Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

65 de ani de la consacrarea episcopală a Eminenţei Sale Alexandru Todea

 
65 de ani de la consacrarea episcopală a Eminenţei Sale Alexandru Todea
  • 18 Noi 2015
  • 4760

„Un astfel de Arhiereu se cuvenea să avem, sfânt, fără de răutate, fără de pată, deosebit de cei păcătoşi…” (Evrei 7,26).

Alexandru Todea s-a născut la 5 iunie 1912, la Teleac, al 13-lea din cei 16 copii ai familiei a lui Gheorghe şi Maria Todea. Studiile primare le-a urmat în satul natal şi la Căcuci, iar clasele gimnaziale la Reghin. Clasele superioare le-a urmat la Liceul de băieţi român unit „Sfântul Vasile cel Mare” de la Blaj.

După un an de studii la universitare urmate la Blaj, în toamna anului 1934, mitropolitul Vasile Suciu l-a trimis pentru studii teologice superioare la Roma, la Colegiul „De Propaganda Fide”. La 11 decembrie 1938, în timp ce era student în anul al IV-lea de Teologie, a fost hirotonit la Roma diacon de către Iuliu Hossu, episcop de Cluj-Gherla, în prezenţa ambasadorilor României acreditaţi pe lângă Italia şi Sfântul Scaun, iar mai apoi pe 25 martie 1939, de sărbătoarea Bunei Vestiri, tânărul diacon Alexandru Todea a fost hirotonit preot, tot la Roma, de către episcopul rus greco-catolic al diasporei, Alexander Evreinov.

În anul 1940 a revenit în ţară şi a fost numit cu funcţia de secretar mitropolitan, în timpul arhipăstoririi mitropolitului Alexandru Nicolescu, precum şi la începutul vacanţei scaunului mitropolitan, sub administraţia apostolică a episcopului Valeriu Traian Frenţiu.

Consacrarea episcopală a părintelui Todea a avut loc la 19 noiembrie 1950, în capela-baptisteriu a Catedralei „Sfântul Iosif” din Bucureşti. A fost sfinţit Episcop de Cezaropolis, auxiliar pe lângă Episcopul Ioan Suciu al Blajului. Consacrarea a fost celebrată de către episcopul romano-catolic Iosif Schubert, de faţă fiind doar Părintele George Guţiu, cu care noul episcop va împărtăşi o parte din suferinţele detenţiei şi persecuţiei şi care, după 1989, va deveni episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla.

După consacrare Preasfinţia Sa a continuat să trăiască şi să activeze clandestin, revenind la Reghin. La 31 ianuarie 1951, a fost arestat din nou şi dus la sediul Securităţii din Reghin, apoi la cel din Târgu Mureş, după care a fost transferat la Ministerul de Interne, la Jilava şi la Uranus, unde a fost anchetat timp de 13 luni. La procesul din 15 februarie 1952, procurorul a cerut condamnarea sa la moarte. Tribunalul Militar Bucureşti l-a condamnat la muncă silnică pe viaţă. La 28 februarie 1952, a fost mutat la Sighet, unde deja erau încarceraţi toţi ceilalţi episcopi români uniţi cu Roma, cu excepţia episcopului Vasile Aftenie, care a fost ucis la Bucureşti, la 10 mai 1950, murind cu moarte martirică.

La 12 martie 1990, Sfântul Scaun l-a numit Arhiepiscop de Alba Iulia şi Făgăraş şi l-a confirmat ca Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma. La 28 mai 1991, papa Ioan Paul al II-lea a anunţat crearea a 22 de cardinali, între care se afla si arhiepiscopul de Făgăraş şi Alba Iulia Alexandru Todea, Papa Ioan Paul al II-lea motivând: „ ... Nouă ni se pare că tu eşti înzestrat cu renumite daruri şi că bine ai servit Biserica Catolică şi te-am ales în Colegiul Purpuraţilor Părinţi, proclamându-te cu a Noastră Putere Apostolică CARDINAL PREOT…”. La 28 şi 29 iunie ale aceluiaşi an, a avut loc, la Roma, „proclamarea festivă” a noilor cardinali.

A trecut la cele veşnice pe 22 mai 2002, fiind înmormântat în Catedrala Sfânta Treime din Blaj.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea



Sursa:www.egco.ro