Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Anul Sfânt al Milostivirii: logo și calendarul celebrărilor

 
Anul Sfânt al Milostivirii: logo și calendarul celebrărilor
  • 05 Mai 2015
  • 4193

A avut loc marți, 5 mai 2015, la Sala de presă a Sf. Scaun, prezentarea calendarului manifestărilor din Anul Sfânt al Milostivirii și a logo-ului, emblema specifică a acestui eveniment extraordinar pentru viața Bisericii. Au intervenit președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, arhiepiscopul Salvatore Fisichella, și subsecretarul aceluiași departament, mons. Graham Bill.

După cum a specificat papa Francisc în bula de proclamare ”Misericordiae vultus”, Anul sfânt extraordinar este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II, drept care manifestările încep la 8 decembrie 2015 și se încheie la 20 noiembrie 2016. O precizare importantă se dovedește necesară, a subliniat la conferința de presă mons. Salvatore Fisichella:
• ”Jubileul milostivirii nu este și nu vrea să fie Marele jubileu al anului 2000. Orice comparație, prin urmare, este lipsită de semnificație pentru că orice An sfânt poartă cu sine specificul său și finalitățile sale. Papa dorește ca acest Jubileu să fie trăit la Roma ca și în Bisericile locale; acest fapt comportă o atenție particulară la viața respectivelor Biserici și la exigențele lor, astfel încât inițiativele să nu fie o suprapunere la calendar, ci să fie mai degrabă complementare. Mai mult, pentru prima dată în istoria jubileelor se oferă posibilitatea de a deschide Poarta Sfântă – Poarta Milostivirii – și în fiecare dieceză, în special în catedrală sau într-o biserică deosebit de semnificativă sau într-un sanctuar de importanță specială pentru pelerini”.

Istoria jubileelor se caracterizează prin cadența de 50 și de 25 de ani. Cele două jubilee extraordinare – din 1933 și 1983 – au respectat cadența aniversării mântuirii săvârșită de Cristos. De data aceasta, jubileul milostivirii are o specificitate:
• ”Acesta este un Jubileu tematic. Are la bază conținutul central al credinței și intenționează să recheme Biserica la misiunea ei prioritară de a fi semn și mărturie a milostivirii în toate aspectele vieții pastorale”.

Arhiepiscopul Fisichella a prezentat în cuvântul său și emblema Anului jubiliar al milostivirii, așa numitul ”logo”, care a spus că reprezintă ”o sumă teologică a milostivirii” pornind de la moto-ul luat din Luca 6,36: ”Fiți milostivi precum Tatăl vostru este milostiv”. Biserica ”își propune să trăiască milostivirea după exemplul Tatălui care cere să nu judecăm și să nu condamnăm, ci să iertăm și să dăruim iubire și iertare fără măsură” (cf Lc 6,37-38).

Logo-ul anului jubiliar este opera preotului iezuit sloven Marko Ivan Rupnik. Imaginea, foarte îndrăgită de Biserica din primele veacuri, pentru că exprimă iubirea lui Cristos care duce la împlinire misterul întrupării sale prin răscumpărare, scoate în evidență profilul Fiului lui Dumnezeu care îl ia pe umerii săi pe omul rătăcit. Desenul este realizat în așa fel încât să arate că Bunul păstor atinge în profunzime trupul omului și o face cu o iubire atât de mare încât îi schimbă viața. Cele trei ovale concentrice, de culoare din ce în ce mai clară spre margine, sugerează mișcarea lui Cristos care îl poartă pe om din noaptea păcatului și a morții. Pe de altă parte, profunzimea culorii mai închise sugerează și iubirea de nepătruns a lui Dumnezeu Tatăl care pe toate le iartă. Un detaliu din logo, însă, nu scapă unei priviri atente. Din nou, mons. Fisichella:
• «Bunul Păstor, cu o milostivire dusă până la sfârșit, ia asupra sa omenirea, dar ochiul său drept se suprapune cu ochiul stâng al omului. Cristos vede cu ochii lui Adam și acesta, cu ochii lui Cristos. Orice om, așadar, descoperă în Cristos propria umanitate și viitorul care îl așteaptă. Scena este amplasată în interiorul unui migdal, altă imagine îndrăgită de iconografia antică și medievală care aduce aminte de co-prezența celor două naturi, dumnezeiască și umană, în Cristos”.

Din calendarul celebrărilor liturgice care marchează Anul Sfânt al Milostivirii mons. Fisichella a subliniat pelerinajul animatorilor de pelerinaje, de la 19 la 21 ianuarie; celebrarea de la 3 aprilie pentru mișcările și asociațiile care se inspiră din spiritualitatea milostivirii; pelerinajul de la 4 septembrie pentru membrii asociațiilor de voluntariat și cel de la 9 octombrie pentru comemorarea Sfintei Fecioare Maria, Maica milostivirii; mai departe, pelerinajul de la 24 aprilie al copiilor care se pregătesc la sacramentul Mirului, cel de la 29 mai pentru diaconi și de la 3 iunie pentru preoți, în sărbătoarea Inimii Preasfinte a lui Isus; jubileul cateheților, pe 25 septembrie; în fine, pe 12 iunie, pentru cei bolnavi și îngrijitorii lor, iar pe 6 noiembrie, jubileul deținuților.

Toate manifestările programate și cele care vor fi incluse de acum încolo sunt publicate pe site-ul internet al jubileului (iubilaeummisericordiae.va sau im.va), disponibil în limbile italiană, engleză, spaniolă, portugheză, franceză, germană și polonă.



Sursa:ro.radiovaticana.va