Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

În Franța au fost legalizate căsătoriile homosexuale. Protestele continuă

 
În Franța au fost legalizate căsătoriile homosexuale. Protestele continuă
  • 20 Mai 2013
  • 3976
A fost promulgată în Franţa legea care permite cuplurilor homosexuale să se căsătorească şi să adopte copii, în ciuda numeroaselor proteste publice din ultimele luni. Cuvinte „mamă” şi „tată”, cu care am crescut fiecare dintre noi, vor fi înlocuite cu termenul impersonal „părinţi”. Opozanţii acestei legi vor continua însă protestele pentru a-şi mărturisi convingerile.

În lume există 14 ţări care au legalizat căsătoriile homosexuale, chiar dacă mai multe ţări recunosc uniunile dintre cuplurile de acelaşi sex, dar fără a le considera o căsătorie; doar în Europa există 21 de state în care astfel de cupluri sunt recunoscute legal. Adopţiile de copii de către aceste cupluri nu sunt recunoscute însă în toate ţările care au reglementat juridic uniunile homosexuale.

Contactat de Radio Vatican, sociologul Francesco Belletti a remarcat:

„Recunoaşterea căsătoriei pentru cuplurile homosexuale înseamnă să uităm şi să ignorăm în totalitate diferenţa naturală dintre sexe. Dintotdeauna căsătoria tinde să stabilească relaţia dintre bărbat şi femeie; căsătoria, ca pact public, vrea să redea putere femeii. Acest lucru este un act civil pentru că fără acest pact public femeile ar fi fost deseori supuse puterii bărbaţilor. Aşadar, ideea că diferenţa sexuală nu are nimic în comun cu uniunea matrimonială este cu adevărat îngrijorătoare tocmai pentru că lezează identitatea umanităţii. Aceste ţări nu progresează, ci inversează roata în adevăratul sens al cuvântului, eliminând fundamentele umanităţii”.

Vorbind despre posibilitatea ca aceste cupluri să poată adopta copiii, sociologul Belletti a spus că putem vorbi de o adevărată dramă pentru generaţiile viitoare care ar putea fi private de diversitatea sexuală în educaţia lor, prezenţa unei mame şi a unui tată de sex diferit fiind foarte importantă în dezvoltarea persoanei umane. De aceea, problema adopţiilor de către cuplurile homosexuale constituie o adevărată urgenţă care nu trebuie neglijată pentru a garanta drepturile copiilor.

În Franţa manifestaţiile de protest împotriva acestei legi vor continua, următoarea manifestaţie fiind programată pentru data de 26 mai.

Preşedintele consiliului „Familia şi Societatea” din cadrul Conferinţei Episcopilor din Franţa, mons. Jean-Luc Brunin, a spus recent pentru Radio Vatican:

„Mobilizarea trebuie să continue nu din motive politice, pentru că un creştin trebuie să accepte că într-o lume democratică legea nu mai reflectă convingerile sale. De aceea, mobilizarea trebuie să continue pe terenul antropologiei. Există o viziune creştină asupra omului care trebuie să fie promovată în continuare, nu doar prin manifestaţii sau prin discursuri, ci şi prin mărturia vieţii trăite între ceilalţi. De asemenea, există o mobilizare etică, o etică iluminată de Evanghelie”.

Mons. Brunin a mai spus că ceea ce este legal nu este întotdeauna şi moral, amintind că de-a lungul istoriei Bisericii au existat creştini care au fost martirizaţi pentru că au refuzat să se supună legilor nedrepte ale statului care ofensau convingerile lor religioase.

Rămâne de văzut, adăugăm noi, când şi dacă va avea un impact asupra societăţii româneşti lansarea unor astfel de proiecte legislative. Până atunci, nutrim speranţa că religia şi cultura primită de fiecare dintre noi de la mama şi tata, vor continua să lumineze orizontul existenţei şi al familiilor noastre.

Sursa: ro.radiovaticana.va