Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Benedict al XVI-lea: "Mă simt şi mai în comuniune cu Dumnezeu"

 
Benedict al XVI-lea: "Mă simt şi mai în comuniune cu Dumnezeu"
  • 20 Oct 2015
  • 3698

De Maria Teresa Pontara Pederiva

O mică sală de primire, o scară din lemn care duce la primul etaj. Sufrageria este primitoare, luminoasă, un divan din piele albă, un scaun simplu. Un raft cu cărţi care ajunge până la tavan, un televizor cu ecran plat cu cititor DVD, pe pereţi câteva icoane sfinte. De asemenea o măsuţă şi un pian care are pe el o fotografie în alb-negru a fratelui Georg.

Este o relatare foarte familială (www.bild.de/politik/inland/papst-benedikt/eine-begegnung-mit-unserem-papst-43029410.bild.html) cea pe care directorul de la Bild Zeitung, Kai Diekmann, vrea s-o împărtăşească împreună cu cititorii săi: "La doi ani de la demisie: o întâlnire cu papa nostru Benedict al XVI-lea". Nu trece neobservat acel adjectiv "nostru", aproape un distinctiv de orgoliu care face trimitere la acel titlu din urmă cu zece ani, când la 20 aprilie 2005 după alegerea cardinalului Ratzinger la scaunul lui Petru, cel mai mare cotidian german apărea cu fotografia lui Benedict al XVI-lea de la balcon şi scrierea "Wir sind Papst" (Noi suntem Papa), un papă german după peste 500 de ani.

Şi la 15 octombrie întâlnirea cu Benedict al XVI-lea (88 de ani) de acum după peste doi ani de la retragere: "El stă acolo pe tron, Papa nostru. Ochi vii, faţă zâmbitoare, sprijinit de un baston. Este îmbrăcat cu o reverendă albă şi are în picioare o pereche de sandale maro".

"Este frumos să fim aici!". Papa Ratzinger este bine dispus, treaz şi fără urmă de oboseală, se aşază pe divan: pare departe oboseala pe care a avut-o când a rostit demisia sa în faţa cardinalilor reuniţi (fotografiile lui Daniel Biskup care însoţesc reportajul nu lasă îndoieli).

De la Berlin vine un mic dar: pe o structură de lemn de mesteacăn artistul german Albrecht Klink a imprimat acel titlu care este deja o legendă: "Noi suntem Papa". Benedict o ia în mâini, o mângâie de mai multe ori şi zâmbeşte destăinuind că acea lucrare îl face să simtă toată apropierea şi afectul compatrioţilor săi.

În primăvara trecută, la a zecea aniversare a alegerii, cotidianul - care are sediul la Berlin şi redacţii în toată Germania, peste 2 milioane de exemplare numai germane - a publicat un interviu lung cu secretarul privat al lui Joseph Ratzinger, mons. Georg Gänswein, care povestea despre zilele "foarte liniştite" ale Papei emerit şi despre telefoanele frecvente cu fratele Georg (91 de ani).

"În fiecare seară merge să se roage la Grota de Lourdes (cu statuia care provine din Franţa) în Grădinile Vaticane cu un mijloc de transport pentru a se mişca" spunea episcopul Gänswein şi "chiar şi după conversaţia noastră a mers acolo" (cu un mic vehicul mobil stil golf).

"În aceste momente mă simt şi mai în comuniune cu Dumnezeu", spune Papa Benedict şi-l salută pe Diekmann cu "o caldă strângere de mână, cu ambele mâini". Exact cum a făcut mereu ca papă, încheie directorul care pare emoţionat.

(După Vatican Insider, 18 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro