Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Primarii oraşelor lumii sunt așteptați la Vatican pentru o dezbatere asupra climei şi sclaviei

 
Primarii oraşelor lumii sunt așteptați la Vatican pentru o dezbatere asupra climei şi sclaviei
  • 16 Iul 2015
  • 3302

Primari din toată lumea, împreună cu reprezentanţi locali şi delegaţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), sunt aşteptaţi în Vatican pe 21 şi 22 iulie a.c. pentru a participa la două zile de dezbatere, organizate de Academia Pontificală pentru Ştiinţe sociale pe tema climei, a dezvoltării durabile şi a noilor forme de sărăcie morală şi socială. Iniţiativa a fost prezentată miercuri, 14 iulie 2015, în Sala de Presă a Sfântului Scaun de arhiepiscopul  Marcelo Sánchez Sorondo, cancelar al dicasterului din Vatican. Potrivit organizatorilor, pe lista participanţilor se află şi 60 de primari din ţările industrializate sau în curs de dezvoltare.

Primarii din întreaga lume au manifestat un mare interes pentru cele două zile dedicate «Sclaviei moderne şi schimbărilor climatice», respectiv «Prosperităţii, popoarelor şi Planetei». Întâlnirea, programată iniţial să se desfăşoare în Casina Pius al IV-lea din Vatican, va avea loc în Aula Nouă a Sinodului din Vatican, datorită numărul mai mare al participanţilor.

Printre aceştia, aduc vocea cetăţenilor primari din oraşe mici precum Lampedusa, guvernatori din SUA sau primari ai metropolelor sud-americane, precum Saõ Paolo, Rio de Janeiro São Paulo, Rio de Janeiro, Bogota, Ciudad de Mexico, cât şi ai marilor capitale africane (Accra, Johannesburg, Libreville, Abidjan) şi ai aglomeraţiilor din Asia (Teheran și Kochi). Nu în ultimul rând, vor fi prezenţi capii oraşelor din ţări în curs de dezvoltare.

Mons. Sorondo a spus la conferinţa de presă că ideea aceste iniţiative s-a maturizat după câteva întâlniri care au avut loc în Vatican, între episcopi și lideri ai Poliţiei din diferite ţări. Au fost tocmai ei, reprezentanţi ai teritoriile locale – a spus prelatul – cei care au cerut sensibilizarea cetăţenilor asupra nevoii de a-şi schimba stilul de viaţă, de producţie şi consum:

• „Am dorit să aducem împreună două realităţi pe care – în lumina enciclicei «Laudato si’» a papei Francisc – le considerăm urgente: schimbările climatice induse de activitatea umană care folosește materiale fosile și problema noilor forme de sclavie, deoarece, așa cum spune Papa în aceeași scrisoare, acestea două sunt interdependente”.

Mons. Sorondo a subliniat atenția principală a Bisericii cu privire la problemele legate de climă:

• „Prima instituţie din Vatican care a deschis această problematică a fost Academia de Științe, cu grupul laureaților Premiului Nobel Crutzen și Molina. Aşadar,  atunci când ni se spune că urmăm ceea ce spune ONU, în realitate este tocmai invers: este Organizația Națiunilor Unite care urmează ideea lansată de Academie, cu 25 de ani în urmă”.

Schimbările climatice sunt induse de comportamentul uman şi agravate de o «cultură a relativismului» care împinge oamenii să profite de celelalte persoane, până la punctul de a le reduce la sclavie:

În prezent, realitatea este într-adevăr gravă, deoarece este vorba de aproximativ 30 de milioane de oameni care trăiesc în situații de sclavie contemporană. Aceasta a recunoscut-o chiar Organizația Internațională a Muncii (OIM), împotriva propriilor sale interese, și a recunoscut de asemenea că „80% din venitul pe care îl primesc traficanți – aproximativ 150 bilioane de dolari pe an – provine din prostituție. Deci, într-o formă chiar provocatoare, considerăm prostituția ca o formă de sclavie”.

Situaţia prezentă determină obiectivul final al întâlnirii, acela de a lupta pentru a combate această «epidemie socială şi umană»:

• „Noi îndemnăm primarii din toată lumea, care vor semna o declarație cu care toţi au fost de acord, să se implice cu devotament asupra temei cu privire la emiterea noilor forme de sclavie și să se angajeze în includerea noilor forme de sclavie ca obiective principale în noul raport privind dezvoltarea durabilă a Organizația Națiunilor Unite, care trebuie aprobat în luna septembrie a acestui an”.



Sursa:ro.radiovaticana.va