga lume multe mesaje de urări pentru Sfânta Naştere a Domnului şi Anul Nou. Mi-ar plăcea dar e imposibil să răspund la toţi! De aceea, doresc să le mulţumesc din inimă copiilor pentru desenele lor frumoase. Sunt într-adevăr frumoase! Copiii fac desene frumoase, frumoase, frumoase! Le mulţumesc copiilor, mai întâi! Le mulţumesc tinerilor, bătrânilor, familiilor, comunităţilor parohiale şi religioase, asociaţiilor, mişcărilor şi diferitelor grupuri care au vrut să-mi arate afecţiune şi apropiere. Vă cer tuturor să continuaţi să vă rugaţi pentru mine, am nevoie de rugăciunile voastre, şi să vă rugaţi pentru această slujire a Bisericii!”.

În fine, Papa a menţionat câteva grupuri prezente în Piaţa Sf. Petru, printre care Asociaţia Italiană a Învăţătorilor Catolici şi un numeros grup de marinari brazilieni. 

Primiţi şi Binecuvântarea Apostolică invocată de Sfântul Părinte Papa Francisc, duminică, la rugăciunea „Angelus”, în Piaţa Sf. Petru, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toţi cei care o primesc în spirit de credinţă.


Sursa:ro.radiovaticana.va