Pakistan, dacă înseamnă moarte convertirea la Cristos
De Paolo Affatato
Ea apostată. El vinovat că a corupt şi a dezonorat femeia. Soţii din Lagore, Aleem Masih, 28 de ani, şi Nadia Din Meo, 23 de ani, aveau o soartă marcată în Pakistan. Rudele Nadiei, după căsătoria celor doi tineri şi convertirea tinerei la creştinism, nu au suportat "ruşinea" de a avea în familie o femeie devenită creştină. Şi astfel, după o vânătoare nemiloasă, au comis o omucidere cu sânge rece. Ambii tineri au fost împuşcaţi. Aleem a murit pe loc. Şi Nadia trebuia să aibă aceeaşi soartă, însă, salvându-se în mod miraculos, astăzi este în spital unde luptă între viaţă şi moarte.
După cum prezintă la Vatican Insider avocatul Aneeqa Maria Anthony, coordonatoare a ONG "The Voice", care urmăreşte cazul acordând asistenţă legală, complicitatea şi tăcerea faţă de un asasinat considerat de mulţi "corect şi meritat" fac în aşa fel încât cu uşurinţă vinovaţii se vor bucura de nepedepsire. De fapt, apostatul, conform legii islamice, nu are scăpare şi merită moartea. Aceeaşi soartă pentru cel care a dus-o pe Nadia "pe calea pierzării", adică la credinţa creştină.
"Familia Nadiei - relatează avocatul - era neliniştită pentru că tânăra, convertindu-se, a ruinat reputaţia familiei. Rudele au început să-i ameninţe pe cei doi tineri care, pentru a se salva, au fugit la Narang Mandi, la 60 km de Lahore. Şi familia creştină a lui Aleem Masih a fost de mai multe ori insultată şi ameninţată şi a denunţat totul la poliţie. Dar nu s-a putut face nimic: la 30 iulie, fraţii şi alţi membri ai familiei Nadiei i-au găsit şi i-au ucis cu sânge rece".
Aleem a fost împuşcat cu trei gloanţe: la picioare, la coaste şi ultimul în gură. Gloanţele au lovit-o pe Nadia la coaste şi la burtă. "Toţi credeau că amândoi erau morţi, în timp ce rudele se lăudau că au ucis doi «câini»: aşa sunt numiţi în mod dispreţuitor creştinii", spune Anthony. Însă poliţia, ajungând la locul delictului, a constatat că tânăra era încă vie şi au dus-o la spitalul din Lahore, unde se află în condiţii critice.
"În afară de asta, rudele Nadiei n-au permis nimănui să se apropie de tânără şi să facă în aşa fel încât să poată da vreo declaraţie utilă pentru a reconstitui faptul întâmplat şi să-i recunoască pe vinovaţi", adaugă avocatul.
Totuşi familia lui Aleem Masih a prezentat denunţ şi, după primele cercetări, s-a aflat că Muhammad Azhar, unul din rudele Nadiei, a mărturisit uciderea lui Aleem Masih şi tentativa de ucidere a Nadiei, spunând că este "fericit că a ucis un creştin". Tânărul este convins că "va merge în paradis şi că va fi amintit ca un erou, că a restituit din nou onoarea şi orgoliul familiei sale". Avocatul Anthony afirmă toată angajarea sa de a urmări cazul pentru a face să nu cadă în uitare şi pentru ca cei doi soţi creştini să obţină dreptate".
În încălcare clară a principiilor despre libertatea religioasă şi de conştiinţă, stabilite şi de Declaraţia universală a drepturilor omului, continuă să existe ţări care prescriu pedepse draconice sau trimit la moarte "apostaţi" care abandonează islamul. Apostazia (abandonarea religiei islamice) este considerat un delict în circa douăzeci de ţări din lume, dintre care douăsprezece o pedepsesc cu moartea. Pakistanul nu prevede această pedeapsă pentru apostazie, însă o contemplă pentru blasfemie, delict care printre altele este imputat cu dezinvoltură îngrijorătoare, mai ales pentru a rezolva controverse private.
În 2007, unele partide religioase din Pakistan au propus un proiect de lege care pedepsea delictul de apostazie cu pedeapsa cu moartea pentru apostazie pentru bărbaţi şi închisoare pe viaţă pentru femei, dar n-a reuşit să treacă prin parlament. În ţară, chiar dacă teoretic este posibilă schimbarea religiei de la islam, în practică, statul încearcă să împiedice procesul şi convertiţii de la islam sunt, printre altele, vulnerabili la legea despre blasfemie.
Un caz a fost răsunător: în 1990, un creştin convertit de la islam a fost acuzat în mod fals că l-a insultat pe Profet şi închis pe viaţă, după sentinţe ale tribunalelor în primă instanţă şi în apel. Pentru aceasta, prezintă câţiva preoţi pakistanezi la Vatican Insider, există cazurile de "cripto-creştini", persoane convertite la credinţa în Cristos în secret.
(După Vatican Insider, 2 august 2015)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu