Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

România. Prima zi de rugăciune pentru ocrotirea creației

 
România. Prima zi de rugăciune pentru ocrotirea creației
  • 01 Sep 2015
  • 4471

Ritul sacru din bazilica San Pietro prevede Liturgia Cuvântului, Rugăciunea universală, recitarea rugăciunii Tatăl Nostru și Binecuvântarea Apostolică. Potrivit programului, omilia va fi prezentată de predicatorul Casei Pontificale, părintele franciscan capucin Raniero Cantalamessa. Alături de mii de credincioși, la celebrarea liturgică participă zeci de cardinali, arhiepiscopi și episcopi, precum și sute de prelați și preoți din lumea întreagă. La audiența generală de miercuri, 26 august, Sfântul Părinte a subliniat că data de 1 septembrie a fost aleasă din motive ecumenice, pentru a se alătura astfel la inițiativa similară din Bisericile ortodoxe, dar i-a chemat la acțiune pe toți oamenii de bunăvoință. Fiecare, după posibilități, poate contribui la ”depășirea crizei ecologice” fără precedent cu care se confruntă în timpurile noastre întreaga familie umană:

AUDIO: reflecția PS Claudiu la prima Zi mondială de rugăciune pentru ocrotirea creației


• «Marțea viitoare, 1 septembrie, se va celebra ”Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea creației”. În comuniune de rugăciune cu frații noștri ortodocși și cu toate persoanele de bună voință, vrem să oferim contribuția noastră la depășirea crizei ecologice pe care o trăiește omenirea. În toată lumea, diferitele realități bisericești locale au programat inițiative oportune de rugăciune și reflecție, pentru a face din această Zi un moment forte și în vederea asumării unui stil de viață coerent. Cu episcopii, preoții, persoanele consacrate și credincioșii laici din Curia Romană ne vom întâlni în bazilica San Pietro la ora 17.00 pentru Liturgia Cuvântului, la care, încă de pe acum, îi invit să participe pe romani și pelerini și pe toți cei care doresc». 

Biserica catolică din România participă în spirit de comuniune cu papa Francisc la Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea creației.

București. Într-o scrisoare adresată preoților Arhidiecezei Romano-Catolice de București, episcopul auxiliar Cornel Damian a cerut preoților și credincioșilor din arhidieceză să celebreze la 1 septembrie Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea creației: aflăm de pe site-ul arhidiecezei www.angelus.com.ro. PS Damian a îndemnat comunitățile catolice ca la Sfintele Liturghii din 1 septembrie ”să se dedice o scurtă reflecţie acestei Zile, să se înalţe invocaţii potrivite la Rugăciunea credincioşilor, încheind celebrarea cu Rugăciunea creştină împreună cu creaţia, propusă de Papa Francisc la finalul enciclicei «Laudato si’»”. Cu ocazia Zilei mondiale de rugăciune pentru îngrijirea creației PS Cornel Damian prezidează o Sfântă Liturghie solemnă în catedrala Sf. Iosif din București, marți, 1 septembrie 2015, la ora 18.30.

Iași. ”În spirit de comuniune cu Sfântul Părinte papa Francisc, cu toţi episcopii şi toţi cei care iubesc «darul creaţiei» vrem să ne asociem şi noi, episcop, preoţi şi credincioşi, în a aduce lui Dumnezeu laudă şi în a ne arăta preţuirea noastră pentru tot ceea ce Creatorul ne-a oferit cu atâta dăruire şi iubire - creaţia -, ca mijloc de înălţare a omului la demnitatea sa de colaborator al lui Dumnezeu, părintele tuturor”: afirmă episcopul diecezei romano-catolice de Iași, PS Petru Gherghel, într-o scrisoare publicată pe site-ul www.ercis.ro. În vederea celebrării primei Zile de rugăciune pentru îngrijirea creaţiei episcopul diecezei moldave îndeamnă credincioșii să folosească cele două rugăciuni de la finalul enciclicei «Laudato si'» şi un model pentru «Rugăciunea credincioşilor» preluat de pe site-ul Arhidiecezei romano-catolice de București, www.angelus.com.ro. ”Invocăm ajutorul şi mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, regina întregii creaţii, pentru ca de pe pământ – încheie PS Petru Gherghel - să se înalţe un imn de adevărată laudă, aşa cum ne cheamă Sfântul Părinte papa Francisc, prin enciclica sa «Laudato si'».

Blaj. "Anuala Zi mondială de rugăciune pentru îngrijirea creaţiei va oferi comunităţilor şi fiecărui credincios oportunitatea preţioasă de a reînnoi adeziunea personală la propria vocaţie de păzitori ai creaţiei”: afirmă papa Francisc în scrisoarea din 6 august a.c. prin care a înființat Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea creației. Pontiful îndeamnă comunitățile și credincioșii să înalțe ”către Dumnezeu mulţumirea pentru lucrarea minunată pe care el a încredinţat-o îngrijirii noastre, invocând ajutorul său pentru ocrotirea creaţiei şi milostivirea sa pentru păcatele comise împotriva lumii în care trăim".Cu această ocazie, Redacția Română Radio Vatican a cerut PS Claudiu Pop o reflecție la prima Zi mondială de rugăciune pentru ocrotirea creației.

 

L-am ascultat de la Blaj pe PS Claudiu Pop, episcop de Curie la Arhiepiscopia majoră greco-catolică de Făgăraș și Alba Iulia, responsabil pentru problematici cu mediul înconjurător în cadrul Conferinței Episcopilor din România.

Preluăm mai jos cele două rugăciuni din enciclica Sfântului Părinte și ”Rugăciunea credincioșilor” care pot fi folosite în această primă Zi mondială de rugăciune pentru ocrotirea creației:

Rugăciune pentru pământul nostru 
Doamne Preaînalte, 
care eşti prezent în tot universul 
şi în cea mai mică dintre creaturile tale, 
Tu care înconjori cu blândețe 
tot ceea ce există, 
revarsă în noi forţa iubirii tale 
pentru ca să ne îngrijim 
de viaţă şi de frumuseţe. 

Inundă-ne cu pace, 
pentru ca să trăim ca fraţi şi surori 
fără a dăuna nimănui. 
Părinte al săracilor, 
ajută-ne să-i răscumpărăm pe cei abandonaţi 
şi pe cei uitaţi de pe acest pământ 
care atât de mult valorează în ochii tăi. 
Însănătoşeşte viaţa noastră, 
pentru ca să protejăm lumea 
şi să n-o prăduim, 
pentru ca să semănăm frumuseţe 
şi nu poluare şi distrugere. 

Atinge inimile 
celor care caută numai avantaje 
pe cheltuiala săracilor şi a pământului. 
Învaţă-ne să descoperim valoarea fiecărui lucru, 
să contemplăm cu uimire, 
să recunoaştem că suntem profund uniţi 
cu toate creaturile 
în drumul nostru spre lumina ta infinită. 
Mulţumim pentru că eşti cu noi în toate zilele. 
Susţine-ne, te rugăm, în lupta noastră 
pentru dreptate, iubire şi pace.

Rugăciune creştină cu creaţia 
Te lăudăm, Tată, cu toate creaturile tale, 
care au ieşit din mâna ta puternică. 
Sunt ale tale şi sunt pline de prezenţa ta 
şi de duioşia ta. 
Lăudat să fii!

Fiule ale lui Dumnezeu, Isuse, 
de tine au fost create toate lucrurile. 
Ai luat formă în sânul matern al Mariei, 
te-ai făcut parte a acestui pământ 
şi ai privit această lume cu ochi omeneşti. 
Astăzi eşti viu în fiecare creatură 
cu gloria ta de înviat! 
Lăudat să fii!

Duhule Sfânt, care cu lumina ta 
orientezi această lume spre iubirea Tatălui 
şi însoţeşti geamătul creaţiei, 
tu trăieşti şi în inimile noastre 
pentru a ne stimula spre bine. 
Lăudat să fii!

Doamne Dumnezeule, Unul şi Întreit, 
comunitate minunată de iubire infinită, 
învaţă-ne să te contemplăm 
în frumuseţea universului, 
unde totul ne vorbeşte despre tine. 
Trezeşte lauda noastră şi recunoştinţa noastră 
pentru fiecare fiinţă pe care ai creat-o. 
Dăruieşte-ne harul de a ne simţi intim uniţi 
cu tot ceea ce există. 
Dumnezeu al iubirii, arată-ne locul nostru 
în această lume 
ca instrumente ale iubirii tale 
faţă de toate fiinţele de pe acest pământ, 
pentru că niciuna dintre ele nu este uitată de tine. 
Luminează-i pe stăpânii puterii şi ai banului 
pentru ca să nu cadă în păcatul indiferenţei, 
să iubească binele comun, să-i promoveze pe cei slabi, 
şi să aibă grijă de această lume în care locuim. 
Săracii şi pământul strigă: 
Doamne, ia-ne pe noi cu puterea ta şi lumina ta, 
pentru a ocroti fiecare viaţă, 
pentru a pregăti un viitor mai bun, 
ca să vină împărăţia ta 
de dreptate, de pace, de iubire şi de frumuseţe. 
Lăudat să fii! 
Amin.

Rugăciunea credincioşilor

Fraţilor preaiubiţi, Dumnezeu Tatăl a binecuvântat lucrarea mâinilor sale şi-i încredinţează zilnic omului darurile creaţiei pentru a le îngriji cu iubire. Să-l rugăm pe Domnul să ne ajute în această îndatorire şi să ne facă fideli şi responsabili colaboratori la planul creaţiei sale.
- Pentru ca Biserica, luminată de cuvântul lui Dumnezeu, să-i călăuzească pe oameni să facă alegeri responsabile pentru îngrijirea creaţiei. Să ne rugăm.
R: Te rugăm ascultă-ne.
- Pentru ca responsabilii politici, în formularea legilor şi în punerea lor în aplicare, să ţină cont de grija pentru bunurile naturale care sunt patrimoniul întregii omeniri. Să ne rugăm. R.
- Pentru ca cei care lucrează în cercetarea ştiinţifică şi tehnologică să-şi pună inteligenţa în slujba unui raport corect între dezvoltare şi îngrijirea creaţiei. Să ne rugăm. R.
- Pentru ca cei implicaţi în exploatarea bunurilor create să nu urmărească în activitatea lor de producţie doar câştigul personal, ci mai ales binele comun al tuturor. Să ne rugăm. R.
- Pentru ca toţi creştinii şi oamenii de bunăvoinţă, împărtăşind aceeaşi preţuire pentru creaţie, să devină promotori ai unui mod de viaţă în spirit de ocrotire şi de gestionare responsabilă a pământului, a aerului şi a apei. Să ne rugăm. R.
- Pentru ca noi cei care îţi cerem pâinea cea de toate zilele, în rugăciunea "Tatăl nostru", să nu rămânem indiferenţi în faţa neajunsurilor şi a sărăciei, şi să împărţim cu generozitate această pâine cu cei lipsiţi. Să ne rugăm. R.
Dumnezeule, Părintele şi Creatorul nostru, care cu încredere şi bunătate ai pus în mâinile omului îngrijirea şi ocrotirea creaţiei şi cu iubire infinită ne reînnoieşti prin răscumpărarea Fiului tău Isus, ajută-ne să apărăm lumea creată şi să-i vindecăm rănile, pentru a trăi într-un mediu sănătos şi curat. Ascultă rugăciunile noastre; dă-ne înţelepciunea Duhului Sfânt; călăuzeşte mintea şi acţiunea noastră ca să recunoaştem că nu suntem stăpâni, ci administratori ai bunurilor pe care tu le-ai creat şi ni le-ai dăruit nouă. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.



Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie